Jeg vil gerne definere min egen vej
Anne Carøe Hald har haft en stejl læringskurve og er rykket op ad karrierestigen i bankverdenen i kometfart. Hun er ambitiøs, men bestræber sig først og fremmest på at være autentisk. Nu er hun blevet mor og endnu mere bevidst om, hvad hun bruger sin tid på. Mød den 33-årige bankudviklingschef i Lunar, som kom på Berlingskes Talent 100-liste, mens hun var på barsel.
Blomster og buske står i farverigt flor langs græsplænen. Haven byder løbende på frodige overraskelser, for det er kun et halvt år siden, Anne Carøe Hald sammen med sin mand Kristian og datteren Alice rykkede ind i den velholdte 1930’er-villa på Amager.
”Vi kom fra en lejlighed på Frederiksberg, hvor vi egentlig havde tænkt os at blive boende. Men der er meget, som ændrer sig, når man får et barn”, konstaterer Anne Carøe Hald, mens vi sætter os til rette i havemøblerne under en stor, lys parasol.
Det gælder i høj grad også tankerne om karriere. 33-årige Anne Carøe Hald har hidtil haft en stejl læringskurve og er rykket op ad karrierestigen i kometfart. Hun har haft ledende roller og været frontfigur for komplekse udviklingsprojekter i blandt andet Danske Bank og Royal Bank of Canada. I dag er hun bankudviklingschef i Lunar og med på årets Talent 100-liste.
Hvordan tingene flytter sig, når man bliver forældre, er et af de emner, som Anne Carøe Hald glæder sig til at vende i netværket, som følger med talentkåringen.
”Jeg har altid kunnet se flere skridt frem i min karriere, men det kan jeg ikke længere. Det er nemt at være i en karriere og sige ja til headhuntere. At være mor er anderledes vildt og uforudsigeligt. Det har fået mig i gang med at udforske, hvordan jeg bruger min tid, og hvad der gør mig glad”, fortæller Anne Carøe Hald.
Hvert år sætter Berlingske fokus på 100 af de mest lovende talenter i dansk erhvervsliv og det offentlige, som kommer på Talent 100-listen.
”Anne har ansvaret for at drive udviklingen af kernebanken, hvilket er et omfattende og ansvarsfuldt job, som kræver indgående kendskab til sektoren. Anne har alt, hvad der skal til”, lød det blandt andet i indstillingen fra direktør i Lunar Peter Smith.
”Det er den særlige kombination af drive, talent og viden, der gør, at hun kan noget særligt. Derfor fik hun hurtigt ledelsesansvar”, supplerede Anne Carøe Halds forhenværende chef i Danske Bank Claus Bunkenborg i Berlingske.
I Danske Bank har Anne Carøe Hald blandt andet været frontfigur og driver på den nordiske betalingssatsning P27 – lige fra den første PowerPoint til pressemeddelelsen, der fik Børsen til at gå i Breaking News. Et langt sejt træk, hvor syv CEO’s, nationalbanker, politikere, tilsyn og konkurrenter i fire lande skulle håndteres med tungen lige i munden.
Hvad er en bank egentlig?
I Lunar var der ingen manualer eller ”vi plejer”, da fintechvirksomheden fik banklicens, og Anne Carøe Hald tiltrådte i 2019. Det gav en unik mulighed for at gå filosofisk til værks – helt ind til kernen af, hvad en bank egentlig er. Hvad kan man selv bestemme, og hvad tilskriver reglerne. Der ligger et hav af små og store beslutninger bag bankens opbygning, fortæller hun.
Aktuelt er hendes opgave at sætte strøm til Lunars finansafdeling.
”Jeg arbejder med dygtige techudviklere og folk fra finans, operations og procurement. Vi har en flad og fleksibel organisation, så vi kan rykke hurtigt. Samtidig er der mange inde over tingene. Det er aldrig kedeligt!” fortæller Anne Carøe Hald.
Lunar er en 100 procent digital bank med en app, hvor kunderne kan styre budget, udgifter og opsparing med mere. Banken har en stribe samarbejdspartnere, så kunderne kan for eksempel investere hos Saxo Bank og tegne forsikringer hos Tryg i Lunar-appen.
Lunars hovedmålgruppe er de såkaldte millennials og generation Z, som er født efter henholdsvis 1980 og 1996.
”Vi har en simpel produktpalet og udvikler os med vores kunder og deres ønsker. Vi introducerer nye produkter, i takt med at kunderne er klar til nye faser i livet”, forklarer Anne Carøe Hald.
Når hun skal ansætte nye medarbejdere, tæller ansøgernes fagspecifikke kompetencer, men attitude og diversitet er også i høj kurs:
”Folk skal kunne noget, som jeg ikke selv kan. Det hjælper mig som leder og skaber synergi”.
Sad naturligt for bordenden
Anne Carøe Hald viste tidligt tegn på, at ledergerningen ligger naturligt for hende. Når der var gruppearbejde i skolen, satte 11-12-årige Anne sig naturligt for bordenden og ledte og fordelte arbejdet. Når klassekammeraterne spurgte, hvorfor de fik forskellige opgaver, forklarede hun, hvordan de hver især havde forskellige styrker og ikke var lige gode til alt.
”Dengang ville man kalde mig en bossy lille dame. I dag ville man sige, at jeg havde lederskabsevner”, bemærker Anne Carøe Hald.
Efter gymnasiet begyndte Anne Carøe Hald at læse økonomi på Aarhus Universitet. Et oplagt valg, hvis man vil være god til at bestemme ting. Siden skiftede hun til erhvervsøkonomi suppleret med retorik.
”Det er et godt miks, som giver et bredere perspektiv på verden – selvom fuldblodsøkonomerne grinede, når retorikholdet skulle ’klappe en tanke’”, fortæller Anne Carøe Hald.
Hun kalder det et tilfælde, at hendes ledelsespotentiale kom til at udfolde sig i banksektoren. Og så alligevel ikke, for der er bankblod i familien: Moren har en lang karriere i Danske Bank bag sig og arbejder nu i BEC. Hun har været tillidsrepræsentant i mange år, så datteren blev omgående meldt ind i Finansforbundet, da hun som nyuddannet blev graduate i Danske Bank.
”Jeg fik job hos Claus Bunkenborg, som var tæt på lanceringen af Mobile Pay. Det blev min introduktion til at tænke i kunderejser og kundebehov. Danske Bank var foran på feltet, og vi leverede masser af værdi for kunderne, selvom bankens image var i bund, og topchefen blev kaldt gebyrgrib”, husker Anne Carøe Hald.
Emnet var allerede oppe at vende ved middagsbordet i barndomshjemmet, hvor familien diskuterede det paradoksale i, at det er helt okay for medicinalfirmaer at tjene penge på syge mennesker, mens banker får hug for at tjene penge på at handle med penge.
I Danske Bank fik Anne Carøe Hald nogle stærke rollemodeller og lyst til at lære det samme, som de kunne. Hun fik ansvaret for en stribe mindre projekter, fik uformelle ledelseserfaringer og blev bekræftet i, at det var fedt.
Feministisk øjenåbner
I 2016 skulle ægtefællen Kristian – en af fuldblodsøkonomerne fra studiet – på udvekslingsophold hos The Boston Consulting Group i Toronto i Canada, og Anne Carøe Hald rejste med.
Hun var klar til at tage et år som frivillig eller yogainstruktør, hvis der ikke dukkede et ”rigtigt” job op. Det gjorde der hurtigt i Royal Bank of Canada, hvor Anne Carøe Hald fik mulighed for at fordybe sig i ledelseskultur og ledelsesdynamikker i den kolossale organisation med 80.000 medarbejdere.
”Det var en meget anderledes kultur. Der var ingen samarbejdskultur på tværs af siloerne i banken, og den digitale forretningsudvikling var langt bagud. Vi betalte husleje med checks! Til gengæld var de meget visionære og legende på techområdet. Jeg kom med i innovationlabs med gadgets og nørderi på et niveau, som jeg ikke havde oplevet før”, fortæller hun.
I Canada blev Anne Carøe Hald for første gang opmærksom på, at hun er feminist:
”Jeg havde en fantastisk kvindelig leder, som satte spot på bias og ulighed, mens det skete. Hun sagde det højt og lige ud af posen, når mænd gentog kvinders budskaber og tog æren for dem”.
Det var en øjenåbner og inspirationskilde for Anne Carøe Hald, som lige siden har haft et skærpet blik på skævhederne:
”I Danmark bilder vi os ofte ind, at kønnene er lige, fordi begge arbejder. Men der er mange åbenlyse og skjulte forskelle, og de skal frem i lyset – ellers kan vi ikke gøre op med dem”.
Lønnen skal frem i lyset
Ligesom sit canadiske forbillede italesætter Anne Carøe Hald det – for eksempel når kvinder omtales som trunter eller piger. Det er ”no go” i hendes ører.
I vennekredsen opfordrer hun mænd og kvinder til at tale åbent om løn.
Hun tøver dog, da Magasinet Finans’ udsendte spørger, om hun vil fortælle læserne, hvad hun selv tjener.
”Det er jeg ikke klar til. Men jeg får en god løn. Underligt nok er det lettere at sige det, når man tjener for lidt”, erkender hun.
Det har Anne Carøe Hald nemlig også prøvet. Efter turen til Canada var hun kortvarigt i Nordea og kom derefter til Danske Bank, hvor hun opnåede flere lederpositioner. I den seneste fik hun titlen Deputy Head of Global Payments Development, men ikke den tilhørende løn, som mænd på tilsvarende poster fik.
”Jeg kæmpede for det – og så takkede jeg ja til jobbet i Lunar i stedet for”, fortæller hun.
Chefposten i Danske Bank var Anne Carøe Halds hidtil største arbejdsudfordring. Et drømmejob, men også en kæmpe mundfuld med tunge projekter og ansvar for medarbejdernes arbejdsliv:
”Det var vildt intenst på den gode og udfordrende måde, men jeg skulle først lære at uddelegere uden at opfatte det som et svaghedstegn. Jeg lærte også at gå til ledelsen og bede om hjælp, når læsset var ved at vælte”.
Det var dog ikke kun lønkampen, som gav Anne Carøe Hald lyst til jobbet i Lunar.
”Der var et fokusskift i Danske Bank. Det kom til at handle mere om ikke at gøre noget forkert og mindre om at udvikle gode løsninger for kunderne”.
En solid rygsæk giver ro
Efter at datteren Alice er kommet til, er Anne Carøe Hald mindre optaget af at gøre karriere på den traditionelle måde.
”Det vil være oplagt for mig at gå efter at blive vurderet som fit and proper og få lederjob et sted i sektoren. Men jeg vil også gerne vise, at man kan definere sin egen vej og ikke nødvendigvis følge den gængse karrierestige”.
Anne Carøe Hald har altid sagt til andre, at det er okay at søge nyt job og samtidig ville have et barn. En dag måtte hun pludselig tage sin egen medicin. Dagen før hun skulle begynde på jobbet i Lunar, fandt hun ud af, at hun var gravid. Efter tre måneder mistede hun fosteret, men det varede ikke længe, før hun blev gravid igen, og Alice meldte sin ankomst.
Anne Carøe Hald var stadig på barsel, da Peter Smith indstillede hende til Talent 100. Det er progressivt og sender et godt signal, synes hun.
Målt i timer arbejder hun mindre, efter at hun er blevet mor. Men hun når det samme – eller mere:
”Jeg arbejdede meget, før jeg fik Alice, men det føltes ikke sådan, fordi Kristian arbejder mere. Vi er i en kultur, hvor man dyrker at have travlt. I dag når jeg mere på kortere tid. Jeg er mere effektiv og produktiv og prioriterer hårdere, efter at jeg er blevet mor. Kvalitet trumfer tidsforbrug, når man arbejder med ledelse og kultur. Fem timers ekstra arbejde gør mig ikke til et fem timers bedre menneske”, konstaterer Anne Carøe Hald.
”Jeg har haft en stejl læringskurve, hvor jeg lærte bank og ledelse. De ekstra arbejdstimer gav et afkast, som gjorde, at jeg kunne rykke videre. Så jeg havde meget med i rygsækken, før jeg fik Alice. Det giver en ro, der gør, at jeg kan fokusere mere på min personlige udvikling. Jeg er ikke færdig med at lære nyt og udvikle mig – hverken på det faglige eller personlige plan”, slutter hun.
Anne Carøe Hald
- 33 år.
- Opvokset i Vejle.
- Cand.soc. i erhvervsøkonomi og retorik fra Aarhus Universitet.
- Bank Development Manager i Lunar.
- Har haft lederposter i Danske Bank, Nordea og Royal Bank of Canada.
- Medstifter af NYA – Finansforbundets netværk for unge akademikere.
- På Berlingskes Talent 100-liste i 2021.
- Gift med Kristian Hald, direktør for måltidskassevirksomheden HelloFresh.
- Parret har datteren Alice på 1 år.
- Familien bor en i villa på Amager.