Menu luk

Fintech skaber behov for ny type rådgiver

KLUMME: Hvis fintechudviklingen overflødiggør job som fx ”bankrådgiveren”, så dukker der nye stillinger op som fx ”crowdfundingrådgiveren”, og de kan lige så godt besættes af bankfolk som af alle andre.

12. sep. 2016
3 min

​Jeg har lige været til et foredrag med titlen "Unlocking the secrets to raising millions on Indiegogo and Kickstarter”. Foredraget fandt sted på Googles Campus London i Bonhill Street i hjertet af Østlondons Tech City, hvor alverdens nye forretningsideer bliver udtænkt og ikke mindst kodet og programmeret, så de kan gennemføres med mindst mulig menneskelig arbejdskraft. Stedet er et besøg værd, hvis man kommer den vej forbi. Campus London er en gammel 6-etagers industribygning, som Google har købt for nogle år siden og fyldt op med hundredvis af unge iværksættere fra hele verden, der skriver med klodsede blokbogstaver, men har en fantastisk energi og foretagsomhed.

Foredragsholderen er Khierstyn Ross fra Toronto, som inden for det seneste år har rådgivet unge iværksættere om at hente over 4 millioner dollars på de to crowdfundingsites Kickstarter og Indiegogo.
Khierstyn Ross har titel af Crowdfunding Advisor, og når iværksættere har et nyt projekt, som de gerne vil have finansieret (i deres verden går man ikke i banken), henvender de sig til eksperter som hende, der så hjælper dem med at skaffe pengene. Det er en ny, spændende proces, som blot har eksisteret i 3-4 år, men allerede er blevet standard for mange startups, der fremstiller underholdning eller fysiske produkter.

Historisk er iværksætteren gået til banken eller en investor med sin idé, og når finansieringen er på plads, producerer han sit produkt og begynder herefter at markedsføre og sælge det til kunderne. Med crowdfunding er det anderledes: Her går man ud og markedsfører sin cykellygte, mens den kun eksisterer som prototype, og først når tilstrækkelig mange mennesker har lovet at købe den nye cykellygte, går man i gang med at fremstille den til kunderne. Sådan gør Elon Musk i øvrigt også, når han skal sælge små 300.000 styk Tesla 3, som han kun har i en enkelt prototype.

Markedet for gode ideer er overfyldt

Som Crowdfunding Advisor hjælper Khierstyn Ross kunden med at skaffe penge og finansiering præcis som den traditionelle bankrådgiver– men i modsætning til bankrådgiveren hjælper hun også med markedsføring og salg, som er en integreret del af ydelsen.

Jeg troede naivt, at crowdfunding primært handlede om at få en god idé til et godt produkt og så lægge det op på kickstarter.com med en kort video. Forkert!! Markedet for gode ideer er frygtelig overfyldt, og man bliver ikke bare opdaget. Inden man går i gang på sitet, skal man også have sit eget publikum parat på de sociale medier.

Det havde fx tøjfirmaet Thin Ice ikke, da de ville lancere specielt tøj, man kunne tabe sig af, så de fik kun samlet $16.000 – alt for lidt. Så tog Khierstyn Ross over, skabte en ny, klar avatar for kernekunden, opbyggede et nyt, stort audience på de sociale medier, timede kampagnen, så Thin Ice kom med i Indiegogos og Kickstarters nyhedsbreve, og kampagnen blev vildt overtegnet med $600.000.

Hvis man har en dygtig Crowdfunding Advisor som Khierstyn Ross, hvad skal man så med en bankrådgiver? Eller måske skal vi reformulere spørgsmålet: Hvis man har en dygtig bankrådgiver, som ved, hvad crowdfunding handler om, og samtidig ved en masse om markedsføring på de sociale medier – hvad skal man så med Khierstyn Ross?

Jeg er nu ikke så bekymret for den unge canadier, hun skal nok klare sig. Jeg er mere bekymret for bankrådgiverne, hvis de ikke begynder at redefinere deres job. Fintech er ved at forme en udvikling blandt den næste generation af iværksættere, hvor vi ser fx Crowdfunding Advisors, der indtager en gråzone mellem finansiering og branding.

En undskyldning for at holde sig væk kunne være, at bankerne ikke er eksperter i marketing og branding. Men det var Khierstyn Ross heller ikke, da hun startede: Hun havde en bachelor i biokemi. Lige nu er der ved at opstå et nyt rådgivningsbehov i markedet, som ikke bliver dækket af bankerne. Men det kunne det blive.

Seneste nyt