Menu luk

To finansfolk bliver borgmestre

Det blev den 41-årige vurderingsspecialist fra Nykredit, Ole Vive (V), der vandt borgmesterstolen i Faxe Kommune. Det bliver samtidig hans første periode i et byråd, men derfor føler den nyvalgte borgmester sig ikke helt grøn i kommunalpolitik. På Læsø er Karsten Nielsen, filialdirektør i Nordjyske Bank, ny borgmester for Dansk Folkeparti.

27. nov. 2017
3 min

​Venstres spidskandidat i Faxe Kommune, Ole Vive, kan fremover smykke sig med borgmesterkæden. Det bliver den 41-årige vurderingsspecialists første byrådsperiode, men det skræmmer ham ikke. Han glæder sig derimod til at tage orlov fra jobbet i Nykredit og sætte sig i borgmesterstolen ved indgangen af det nye år.

"Opgaven foran mig er selvfølgelig meget stor, men jeg glæder mig meget til at komme i krig med den. Jeg har også været involveret i politik før som ganske ung. Dengang var jeg meget interesseret i ungdomspolitik, og jeg sad også med i diverse Venstre-bestyrelser her i Faxe Kommune i en række af mine unge år," siger Ole Vive, der forklarer, at han først ville gå ind i politik, når han ikke længere havde små børn.

Det betyder dog ikke, at han ikke har fulgt med i det politiske liv i Faxe Kommune siden han var aktiv i ungdomspolitikken. Han fortæller, at han de sidste fire år har været med til næsten samtlige byrådsmøder, og så har han siddet som næstformand for Venstre i Faxe.

Noget af det første Ole Vive gerne vil arbejde med, når han sidder i spidsen for kommunen, er den virksomhedskultur, der er i kommunen.

"Jeg har hørt historier fra mange borgere om, at når de henvender sig til kommunen, og det tror jeg ikke nødvendigvis er særlig specifikt for Faxe Kommune, så føler de sig intimideret. Der er en oplevelse af, at kommunen ikke tror på, at det borgeren fortæller, også er helt rigtigt. Der skal vi have en ny kultur, hvor borgeren selvfølgelig har ret til det modsatte er bevist", siger Ole Vive.

Redskaber fra arbejdslivet

Med sig i bagagen har Ole Vive blandt andet en fortid som ejendomsmægler, samt sit nuværende job som vurderingsspecialist hos Nykredit. Her tager han i sær to egenskaber med sig, som han vil bruge i sit virke som borgmester.

"Mødet med mennesker. Det er det vigtigste, jeg tager med mig fra arbejdslivet. Jeg er jo så begunstiget i det job, jeg har haft, at jeg er blevet inviteret ind i noget af det helligste, som folk har. Nemlig deres hjem. Det er jo en kæmpe tillidserklæring, og den ydmyghed over, at du rent faktisk kommer ud til folk, det er den ting, jeg vil tage med mig," siger Ole Vive.

Derudover er han ikke i tvivl om, at det ikke er en dårlig ide, hvis man kan lidt med tal som borgmester.

"Jeg er oprindeligt regnskabsuddannet, og jeg har en svaghed for tal. Så det at jeg kan overskue et regnskab, det er også en af de forudsætninger, jeg har. Det bliver også vigtigt som borgmester, at man er relativt hurtigt til at danne sig et overblik i en masse tal og se, hvad der er vigtigt, men især også det at kunne gennemskue det. Og der har jeg bare fået nogle kompetencer med på det område", siger Ole Vive.

Endnu en finansansat bliver borgmester

Finansansatte er normalt ikke blandt de erhvervsgrupper, der er mest aktive i politik. Ikke desto mindre bliver to af landets 98 kommuner fremover styret af finansfolk.
På Læsø er Karsten Nielsen, der til daglig er filialdirektør i Nordjyske Bank, efter konstitueringen udpeget som borgmester, og han bliver dermed Dansk Folkepartis eneste borgmester i landet.

 

Seneste nyt