Menu luk

Bæredygtig i lokalsamfundet

Bæredygtighed handler ikke kun om klima, men også om samfundsansvar, påpeger bankdirektør i Ringkjøbing Landbobank Jørn Nielsen. Mange mindre banker kan rette ryggen, når man ser på deres indsats lokalt.

22. dec. 2020
2 min

Der er et myldrende liv i gågaden uden for mødelokalet i Ringkjøbing Landbobanks hovedsæde. Coronakrisen har fået usædvanligt mange danskere til at trække til sommerhusområderne ved Vesterhavet, og det er godt for de lokale handlende, konstaterer Jørn Nielsen, der er bankdirektør og har ansvar for bankens indsats i forhold til det bæredygtige.

Derfor har han repræsenteret banken i Forum for bæredygtig finans. Et udvalg, som bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, gav til opgave at udarbejde anbefalinger til, hvordan sektoren kan bidrage til bæredygtig omstilling. Når det gælder lokale banker, handler det bidrag ikke mindst om det, de yder i forhold til deres nærmiljø:

”Lokalbanker kan godt rette ryggen, når det handler om det bæredygtige. For selv om det let bliver sat lig med klimaindsats, så omfatter det bæredygtige også samfundsansvar, og det er noget, lokale og mindre banker udviser i meget høj grad”, siger Jørn Nielsen.

For at nævne enkelte eksempler er banken hovedsponsor for den lokale biograf og samarbejder med byens gymnasium om økonomiundervisning. Og når han selv efter arbejde kører sin søn til fodbold, vil han og holdkammeraterne ligesom mange andre sportshold i området bære landbobankens logo på trøjen – som synligt tegn på, hvem der er sponsor.

Energirigtig ved et tilfælde

Samtidig har Ringkjøbing Landbobank været meget klimavenlig på et tidligt tidspunkt ved et tilfælde, for det var i den nærliggende landsby Lem, at Vestas blev grundlagt i 1945. Selv om vindmøllegiganten ikke har været i kundekredsen, har den trukket anden bæredygtig bankforretning med sig til landbobanken.

I dag har banken desuden et firepersoners team, der holder sig opdateret og skarp på den bæredygtige udvikling, og der bliver stadig mere brug for teamets kompetencer, vurderer Jørn Nielsen:

”Det er et område, der er i bevægelse og får stadig større betydning for samfundet og dermed også for os som bank. Det bæredygtige er sund fornuft på flere planer – også rent forretningsmæssigt”.

Stærk i grønne udlån

Næsten ti procent af Ringkjøbing Landbobanks udlån går til vedvarende energi. Banken vurderer, at den dermed lægger sig i førerposition, målt på procent af udlån, på det felt herhjemme.

Seneste nyt