Den gode stemning må gerne ødelægges
Gør op med sexisme og sæt nye standarder – også i finanssektoren, lyder opfordringen fra Trygs tidligere HR-direktør, der selv er gået forgæves til ledere om grænseoverskridende adfærd.
”Det var nok bare for sjov”.
Den reaktion har Miriam Igelsø Hvidt tidligere oplevet at få fra ledere, når hun har forelagt dem eksempler på grænseoverskridende adfærd i en virksomhed. I dag er hun selvstændig ledelsesrådgiver, men hun har arbejdet som HR-direktør i Tryg og TDC.
”I øjeblikket ser vi vidnesbyrd om sexisme fra en bred vifte af brancher. Det er vigtigt, at man alle steder bliver bedre til at sige det højt, når man støder på sexisme i hverdagen, også i finanssektoren”.
For nylig kunne Magasinet Finans afdække en sag om krænkelser i Nykredit, som efterfølgende skred til handling og fyrede krænkeren. Miriam Igelsø Hvidt kender ikke sagen, men siger, at det generelt er vigtigt, at man arbejder med kulturforandringer i virksomheder, og ikke er bange for at sætte ord på.
Da alle ansvarlige virksomheder i forvejen har alle de politikker, der burde hindre sexisme, er der behov for noget mere dybtgående, mener hun.
”Det kan være, at alle godt ved, at man skal holde sig på afstand af Hansen, når han har fået lidt at drikke. Det er den kultur, hvor man accepterer sexisme for ikke at ødelægge den gode stemning, og den er det på tide at gøre op med. Hvis det får lov at florere, gives den også videre til nyansatte, fordi de oplever, at det åbenbart er sådan, man gør her.”
Miriam Igelsø Hvidt opfordrer derfor topledelser til at stille sig i spidsen og være tydelige i opgøret med en sådan kultur og bruge den aktuelle debat til at få sat nye standarder.
Ond kultur
Og det er der faktisk mange ledelser, der gerne vil i øjeblikket, siger erhvervspsykolog Ditte Darko, der har specialiseret sig i krænkelser og er på vej med en bog om emnet – hun har desuden tidligere udgivet en bog om seksuel chikane.
”Det bliver taget meget mere alvorligt i virksomhederne nu, end under den første bølge af Me Too. Ledere er mere optaget af at være klædt på til at håndtere deres rolle og ansvar”.
Hun opfordrer arbejdspladserne til at tage dialogen om, hvad det er for en arbejdskultur, man ønsker sig, i stedet for at tage udgangspunkt i det, man ikke vil have.
”Seksuel chikane og krænkelser skyldes i de færreste tilfælde onde mennesker, det handler om onde mønstre i arbejdskulturen. Det er dem, man skal bryde”.
Det gør man blandt andet ved, at ledelsen signalerer klart. Den skal gøre noget ud af at fortælle, at der er to lag af forventninger: Dels en forventning om, at man behandler andre værdigt, og dels en forventning om, at man siger fra, hvis man oplever det modsatte.
”Og det gælder uanset, om det går ud over en selv eller andre”.
Når der er tydelige retningslinjer, er det også lettere at reagere på det, man finder krænkende, påpeger Ditte Darko.
Da man af den ene eller anden grund kan være i en situation, hvor man ikke ser sig i stand til at sige direkte fra overfor en person - fx fordi vedkommende har magten til at fyre en - skal der samtidig være udpeget muligheder for at sige fra på anden vis.
”Det kan blandt andet være via tillidsmænd, talspersoner og/eller whistleblower-ordning”, lyder Ditte Darkos anbefaling.
Læs også artiklen "Sexisme bag finansfacaden"