Menu luk

DE ETISKE DILEMMAER MYLDRER FREM - UDPLUK

Når det kommer til kunstig intelligens, kan en virksomhed vælge lige akkurat at gå til stregen, eller man kan bruge sit etiske kompas.
Dette er uddrag fra en længere artikel om dataetik, bragt i Finans maj 2021 og på Finansforbundets hjemmeside.

18. jun. 2021
2 min

”Teknologien åbner op for anvendelser, vi ikke tidligere har set, med spørgsmål og dilemmaer, vi ikke er forberedt på”, siger ekspert i dataetik Gry Hasselbalch, der er medstifter af DataEthics og netop har afsluttet sin ph.d. på Københavns Universitet.

De selvlærende algoritmer bliver trænet af store mængder data fra den virkelige verden, ofte baseret på menneskelige beslutninger, og derfor kommer menneskelige fordomme ind i vores algoritmer.

Derfor tvinger den kunstige intelligens os også til at genoverveje klassiske etiske udfordringer, som vi tidligere har klaret med dømmekraften.

Etiske principper

Hvordan kan virksomheder – herunder banker – integrere etiske principper i forretningen og efterleve dem i praksis, når algoritmerne kommer i arbejde?

I de seneste år har Søren Juul Jørgensen via sin forskning på Stanford University i Silicon Valley arbejdet med en række finansielle virksomheder i USA, Europa og Afrika om den svære dataetiske balancegang med fokus på sorte tal på bundlinjen.

"Etisk ansvarlig brug af data er ikke nødvendigvis det samme som at være compliant og overholde regulativer. Det handler om mere.
- Mads Bønding, Forretningsudvikler i Spar Nord Bank

Et af de danske pengeinstitutter, der er med i Stanford-projektet, er Spar Nord, der er optaget af, hvordan finansielle virksomheder kan håndtere brugen af ny teknologi som AI på en ansvarlig og etisk måde:

”Etisk ansvarlig brug af data er ikke nødvendigvis det samme som at være compliant og overholde regulativer. Det handler om mere”, siger forretningsudvikler i Spar Nord Mads Bønding og uddyber: 

”Det handler om ordentlighed, og at kunderne kan have tillid til, at vi behandler deres data på en ansvarlig måde, uden at det begrænser vores mulighed for innovation og anvendelse af nye teknologier”.

Ifølge Søren Juul Jørgensen kan en gennemarbejdet dataetisk politik blive næste afgørende adgangsbillet til markedet og et vigtigt konkurrenceparameter.

Nytteværdi eller overvågning

Det var især, da den amerikanske professor Shoshana Zuboff i 2019 kom med sit kæmpeværk ”Overvågningskapitalismens tidsalder”, at det blev klart, at digitaliseringen og algoritmer er samfundsomvæltende i negativ betydning.

Og som den første i verden har EU-Kommissionens næstformand, Margrethe Vestager, netop foreslået faste rammer for, hvad kunstig intelligens fremover kan og må bruges til.

For hvad kan der ske, når digitale systemer overtager kontrollen i virksomheden? I relationen mellem virksomhed og de ansatte er der behov for øget dataetisk opmærksomhed, når det drejer sig om overvågning, diskriminering, effektivisering og rekruttering.

Du kan læse hele den spændende artikel i Finans maj 2021 eller på hjemmesiden.

Seneste nyt