Menu luk

International bank udvinder kryptovaluta

En af Islands tre såkaldte 'Bitcoin-farme' fortæller Nyhedsbrevet Finans, at en international børsnoteret bank udvinder kryptovaluta hos dem. Ifølge ekspert en banebrydende nyhed i bankverdenen, der officielt ikke vil røre kryptovaluta med en ildtang.

14. maj 2018
3 min

​Som Nyhedsbrevet Finans rapporterede i sidste uge, kaster især Bitcoin-investorer sig i disse måneder over Island, hvor elektricitet er billig og grøn. 

Investorerne sender deres specialbyggede supercomputere til datacentre på vulkanøen, også kendt som 'Bitcoin-farme', hvor de kører i døgndrift for at udvinde kryptovaluta til deres ejermænd over hele verden.

Blandt kunderne er både private og institutionelle investorer, inklusive "en international børsnoteret bank", fortæller Árni Jensen, business development manager hos Borealis Data Center, en af Islands tre største kryptovalutafarme.

"Ja, der er en bank, der udvinder kryptovaluta hos os", fortæller Árni Jensen til Nyhedsbrevet Finans. "Der er tale om en international børsnoteret bank".

Kender du til andre banker, der udvinder kryptovaluta?

"Jeg kender til én rigtig bank. Det er ikke von hørensagen, det er ikke rygter. Jeg har hørt rygter om andre banker [der udvinder kryptovaluta, red], men jeg kender til én bank".

Og det er den, der udvinder kryptovaluta hos Jer?

Árni Jensen nikker som svar, men afviser at give yderligere oplysninger om banken, ej heller hvilken kryptovaluta den udvinder, med henvisning til en fortrolighedsklausul med kunden.

"Som et børsnoteret aktieselskab skal de være meget varsomme med hensyn til insiderinformation. Jeg kan ikke fortælle noget om dem eller deres planer, udover i tekniske termer, indtil deres pr-afdeling siger, at vi må afsløre det," siger Árni Jensen.

Vil øge troværdighed

Det har ikke været muligt at få bekræftet oplysningen fra anden side, men hvis den viser sig at være korrekt, kan det få vidtrækkende konsekvenser, mener professor i digitalisering Jan Damsgaard ved CBS.

"Det vil selvfølgelig øge troværdigheden på en måde, som ikke er set tidligere. Banker har hidtil afvist og spillet på det man kalder 'fear, uncertainty and doubt' [frygt, usikkerhed og tvivl, red.] i forhold til kryptovaluta. Så hvis der er en, der deserterer broderskabet og siger 'yes', så vil det jo øge troværdigheden omkring kryptovaluta rigtigt meget. Og det vil føre til et stort prishop for den kryptovaluta den pågældende bank udvinder", vurderer professoren.

I forskerkredse er meningerne om kryptovaluta stærkt delte, og bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet tror ikke på historien.

"Jeg kan ikke se, hvilken bank der skulle have interesse i det. Der er en betragtelig omdømmerisiko forbundet med det, som kan koste banker livet nu om dage. Den tror jeg faktisk ikke på", siger Lars Krull med henvisning til, at kryptovaluta endnu er et ureguleret marked de fleste steder i verden og derfor er blevet brugt til eksempelvis narkohandel.

"De kan ikke fortælle at alle deres kunder er skurke, hvidvaskere og narkohandlere. De er nødt til at komme ind med et respektabelt element, ellers har de ikke en særlig god historie", siger han om udmeldingen fra Borealis Data Center.

Del af transaktionsstrategi

Mens Árni Jensen fra Borealis Data Center som nævnt ikke vil røbe navnet på den omtalte bank, siger han, at banken "udvinder kryptovaluta som del af en strategi, der går ud på at cleare og flytte penge".

Og det giver mening i Jan Damsgaards ører. For mens det i dag er yderst risikabelt at opbevare sin formue i kryptovaluta - hvor priserne svinger meget - mener han at det kunne være interessant for bankerne at bruge kryptovaluta som transaktionsmedium:

"Altså i stedet for at jeg sender penge til dig i udlandet ved at gå ind i en bank, hvor der er kursskæringsdatoer og der skal betales gebyr, så bruger jeg kryptovaluta: Hvis jeg sendte danske kroner, så blev de for eksempel vekslet til Bitcoin, der går gennem systemet på 6-7 minutter, og derefter bliver de vekslet uden gebyr til en valuta som du som modtager vælger".

Damsgaard påpeger, at det især vil være interessant "i forhold til alle dem, der ikke har bankkonto, altså uden for EU, i Afrika og Sydafrika, hvor mange penge i dag går tabt i gebyrer og andre ting, man skal betale for at sende penge.

For når transaktionen går så hurtigt, er det ligegyldigt om kursen på Bitcoin er 20.000 dollar eller 5.000 dollar".

Læs reportagen fra besøget hos Borealis Data Center i Magasinet Finans, der udkommer på fredag den 18. maj.

Se video om bitcoin-feber på Island her.

 

Seneste nyt