Menu luk

Robotterne gennemskuer risikoen

Et af de mest komplicerede job i verden – at vurdere liv – er ved at blive overtaget af en selfie og en algoritme. Læs også om deregulering af den amerikanske banksektor og om stor efterspørgsel på blockchain-kompetencer.

7. aug. 2017
3 min

​En selfie og en algoritme er ved at overtage et af de mest komplicerede job i verden – at vurdere liv. Det skriver Financial Times i en stor artikel om den nye verdens udfordringer og muligheder for forsikringsbranchen.

Lapetus, en amerikansk baseret startup, mener at have fundet metoden til at erstatte de finpudsede og komplekse aktuarmodeller, der vurderer liv. Kunden sender sin selfie, og ved hjælp af algoritmer analyseres den forventede levetid på basis ikke bare af køn og alder, men også af hvordan personen er ældet, om vedkommende er ryger, BMI'en med mere. Lapetus hævder, at metoden giver meget mere præcise forudsigelser end de traditionelle metoder. Og hele processen tager kun et par minutter.

Vurderingen er, at AI – artificial intelligence – vil revolutionere branchen, og et studie fra University of Oxford over, hvilke professioner der vil blive ramt hårdest, sætter assurandører på en femteplads blandt de 702 forskellige analyserede professioner.

Ligesom Lapetus vurderer den forventede levetid på basis af en selfie, hjælper Aerobotics med at vurdere risikoen for afgrøderne ved hjælp af luftfoto af gården.

Admiral, et engelsk selskab, der udbyder bilforsikringer, har eksperimenteret med at sammenligne folks adfærd på Facebook med deres adfærd i trafikken. Jo mere bombastisk sprogbrug og jo flere udråbstegn, jo mere selvovervurderende og overdrevent selvsikre bilister bag rattet.

Men det er kun de første skridt, skriver Financial Times. På sigt kan hele branchen blive disruptet ikke bare af de små smarte virksomheder med nye modeller, men ved at kunderne tager sagen i egen hånd, i og med at de får så gode redskaber i hånden, at de selv kan tage stilling til, om en forsikring overhovedet er nødvendig.

Kamp om blockchain-kompetencer

Over det seneste år er stillingsannoncer, der efterlyser blockchainkompetencer, mere end tredoblet, skriver Financial Times. Efterspørgslen overstiger langt udbuddet, og det gør det til et af de hotteste områder på jobmarkedet. Samtidig med at der oprettes tusindvis af blockchainbaserede startups, kæmper etablerede virksomheder i mange brancher – herunder selvfølgelig bank og forsikring – om talenterne.

De bedste blockchainingeniører kan let score en årsløn på 1,6 millioner kroner, siger Jerry Cuomo, IBM's vicedirektør for blockchainteknologier, til den engelske avis.

I en tilfældig uge i juni lå der mere end tusinde blockchainrelaterede stillingsopslag på LinkedIn, og det vokser mere end 40 procent hvert kvartal.

Næsten 10.000 mennesker på LinkedIn angiver blockchain som én af deres kompetencer. Halvdelen af dem er i teknologibranchen. En fjerdedel kommer fra den finansielle sektor.

Regulering rulles tilbage

I juni kom den første af mange ventede rapporter om dereguleringen af den amerikanske banksektor, som præsident Trump bestilte som én af sine første regeringshandlinger.

Den 147 sider lange rapport om bankerne bliver senere fulgt op af rapporter om kapitalmarkederne, forsikring, kapitalforvaltning, ikkefinansiel virksomhed og finansiel teknologi.

Den lægger op til en kraftig tilbagerulning af den regulering, der blev indført under præsident Obama, og den bliver modtaget med jubel af hele sektoren, men specielt af de mindre lokalbanker.

"Vi lader champagnepropperne springe", siger Camden Fine, der er præsident for The Independent Community Bankers of America, til ugemagasinet The Economist

Den underliggende tese bag rapporten og præsidentens ønske om deregulering er, at den stramme regulering har resulteret i en kreditklemme, som har begrænset den økonomiske vækst. Siden krisen i 2008 er udlånene kun øget med 25 procent, hvilket skulle være meget mindre end i kølvandet på andre kriser, og væksten i bruttonationalproduktet er stadig træg. The Economist fremfører, at det lige så godt kan forholde sig omvendt, altså at efterspørgslen efter lån er lille, fordi den økonomiske vækst er ringe.

En nylig undersøgelse fra National Federation of Independent Business viser, at kun 3 procent af virksomhederne angav, at deres behov for lån ikke blev imødekommet. 31 procent svarede, at de kunne hente den kapital, de havde behov for, uden problemer, og endelig svarede halvdelen, at de ikke havde behov for kapital.

Seneste nyt