Menu luk

Jeg vil godt fortsætte mindst et par år mere

70-årige Jan Zavilla tager gerne turen fra hjemmet i Faaborg til Nordea Metro for at passe sit job som Business Developer. Arbejdet giver ham så meget glæde, at han ikke har lyst til at slippe det

4. jul. 2023
4 min
Dansk / English


Da 70-års fødselsdagen i januar nærmede sig, begyndte flere og flere omkring Jan Zavilla at stille samme spørgsmål. Var det nu, han ville lade sig pensionere?

”Pludselig var alle meget optaget af at få svar på det. For mig var der ikke noget, der forandrede sig med fødselsdagen, men for en sikkerheds skyld tog jeg en snak med min kone, Anne. Vi blev enige om, at jeg godt kunne fortsætte mindst et par år mere,” siger den erfarne Business Developer, der har arbejdet med digital tinglysning siden starten i 2009.

Han skynder sig at tilføje, at det naturligvis forudsætter, at helbredet holder. Den vævre og slanke mand ser dog ud til at være godt kørende på den front og holder sig i form med svømning og løb.

”Min far arbejdede, til han var 74 år, min halvandet år yngre søster er også stadig i arbejde. Så måske ligger det lidt til familien,” fortæller han over en kop kaffe i loungen hos Nordea Metro. 

Her møder han ind to dage om ugen og sætter sig på 3. sal blandt kollegerne fra Application Development and Data i Nordea Kredit. Han har fast fire dages uge, de to øvrige dage bliver han hjemme i Faaborg og arbejder.

”Jeg sagde, da jeg fik mit nuværende job for knap fem år siden, at det ikke var noget problem for mig at møde ind hver dag lige så længe, der var behov for det. Nu, hvor det hele kører, fungerer det rigtig godt at arbejde halvdelen af tiden hjemmefra.”

Det betyder meget for ham at komme ind på arbejde løbende, tilbringe tid med kollegerne og holde sig i gang med det arbejde, han har spidskompetencer indenfor – og han sørger for at holde sig løbende opdateret med relevante kurser med mere.

Skovlede sne i elevtiden

Da Jan Zavilla tilbage i 1971 blev elev i Banken for Aarup og Omegn på sin fødeegn på Fyn, var der ikke så meget læring i elevtiden, fortæller han:

”Det var i høj grad forefaldende arbejde. Jeg talte kassebeholdningen op og slog ind på en regnemaskine med håndsving - og der var ikke noget overraskende i at blive bedt om at skovle sne, hvis det behov opstod”.

Han var med dengang slips var hverdags-outfit og skjorten altid skulle være enten lyseblå eller hvid, og det var at udfordre konventionerne, da han mødte op med en ruskindsjakke i stedet for en almindelig habitjakke.

”Den blev der kigget en del på…”

Gennem arbejdslivet i sektoren har han kunnet lide at arbejde med forskellige typer af kunder og på flere felter. På et tidligt tidspunkt fattede han også interesse for edb, som fyldte omkring en tredjedel af hans arbejdstid, samtidig med at han holdt fast i både at rådgive private og mindre erhvervskunder. 

Med tiden og banksammenlægninger blev han stadig mere specialiseret. Da hans daværende arbejdsplads Fionia Bank blev en del af Nordea i 2011, blev han It Test Analyst og arbejdede i Fredericia.

”Der var planer om at nedlægge afdelingen, da jeg begyndte, men det havde der været længe, så kollegerne sagde, jeg skulle tage det roligt.”

Nyt job som 65-årig

For små fem år siden, da Jan Zavilla var 65 år, skete det alligevel. Afdelingen i Fredericia blev nedlagt.
”Selv om jeg var tæt på at runde pensionsalderen, havde jeg absolut ingen lyst til at stoppe. Det har jeg aldrig haft. Lige bortset fra en periode, hvor jeg var opslugt af at være fodboldtræner og mit job ikke var lige så sjovt som nu. Jeg overvejede, om jeg kunne lægge min energi dér i stedet.”

Tanken fortog sig gradvist, og den var for længst fuldstændig fordampet, da muligheden for at trække sig fra arbejdsmarkedet med nedlægningen af afdelingen i Fredericia kunne synes at ligge lige for. Derfor var han stjerneglad, da hans nuværende leder, Kirsten Fog, ansatte ham i jobbet.

”Jeg sagde dengang til Kirsten, at jeg var opsat på at arbejde i adskillige år endnu. Og vi har siden aftalt, at jeg siger til i god tid, før jeg går på pension.”

Jan Zavilla er nu også i gang med at klæde sin nærmeste kollega på med den viden, han alene sidder med, så hun kan tage over, når det bliver nødvendigt.

Tid til det hele

Men det er som nævnt ikke, fordi en planlagt tilbagetrækning er oppe over:

”Jeg har et job, jeg kan udføre til både Nordeas og egen tilfredshed. Det er interessant og spændende, jeg har rigtig gode kolleger, der inspirerer mig og holder mig i gang – og, ikke mindst, verdens bedste chef. Så det haster ikke.”

Desuden er hans job af den slags, der kun findes et enkelt af, forklarer han. Stopper han, er der ikke fortrydelsesmulighed i hans alder, og han har set andre fortryde den beslutning.

”Anne er på efterløn, og vi har børn og børnebørn. Men jeg synes stadig, der er tid til det hele, selv om jeg arbejder. Det skylder jeg Anne tak for,” siger det muligvis ældste erhvervsaktive medlem af Finansforbundet i Nordea - der hele sit arbejdsliv har været medlem af Finansforbundet og forgængerne, Danske Bankfunktionærers Landsforening og Danske Sparekassefunktionærers Landsforening.

Seneste nyt