Menu luk

Jarls leder marts 2024

Er vi bæredygtige? Tager vi samfundsansvar?

13. mar. 2024
2 min

Mens rekordregnskaberne vælter ud af bankerne, reflekterer jeg over hvordan det kan være, at en sektor som vores ikke går foran. Eller kunne vi blot tage vores del af et samfundsansvar - i forhold til f.eks. fleksjobs.  Fra kredsens side deltager vi, når der skal indgås nye fleksjob-aftaler, men desværre er det ikke en opgave, som giver os sved på panden. Sydbank er nemlig ingen undtagelse fra hovedreglen i branchen.  Fleksjobs fylder forsvindende lidt. Konkret har vi femten fleksaftaler i hele banken.

Det er ærgerligt, for erhvervsmæssigt tales der meget om behovet for at øge arbejdsudbuddet, og for den enkelte medarbejder i fleksjob er ordningen en adgangsbillet til et arbejdsfællesskab, en anstændig indkomst og måske ligefrem en dybere mening med livet end ellers.

Bør vi ikke alle have mulighed for at bidrage med det vi kan? Og har vi som velfærdssamfund råd til at efterlade en gruppe af ressourcefyldte mennesker ude af arbejdsmarkedet?

"Vi har kun 15 fleksaftaler i hele banken"
- Jarl Oxlund, kredsformand

Vi er i banken fokuserede på ESG. Har solceller, elbiler og vasker hænder i koldt vand. Men jeg drømmer om, at vores samfundsansvar udvides, når det kommer til at løfte finansielle ydelser for udsatte mennesker – ikke bare ældre. Vores rummelighed i forhold til at ansætte medarbejdere, der på forskellig vis stikker lidt ud fra mængden, har bevæget sig i en positiv retning, men jeg kunne godt tænke mig, at vi tog rummeligheden til et endnu højere niveau.

Vi har i disse år økonomisk albuerum til at foretage solide investeringer, men gør vi det? Nej - vi er fokuserede  på at give aktionærerne afkast.

Banken skal hele tiden udvikles, så den står godt rustet som arbejdsplads og finansiel virksomhed i fremtiden. Derfor nytter det ikke, at vi er besparelses-orienterede, så vi år efter år kan udbetale kæmpe overskud.

Heldigvis er mange Sydbank-medarbejdere også aktionærer i banken, men jeg så nu gerne, at en lille bitte smule af overskuddet blev investeret i, at alle medarbejdere blev medejere.

Jeg drømmer om, at vi med kulturprojektet “Hvad kan vi gøre for dig” vil opleve den varme, som annonceres at være på vej tilbage i banken. Her har jeg givet nogle bud på, hvordan jeg kunne ønske mig at varmen breder sig.

Vi har råd. Har vi råd til at lade være?

Seneste nyt