Menu luk

Udvikling af software er ikke kun for it-specialister

”Det er dumt at bruge 25 millioner kroner på udvikling af en app, når du i stedet selv kan udvikle den hurtigere og billigere”, siger Jacob Bøtter, selvstændig konsulent og forfatter til bogen No-Code, der anviser, hvordan alle kan bygge software uden at kende til kildekode eller databasestruktur.

9. mar. 2021
2 min

Behovet for at skabe ny digital teknologi er næsten eksponentielt stigende i mange virksomheder. Det kan aflæses af de voldsomme budgetter, it-afdelinger er udstyret med. Men i stedet for at overlade det til it-udviklerne at skabe nye digitale løsninger, skal vi selv turde at bygge vores egen digitale fremtid, mener Jacob Bøtter, selvstændig konsulent, der rådgiver virksomheder om digitalisering.

Han har ikke selv nogen it-uddannelse og kender stort set ikke til kode, men han har de to seneste år skabt mere end 100 apps ved hjælp af blandt andet platformen Glide. Mandag 1. marts udkom hans bog ”No-Code”, der beskriver, hvordan alle kan bygge software uden at kende til kildekode eller databasestruktur.

Kogebog med 25 værktøjer

”Bogens titel refererer til den kæmpebølge, som No-Code-bevægelsen i Silicon Valley har skabt de seneste år, hvor især unge mænd har vist, at digital udvikling kan demokratiseres ved at benytte alle eksisterende platforme til at bygge ny software. Du kan skabe næsten alt uden linjekode. Jeg vil med bogen gerne bygge bro til de mange dedikerede medarbejdere i finanssektoren og andre brancher, som har brug for at udvikle software til præcis den opgave eller det projekt, de er optaget af”, siger Jakob Bøtter til Nyhedsbrevet Finans.


”No-Code” beskriver 25 værktøjer som blandt andre Zapier, Apple Shortcuts, Bubble og Glide. Forfatteren fortæller, hvordan han selv har anvendt dem og derefter er der en kogebog, hvor han forklarer hvordan, man bruger de forskellige værktøjer.

Krav om analytisk sans og nysgerrighed
”De personer, der først kaster sig over no-code og bygger deres egen software, vil være dem, der er gode til at overskue data og gennemanalyserer brugergrænseflader og tænker logisk. Udover at være analytisk kræver det kun noget nysgerrighed og en anelse rebelskhed”, mener Jacob Bøtter.
I bogen beskriver han, hvordan man kan lære no-code på tre måneder ved at bruge omkring tre timer om ugen på det i gennemsnit.
”Du kan sammenligne det med at træne dig op til at løbe en halvmarathon (21 kilometer red.)”, siger Jacob Bøtter med et smil.
Han peger endvidere på, at der eksisterer masser af fora på nettet, hvor no-codere udveksler erfaringer og hjælper hinanden.

Jacob Bøtter er kritisk over for mange af de digitale processer, der i dag anvendes – blandt andet i telefoner – og mener, de ligner noget fra 1980’erne. De digitale teknologier kan anvendes meget smartere, end vi gør i dag.

”Virksomhedsledere bør have samme fokus på softwareudvikling i virksomheden, som de har på økonomi. Mange flere mennesker kan og bør tage del i at bygge software”, mener Jacob Bøtter.

Seneste nyt