Menu luk

Verdensklasseatlet

Susanne Jensby Sunesen arbejdede som privatkunderådgiver i Vestjysk Bank i Thisted, da hun for 10 år siden hjemme på stutteriet i Thy fik en 500 kilo tung halmballe ned over sig og brækkede ryggen. Nu er hun på med ved De Paralympiske Lege i Rio i ridning.

7. sep. 2016
4 min

​Når alle de raske atleter har varmet idrætsanlæggene op ved De Olympiske Lege i Rio, bliver det tid til, at De Paralympiske Lege finder sted. Her dyster handicappede idrætsfolk fra hele verden, og Susanne Jensby Sunesen vil være at finde på ridebanen, højt til hest på CSK's Que Faire.

De to er et fast makkerpar; Susanne har selv avlet hesten, uddannet og trænet den. Hesten så også til den februaraften i 2006, hvor hun fik en 500 kilo tung og våd halmballe ned over ryggen. Hun stod foroverbøjet og var i gang med at hente halm til hestene, da en halmballe væltede ned fra rækken bagved – fra tre meters højde – landede på hendes lænd og knuste en del af rygsøjlen.

I dag lever Susanne med syv stålpinde og seks skruer i ryggen. Hun er lam i underkroppen, det, der i fagsproget kaldes inkomplet paraplegiker. Ved benhård træning, fysioterapi, vamtvandsbassin, ophængt i et selesystem, hvor fødderne trænede i at "gå" på et løbebånd og senere på trehjulet cykel, har hun optrænet alt det, der overhovedet var muligt.

Da hun undervejs i genoptræningen fortalte sin fysioterapeut, at hun ville arbejde på at komme op at stå, gå og klare sig selv igen, konstaterede han:

"Miraklernes tid er ikke forbi!"

"Jeg kunne ikke se mig selv som 29-årig være handicappet og skulle have hjemmehjælp. Det kunne simpelthen ikke passe!"

Skånejob i banken

Der er mange ting, hun ikke kan:

"Det er for eksempel rigtig længe siden, jeg har soppet i Vesterhavet".

Hver eneste dag ifører hun sig lange strømper og benskinner, som går rundt om hælen og danner en solid afstivning af begge ben. Skinnerne gør det muligt for hende at gå. Hun kan ikke bevæge sine fødder, men hun har trænet sig op til at "gå med hoften".

"Det er klart, at sidst på dagen er man træt i skroget", siger Susanne, som kører rundt på en crosser udenfor. I køkkenet bruger hun stadig den specialdesignede kontorstol, hun fik, da hun kom tilbage til et skånejob i banken efter ulykken. Skånejobbet var nødvendigt, fordi hun ikke kunne holde til at sidde ned ret længe ad gangen.

"Det betød virkelig meget at komme tilbage til kollegerne og arbejdet i banken. Det var nogle gode år. Men da jeg sammen med en håndfuld kolleger blev fyret nogle år efter, hvor mange af opgaverne blev samlet i Lemvig, har jeg i stedet koncentreret mig om min familie og min store passion, hestene".

Smag for heste

Smagen for heste begyndte, da hun som seksårig var med sin klasse på besøg i Jesperhus Blomsterpark. Ved indgangen var der en lille ponyfold, og her stod Susanne af og blev hele dagen. Bagefter fortalte pædagogerne hendes mor, at der vist var en pige, som ville have godt af at gå til ridning.

Den første hest sparede Susanne selv op til og købte som 15-årig. Den kostede 19.000 kroner. Hun boede nærmest på rideskolen og købte få år senere endnu en hest, som viste sig at have talent for dressur.

Siden købte hun en hest af en vis Helmer Sunesen. Sammen har de to opbygget et stort stutteri i Thy. De er for seks år siden blevet forældre til datteren Sara, og hele familien rejser sammen til internationale ridekonkurrencer.

Verdensklasseatlet

Nogle idrætsudøvere præsterer bedst, når kameraet konstant er rettet mod dem. Susanne Jensby Sunesen har ikke behov for at lægge alt for meget pres på sine egne skuldre. Men med medaljer fra både verdensmesterskab og europamesterskab er hun i kategorien verdensklasseatlet hos Team Danmark.

Og ligesom hun arbejdede intenst på at blive sig selv igen og få så meget førlighed som overhovedet muligt tilbage efter ulykken for ti år siden, har hun arbejdet målrettet frem mod De Paralympiske Lege i Rio.

"Når jeg dyrker min sport, er det som at tage et mentalt brusebad. På samme måde som det for andre må være at kunne løbe et maraton eller fordybe sig i et strikketøj", siger Susanne Jensby Sunesen, der glemmer, at hun er handicappet, når hun rider.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt hun har et godt råd til os andre, kommer det klart og tydeligt:

"Se mulighederne og ikke forhindringerne. Og vær glad for det, du kan".

 

Blå bog:

Susanne Jensby Sunesen, 39 år

Uddannet i Morsø Bank

Privatkunderådgiver i Vestjysk Bank

Sammen med sin mand, Helmer Sunesen, som også er hendes træner, ejer og driver hun stutteri i Thy med 35 heste af racen dansk varmblod.

Seneste nyt