Menu luk

Din tidligere kollega kan skaffe dig jobbet

Med øget efterspørgsel på arbejdskraft i finanssektoren, er muligheden for at få job på anbefaling atter stærkere i spil

22. maj 2017
4 min

"Hvis en af vores medarbejdere anbefaler en tidligere kollega, eller en anden person fra sit netværk, er det en klar fordel for vedkommende. Så er han eller hun allerede valgt til af mig i forhold til nogle af de andre, der ligger i ansøgerbunken, og vil derfor være et skridt foran ved ansættelsessamtalen."

HR-direktør Bettina Theilgaard Krohn fra Sparekassen Sjælland er glad for at kunne inddrage medarbejderes netværk, når stillinger skal besættes. Det har blandt andet været relevant i forbindelse med filialåbninger i hovedstadsområdet i de senere år, og har medført at man i flere filialer har ansat medarbejdere, der kender hinanden fra en tidligere arbejdsplads. Det gælder blandt andet souschef og chef i filialen på Østerbro.

"Mange af vores medarbejdere kender andre rådgivere, som har relevans til en given stilling, og når vores medarbejdere er så glade for deres job, at de har lyst til at anbefale en fra deres netværk at søge, er det en god start. Det øger chancen for, at vi får præcis den profil, vi leder efter til en stilling. Det er en fordel for både os og den nyansatte", siger HR-direktøren.

Hellige køer aflivet

Rekruttering af nye medarbejdere via eksisterende medarbejdere er en gammel traver, men i finanssektoren har den ikke tidligere haft specielt gode vilkår. Det ændrede sig op til finanskrisen, forklarer professor Henrik Holt Larsen, Institut for organisation ved CBS:

"I årene op til finanskrisen, hvor det buldrede derudad, slagtede man i den finansielle sektor to hellige køer: at man ikke overbød hinanden med hensyn til løn, og at man ikke stjal medarbejdere fra hinanden. På det tidspunkt satte nogle virksomheder det endda i system og tilbød en slags findeløn - hvis du skaffer en ny kollega, får du en kasse vin, mini-cruise til Oslo for to, eller noget helt tredje."

Så med krisen bag os, kan mulighederne for at genoptage nogle af disse aktiviteter være oplagte for pengeinstitutter, der har brug for at opruste eller genetablere medarbejderstaben.

Fordele og ulemper

Henrik Holt Larsen ser flere oplagte fordele ved at rekruttere nye medarbejdere via allerede ansatte.

"Du kender personer i dit netværk bedre og kan derved vurdere, om de passer ind på arbejdspladsen og har det, der kræves til arbejdsopgaverne. Desuden har du mere uformel information om dem, ikke kun et koldt CV. Og endelig har den, der anbefaler, og den, der bliver ansat, begge interesse i at gøre det til en succes, for ellers falder det tilbage på én selv".

Der er dog også ulemper, påpeger han:

"Dit netværk består typisk af mennesker, der minder om dig selv. Den primære ulempe er, at du peger på kloner af dig selv, og virksomheden derfor får mange af samme type ansat. Det kan være, I kommer fra samme egn, har gået i den samme skole og fået samme uddannelse. Det er især tydeligt blandt vidensmedarbejdere. Den 37-årige mandlige jurist med skilningen i venstre side, rekrutterer via sit netværk andre mandlige jurister med skilningen i samme side".

Effektivt - med måde

Selv om nye medarbejdere, der er rekrutteret via eksisterende medarbejderes netværk, risikerer at være kloner, er det en fristende metode at bruge for virksomheder. Den er billig, der er ikke behov for hjælp udefra eller store annoncer og lange og mange ansættelsesforløb for at finde den rette.

"Det er super effektivt i den forstand, at personen tager medarbejdere/kolleger med, som man kender, er vant til at arbejde sammen med og via fredagsøllen kender grundigt osv. Men det kan være illoyalt overfor den tidligere arbejdsplads. I den finansielle sektor er der eksempler på, at en chef har taget næsten tyve medarbejdere med sig. Det trak sagsanlæg med sig i sit kølvand", siger professoren.

Let med net

I kraft af de sociale medier som eksempelvis LinkedIn er det blevet endnu nemmere at rekruttere via medarbejdere. For vi holder fast i hinanden, selv om vi ikke er kolleger længere, og kan nemt tage kontakt og sende en uforpligtende føler om et nyt job.

"Folk bliver stadig mere bundet op på disse netværk og bruger dem flittigt – og har også vænnet sig til at bruge dem jobmæssigt. I det hele taget er det næsten blevet et overlevelsesvilkår at være en del af et netværk og bruge det massivt," siger Henrik Holt Larsen og konstaterer:

"Uanset, om du skal skifte olie på en græsslåmaskine, lave simremad eller på en rejse til Malta, bruger du netværket. Hvorfor så ikke også gøre det, hvis du skal skaffe en ny medarbejder/kollega eller gerne selv vil have et job?"

Så selv om de hellige køer om ikke at stjæle hinandens medarbejdere, stadig fornemmes at være til stede i et vist omfang i sektoren, er der gode chancer for, at rekruttering via netværk breder sig.

 

Seneste nyt