Menu luk

Antallet af unge i RKI falder

Nye tal fra FinansDanmark viser, at 2.700 færre unge mellem 18-30 år er registreret i RKI fra 2015 til 2016. Tallene viser også, at der er stor forskel på, hvor mange unge der er registreret i RKI fra kommune til kommune. Pengeugen, der blev holdt i sidste uge, kan forhåbentlig hjælpe unge med at få bedre styr på deres privatøkonomi.

Fra 2015 til 2016 er andelen af unge i RKI på landsplan faldet fra 6.3% til 5.2%. Det svarer til, at der er 2.700 færre unge mellem 18-30 år, der er registreret i RKI.

I Finans Danmark kan man ikke videnskabeligt redegøre for, hvorfor antallet af unge, der er registreret i RKI er faldet. Ifølge Public Affairs chef, Mads Rørvig, kan det skyldes flere forskellige ting.

"Måske er det fordi, nogle af de unge, der blev ramt hårdt af finanskrisen er over 30 år nu, og derfor ikke tæller med i statistikken. Ellers kan det skyldes den cool down-periode, der er indført på kviklån i 2016. Men tal som de her vil altid svinge, så måske er det bare en tilfældighed", siger Mads Rørvig.

Finans Danmark har for fjerde år i træk netop afholdt Pengeuge, hvor bankrådgivere og bankdirektører tager ud på landets folkeskoler og underviser syvende og ottende klasserne i privatøkonomi.

Eventmanager i Lån og Spar Bank og underviser i sidste uges Pengeuge, Fie Julie Blum, har i en årrække arbejdet i en unge-afdeling, hvor hun har fået erfaring med at rådgive de gældsramte unge.

"Der snakkede jeg ofte med 18-20-årige, der havde brug for at få forklaret, helt basale begreber som for eksempel, hvad et budget er, og hvorfor det er en god idé at have en budgetkonto. Så det er min erfaring, at det er utrolig individuelt, hvad man får med hjemmefra", siger Fie Julie Blum.

Formålet med Pengeugen er at give de unge en basal forståelse for økonomi og blandt andet at gøre de unge i stand til at gennemskue de forskellige lånetyper, inden de selv bliver myndige og kan stifte gæld.

Stor geografisk forskel

I alle landsdele er antallet af RKI-registrede unge faldet. Men der er stadig hver 20. svarende til cirka 5% af alle unge mellem 18-30 år, der er registreret med mindst en anmærkning i RKI. Kigger man på de forskellige landsdele, er der forskel på, hvor mange unge, der er registreret i RKI. I Frederiksberg, Dragør og Lyngby-Taarbæk kommune er der kun ca. 2,1 % af de unge, der er registrerede, mens næsten hver sjette ung på Lolland er registreret.

Når det kommer til størrelsen på de unges gæld, er der ligeledes stor forskel på, hvor de unge bor. De unge i København og omegn og Nordjylland har gennemsnitligt den højeste gæld, mens den er lavest på Læsø.

I Finans Danmark er man ikke i tvivl om, hvad de geografiske forskelle skyldes.

"Vi kan videnskabeligt dokumentere, at den sociale negative arv spiller en stor rolle. De steder, hvor der er mange unge, der er registreret, er det ofte også mange over 30 år, der er registreret. Så det vidner igen om, at det er meget forskelligt, hvor meget viden, de unge får med hjemmefra, og netop derfor er det vigtigt at oplyse de unge", siger Mads Rørvig.

Seneste nyt