Menu luk

Tag en timeout og mærk efter

Det er vigtigt at tage en timeout og mærke efter, om dine stærkeste kompetencer bliver anvendt i din nuværende stilling. Det er rådet fra Lisbeth Gamst, der efter mange år som leder og fastansat har besluttet at udleve teenagedrømmen om at blive selvstændig.

2. feb. 2020
5 min

​Lisbeth Gamst kunne mærke på sig selv, at lederstillingen i Nykredit IT ikke længere gav hende den samme energi, som den tidligere havde gjort. Hun havde følelsen af, at hun burde gøre noget andet. Noget skulle ændres.

"Jeg kunne mærke, at jeg i min lederstilling ikke brugte det, som lå mig nærmest. Da jeg begyndte at forestille mig, hvordan min drømmeuge skulle se ud, kunne jeg se, at jeg skulle lave mindre af det, som jeg på det tidspunkt lavede som leder i Nykredit IT, og i stedet lave mere af noget andet", siger 49-årige Lisbeth Gamst.

Derfor har hun efter godt 28 år i fast arbejde nu samlet modet til at springe ud af de trygge, faste rammer, som en fastansættelse giver for det fleste – hende selv inkluderet. Hun tog en "selvvalgt timeout" ved at sige sin stilling op hos Nykredit og har efter grundige overvejelser besluttet sig for at realisere sin teenagedrøm, som består i, at hun på sigt vil være helt sin egen herre og leve af at være selvstændig.

Bankkarrieren begynder

Lisbeth Gamst begyndte i sin tid bankkarrieren i Aalborg, hvor hun blev uddannet som kunderådgiver hos Spar Nord. Efter et år skiftede hun til handelsområdet og startede som dealer på renteprodukter.

"Det var lidt af en anden verden, jeg kom ind i. Det var eksotisk og spændende. Og det at være sin egen herre og drive det hele selv kunne jeg godt lide. Men arbejdet var meget ensformigt og specialiseret, så for at sikre min fortsatte udvikling tog jeg masser af kurser og efteruddannelse", siger Lisbeth Gamst og fortsætter:

"Jeg er ikke god til at sidde stille og vente på, at tingene sker, så jeg opsøgte selv nye opgaver og projekter, som jeg kunne involvere mig i".

Hun blev i 1999 ansat i en lignende stilling hos Nykredit i København. Og i 2010 blev Lisbeth Gamst tilbudt sin første lederstilling som personaleleder i Nykredit Markets.  

"Jeg kan godt lide at gå forrest, og jeg kan lide at være med til at skabe ting sammen med andre", siger Lisbeth Gamst og tilføjer, at hun forud for sin ansættelse som leder var begyndt at tage uddannelse inden for ledelse.

I forbindelse med en organisationsændring i Nykredit i 2014 skiftede Lisbeth Gamst til Nykredit IT, hvor hun fik ansvaret for 25 medarbejdere, som alle var it-specialister.

Sagde sin stilling op

Efter knap 5 år som leder i Nykredit IT kunne Lisbeth Gamst mærke på sig selv, at hun gerne ville tilbage og bruge sine stærke kompetencer 100 procent. Det følte hun ikke længere, at hun gjorde i sin nuværende stilling.

Derfor forsøgte hun gennem sommeren og efteråret 2018 at forme sin egen stilling sammen med ledere i Nykredit, som hun mente kunne få gavn af sine kompetencer. Men det forløb langsommere, end Lisbeth Gamst havde tålmodighed til, og da det kunne have lange udsigter uden garantier, så tog hun en for hende markant og uvant beslutning. Hun opsagde sin stilling i Nykredit.

"Da jeg i foråret 2018 besluttede mig for at starte processen med at finde en ny stilling inden for et år, så sagde jeg det højt for nogle i mit netværk for på den måde at forpligte mig mere til virkelig at gøre noget ved det", siger Lisbeth Gamst.

I sin rolle i IT blev Lisbeth Gamst nysgerrig på fintech og begyndte at interessere sig for fintechmiljøet. Derfor har hun efter sin fratrædelse opsøgt og ageret meget i iværksættermiljøet, som hun mærkede gav hende en helt speciel energi.

"Jeg er ikke opfindertypen selv, men jeg elsker at være en del af et team og skabe noget sammen med andre. Det er der, jeg føler, at mine kompetencer bedst kan komme i spil".

Siden sin fratrædelse har Lisbeth Gamst brugt en del af sin tid på at netværke strategisk – særligt med andre personer, som er forskellige fra hende selv. Det er nemlig gået op for hende, at hun på den måde i højere grad bliver beriget med ny viden og nye muligheder, end hun gjorde før.

"Mit netværk bestod primært af folk, som lignede mig selv. Det nu at netværke med folk, som er forskellige fra mig, har givet mig rigtig meget. Det er noget, jeg burde have gjort som 20-årig".

To gode råd

Til andre, som kan genkende sig selv i Lisbeth Gamsts situation og drømmer om en anden stilling, har hun to råd:

"Gør dig klart, hvad du drømmer om, og giv dig selv en bagkant, så du gør noget aktivt ved det. Du bør tale med din leder om dine tanker, men tænk også over, om du kan løse nogle af de opgaver, som der er på din arbejdsplads, og som du vil synes er sjovt at arbejde med. Vi kan langt hen ad vejen skabe vores egen stilling, hvis vi viser initiativ og tager ansvar for vores egen udvikling i stedet for at vente og lade andre styre processen".

At tage ansvar for egen udvikling er noget, Lisbeth Gamst gennem det meste af sin karriere har praktiseret, fortæller hun. Og nu efter at hun har opsagt sin stilling, bruger hun fortsat meget af sin energi på efteruddannelse og kurser – blandt andet hos Finansforbundet.    

"Brug Finansforbundet. De har de tilbud, du har brug for, så det er bare om at komme ud. Du får altid noget med fra deres arrangementer og kurser, selvom du måske tror, du har hørt det hele før. Deres arrangementer er også en god anledning til at netværke".

Ifølge Lisbeth Gamst er det vigtigt indimellem at mærke efter, om man er i den rigtige stilling.

"Man bør tage en timeout – gerne en gang om året. Man skylder sig selv at mærke efter, hvilke opgaver man får energi af at udføre, og se, om det stemmer overens med det, man faktisk laver".

Seneste nyt