Menu luk

Danskerne hamstrede kontanter i foråret

Mængden af kontanter i omløb steg med næsten otte procent i perioden januar til juni 2020, selv om dele af samfundet som følge af coronaepidemien var lukket ned i en del af perioden.

22. sep. 2020
1 min

Antallet af transaktioner i pengeautomaterne i Kontanten-netværket, som en række pengeinstitutter står bag, faldt med 24 procent i de første uger efter samfundets nedlukning i marts. Men siden er antallet af kontanthævninger steget jævnt.

For perioden januar til juni 2020 er mængden af kontanter i omløb steget med otte procent, viser Nationalbankens statistik, og det er markant mere end samme periode i 2019.

Nokas, der driver ”Kontanten”, forklarer stigningen med, at danskerne sikrede sig flere kontanter end normalt under nedlukningen.

“Da lukningen af Danmark var en realitet, så vi, at den cirkulerende pengemængde - altså de kontanter, der er i omløb i Danmark, steg væsentligt mere end vanligt. Sådan er det ofte i krisetider, fordi kontanter giver mange tryghed. Man vil gerne sikre sig, at man har kontanter, så man kan betale for varer og tjenesteydelser, selv hvis alt andet bryder sammen,” siger Anders Gaba, vicedirektør i Nokas.

Ifølge Nokas er antallet af hævninger siden maj steget jævnt, og i juli var antallet af transaktioner pr. pengeautomat blot ti procent mindre end niveauet for samme periode sidste år. De ti procent skyldes blandt andet, at turisterne er blevet hjemme i år og derfor ikke hæver penge, forklarer Anders Gaba.

Flere pengesedler i omløb

En tidligere undersøgelse fra Nationalbanken viser ellers, at kontanter er på tilbagetog blandt danskerne. I 2019 havde 34 procent af danskerne ikke kontanter på sig til betalinger. I 2017 var det 16 procent.
Selv om markant færre danskere ifølge Nationalbanken angiver, at de benytter kontanter, tyder det på at de grupper, der sværger til kontanter, har endnu flere kontanter i pungen end tidligere. Fra 2017 til 2019 steg antallet af pengesedler med otte millioner – fra 172 millioner styk til 180,1 millioner styk i 2019.

Seneste nyt