Menu luk

Stor konkurrence om pengeoverførsler

Nye fintech-virksomheder vil få enorme gebyrer på pengeoverførsler til - og mellem - udviklingslande til at styrtdykke. Det udfordrer både markedslederen Western Union, men også bankernes internationale pengeoverførselssystem Swift, lød advarslen fra blandt andre Ismail Ahmed på Paris Fintech Forum forleden.

4. feb. 2019
4 min

​Når den typiske indvandrer i Vesten skal sende penge hjem til familien, går han ned til en afdeling af Western Union, afleverer et bundt sedler på et beløb, som hans kone derefter kan hente i en af selskabets filialer i Afrika eller Mellemøsten - fratrukket rundt regnet 20 procent i gebyr.

Men sådan vil det ikke være om få år, lød det på Paris Fintech Forum i sidste uge.

"Det er en 600 milliard dollar-industri, hvor omkring 90 procent af indbetalingerne stadig foregår kontant. Vi tror, at i løbet af få år vil mellem 60-70 procent være kontantløst", fortalte Ismail Ahmed, en af forummets talere, til Nyhedsbrevet Finans.

Ismail Ahmed står bag WorldRemit, der også specialiserer sig i internationale pengeoverførsler, men udelukkende tager imod digitale indbetalinger og derfor ikke har nogen filialer, men derimod langt billigere priser og årlige vækstrater på over 50 procent.

Den stigende digitalisering af især Afrika vil få gebyrer på transaktioner til - og mellem - udviklingslande til at styrtdykke i løbet af de kommende år, forudser han. Og det vil ikke bare skabe udfordringer for markedslederen Western Union, men også bankernes internationale pengeoverførselssystem Swift.

"Sidste uge lancerede vi vores services i Sydafrika, og vi ser allerede transaktioner fra Sydafrika til Ghana, Zimbabwe, Kenya, Tanzania, osv.", fortalte han. "Vi vil også se virksomheder, der sender penge fra Afrika til andre dele af verden som for eksempel Indien, hvor transaktionerne vil foregå øjeblikkeligt. Vi kan kreditere en hvilken som helst bankkonto i Indien øjeblikkeligt, mens dem, som går gennem Swift, skal vente et antal dage, fordi hver transaktion skal gå gennem netværket. Det er en ny ting."

Vil tage 2 procent

"At tage 15-20 procent - eller 18 procent som Western Union - up front går simpelthen ikke. For man skal også betale markup på valutakursen, så folk ender med at tabe over 20 procent på de penge, de sender. Jeg har selv haft de problemer, når jeg sendte penge til min mor i Togo, jeg tabte mellem 20 og 25 procent af de penge, jeg sendte", fortalte Claude Grunitzky, bestyrelsesformand for den Luxembourg-baserede fintech-startup Koosmik, der løb med en af de såkaldte 'Special Jury Awards' på Paris Fintech Forum.

Koosmik tager som udgangspunkt kun to procent i gebyr for internationale pengeoverførsler ved hjælp af selskabets app.

"Vi begynder i Togo med en strategi om at udvide i Vestafrika fordi der er mindre konkurrence end i Østafrika, hvor der allerede er mange stærkt udviklede fintechs", forklarede Grunitzky. 

To procent er ikke bare langt mindre end Western Union. Det kan også konkurrere med teleoperatører som Orange, der med stor succes leverer finansielle ydelser til millioner af afrikanere.

"Jo mere konkurrence, jo mere vil prisen falde. Problemet i øjeblikket er, at de nuværende services afhænger af teleoperatørerne, der har direkte adgang til kunderne. For eksempel Orange Money eller M-Pesa, der er knyttet til SafariCom. De kan derfor diktere priserne. Hos os i Koosmik er vi overhovedet ikke afhængige af teleselskaberne. Vi tror, der vil komme komme andre fintechs, der vil udvikle sig uden om både teleselskabernes og bankernes netværk, og så vil priserne falde. Det vil tage to år, maksimalt tre år". 

Ned til en halv procent

Også virksomheden Ripple forsøger at disrupte markedet for internationale pengeoverførsler ved at bruge kryptovaluta-netværket RippleNet til at sende penge udenom bankerne.

"De gennemsnitlige globale omkostninger for migrant-pengeoverførsler er på seks procent. Vi taler om at reducere det ned til omkring en halv procent. Det vil naturligvis tage tid, og før det når ud til hele økosystemet, taler vi om omkring ti år. Men vi vil også se virksomheder gå i marken med disse teknologier og tage markedsandele fra dem, der ikke reducerer deres priser", sagde Ripples topchef Brad Garlinghouse til Nyhedsbrevet Finans, efter han havde været på scenen med Swifts topchef Gottfried Leibbrandt i en spændt atmosfære.

Garlinghouse hævdede i et opsigtsvækkende interview med Bloomberg i november, at "det vi gør på daglig basis faktisk er at overtage Swift".

Leibbrandt argumenterede dog for, at Swift også i fremtiden vil være markedsleder for digitale internationale pengeoverførsler.

"Den ene grund er, at vi har 10.000 banker i netværket, og at systemet med korrespondentbanker er modstandsdygtigt. Den anden er, at vi "innoverer som sindssyge", insisterede Leibbrandt. "Jeg var i Kina i forrige uge, og de kinesiske banker fortalte mig, at hver betaling de i dag sender til USA ankommer indenfor minutter, så internationale betalingsoverførsler er virkelig blevet forbedret".

Seneste nyt