Menu luk

Historisk generalforsamling

Finansforbundet Assurandørernes generalforsamling den 1. maj 2020 var historisk på alle måder. Navnet var nyt, deltagelsen primært digital, og så var den rekordhurtig. Den nyvalgte formand Jørgen Lykke roste assurandørerne og de lokale foreninger for deres indsats under corona-nedlukningen.

11. maj 2020
3 min

Seks mennesker i et stort lokale og godt 44 på distancen. Det var det noget utraditionelle set-up for Finansforbundet Assurandørernes generalforsamling, som grundet corona-nedlukningen for første gang nogensinde blev afholdt på en Zoom onlineforbindelse fra Finansforbundet på Applebys Plads i København. 

"Jeg håber, vi får en god time eller to – eller hvor lang tid, det nu varer. Det er jo lidt historisk. Det er første gang, at en generalforsamling i Finansforbundet Assurandørerne bliver holdt på den måde og forhåbentligt også eneste gang," indledte kredsens konstituerede formand, Jørgen Lykke, i sin mundtlige beretning. 

Jørgen Lykke var sammen med kredsens økonomiansvarlige Mogens Edward Pedersen de eneste assurandører, som var fysisk tilstede i Finansforbundet. Kredsens næstformand Ole Lomholt Mortensen var med på en onlineforbindelse ligesom resten af de i alt 50 deltagere på generalforsamlingen, heraf 33 delegerede.

Flere agenter og mæglere bekymrer

Jørgen Lykke begyndte sin beretning med at takke den afgående formand Carsten Nielsen for mange års godt og engageret arbejde for kredsen. Derefter roste han Finansforbundet for at få forhandlet en god overenskomst igennem. 

Han fremhævede blandt andet, at assurandørerne fik sløjfet ordet "tab" ved teknisk svigt, som gør, at assurandørerne i fremtiden ikke skal dokumentere, at de har haft et tab ved teknisk svigt.

Dernæst tog han fat på året, der gik. Han beklagede udviklingen i Trygs brug af agenter, som han beskrev som "uautoriserede -i min verden- ikke-ansatte assurandører". Han stillede spørgsmål ved, om selskabernes brug af agenter i virkeligheden skyldtes, at de kunne spare lønsumsafgiften. 

Sidstnævnte var en anke, han også havde i forhold til mæglerne, som han også oplevede, der blev flere af. Han glædede sig dog over, at Skat er gået i gang med at vurdere, om mæglerne stadig skal være fritaget lønsumsafgiften, som assurandørerne er omfattet af, og om der derved er tale om "unfair konkurrence". 

Glem ikke trivslen

Assurandørernes trivsel var et andet emne, der traditionen tro fyldte i beretningen. Jørgen Lykke understregede, at det var vigtigt, at kredsen og de lokale assurandørforeninger fortsat arbejder med trivslen. 

"Trivselssnakken vil fortsætte i al evighed, tror jeg. Men det er også et emne, vi bliver nødt til hele tiden at tage alvorligt. Det kan ikke nytte noget, at vores medlemmer går rundt og synes, at det er noget møg alt sammen. For det er et sjovt job – det er et fantastisk job at være assurandør, og man skal selvfølgelig kunne trives i det". 

Corona-nedlukningen fyldte også en stor del i beretningen. Jørgen Lykke roste assurandørerne og de lokale assurandørforeningers arbejde. Ifølge Jørgen Lykke har flere foreninger lavet gode lokalaftaler på baggrund af den aftale, som Finansforbundet og Finanssektorens Arbejdsforening, FA, indgik under nedlukningen. 

En aftale, hvor assurandørerne bliver holdt økonomisk neutrale til gengæld for øget fleksibilitet lokalt. Han sendte i samme ombæring en opfordring til selskaberne om ikke at lade corona-tilstanden stige dem til hovedet.

"Jeg håber ikke, at selskaberne tænker - nu, kan vi spare en masse lokaler, en masse kørsel. Nu kan de bare sidde hjemme bag skærmen og sælge. For det er ikke det samme som et face-to-face besøg ude hos en kunde, hverken privat eller erhvervsmæssigt." 

"Vi skal ud at vise vores ansigt. Vise kunderne, at de kan stole på os. Og det gør man altså ikke på en skærm. Så det vil aldrig kunne blive erstattet 100 procent. Men selvfølgelig har vi lært af det her, at vi kan bruge vores computere og teknologien fremadrettet, og det skal vi selvfølgelig være åben over for." 

Nyvalgt formand

Jørgen Lykke blev efterfølgende valgt som ny formand for Finansforbundet Assurandørerne, som per 1. maj 2020 er kredsens nye navn. Og efter blot 48 minutter kunne formanden lukke den vel nok hurtigste af kredsens generalforsamlinger nogensinde lige så utraditionelt, som han startede: 

"Tak for i dag, tak til alle – vi ses forhåbentligt snart – også fysisk. Hej Hej."

Seneste nyt