Grøn omstilling af sektoren kræver data
Manglende data er en stor udfordring for finanssektoren i arbejdet for at påvirke flere kunder til at vælge klimavenligt, fremgik det onsdag 15. september på konferencen Copenhagen Fintech Week.
Hvornår er en grøn investering tilstrækkeligt grøn til at kunne kaldes sådan? Det har EU udarbejdet retningslinjer for, men for at kunne dokumentere, at et produkt lever op til dem, skal der data på bordet. Og de er indtil videre en enorm udfordring at fremskaffe, fremgik det på et webinar på Copenhagen Fintech Week onsdag 15. september.
Dataudfordringen er blandt andre meget nærværende for en af talerne, Christian Bach Jensen, Head of Sustainability & SVP hos Danske Bank, hvor man forventer at 30-50 procent af alle lån, i hvert fald i Europa, vil være bæredygtige i 2030.
Banken vil på en gang leve op til sit samfundsansvar i den grønne omstilling og har kommerciel interesse i at følge de nye indtægtsmuligheder, men dataudfordringen er massiv:
”Der er klart behov for at adressere dataudfordringen og for at få adgang til lettilgængelige og troværdige data”, sagde han og fortalte, at omstillingen er godt i gang for bankens store kunder - netop fordi de selv ligger inde med nødvendige data, foruden kompetence og kapacitet til at arbejde med dem. Til gengæld kan det være en voldsom opgave for de små og mellemstore virksomheder.
”Den udfordring skal løses, hvis alle skal kunne bidrage”, sagde Christian Bach Jensen og talte om at ”demokratisere grøn finans”.
”Den opgave kan vi ikke løse alene som bank, virksomheden kan heller ikke. Alle aktører skal bidrage”, konstaterede han og var glad for at EU-initiativerne vil skubbe det samarbejde i den rigtige retning – og gerne i en vis fart.
En af dem, der meget gerne vil yde hjælp til at skaffe data er startup-virksomheden Normative, som arbejder med at oversætte enhver aktivitets bæredygtighed og klimaftryk. De kan få nok at se til, for medstifter Kristian Rönn oplyste i sit indlæg, at selv om Paris-aftalen om reduktion af drivhusgasser er underskrevet af verdens lande, er det foreløbig mindre end 100 virksomheder ud af verdens 400 millioner virksomheder, der fyldestgørende tager højde for deres klimapåvirkning.