Menu luk

Guide: Sådan får du en afslappende sommerferie

Sommerferien står for døren, og du får en bedre og mere afslappende ferie, hvis du forbereder dig. Læs, hvordan du holder fri med tankerne langt væk fra jobbet.

23. jun. 2022
2 min

Forbered din ferie

Brug tid på at forberede din ferie. Hvis det er muligt, så undgå eller begræns at tage nye opgaver ind de sidste dage inden ferien. Det er en god idé at få ryddet op på dit fysiske skrivebord og i indbakken. Det giver ro og skaber overblik, når du er tilbage på jobbet.

Vær også tydelig både over for kolleger og eksterne samarbejdspartnere, at du er på vej på ferie. 

Planlæg din tid efter ferien

Brug tid på at skrive ned, hvad du skal lave, når du kommer tilbage fra ferien. Mange bliver stressede under ferien, fordi de tænker på alle de opgaver, der venter efter ferien. 
Har du dannet dig et overblik inden ferien, kan det give dig ro til at holde fri. 

Forsøg at sætte tid af den første arbejdsdag til at komme op i omdrejninger igen, tjekke mails og få overblik over dine opgaver.

 

Illustration: Mikkel Henssel

Fjern apps og mails fra telefonen

Er din private telefon også din arbejdstelefon, kan du afinstallere eller fjerne notifikationer fra de apps og mails, du bruger i arbejdsmæssigt regi midlertidigt, så du undgår at blive mindet om jobbet under ferien. Vær opmærksom på vanens magt, når det kommer til lige at tjekke fx mails og kalendere.

Har du en telefon, der kun er til arbejdsbrug, så læg den laaangt væk under ferien. 

Sæt grænser for dig selv

Måske du vil opleve kreativiteten og idéerne blomstre, når du er væk fra skrivebordet. Det kan være en god ide at have en fysisk notesbog at skrive idéerne ned i, så du ikke skal tænde computeren for at fastholde dem (så kommer du nemlig let til at arbejde videre med dem).

Og sæt en grænse: At få idéer er helt fint, men at give sig i kast med dem, går det måske for meget ud over ferien.

Snak om kulturen på arbejdspladsen

Måske I har en kultur på arbejdspladsen, hvor alle tjekker mails i ferien.

Det kan være en god idé at overveje, om det egentlig er en forventning fra ledelsen – eller om det er dig selv og dine kolleger, der har fået skabt en uhensigtsmæssig kultur.

Vær åben og tal med kolleger eller din tillidsrepræsentant om det, så I er enige om retningslinjer og forventninger.

Vend godt tilbage

Ligesom op til feriens start er det også vigtigt, at du mentalt lader op til arbejdsstart i de sidste dage i ferien.

Vi anbefaler ikke, at du fx tjekker indbakken inden første arbejdsdag. Men hvis det giver dig en ro og et overblik, kan du gøre det. Du skal dog ikke begynde at svare folk.

God ferie!

Kilde: Troels Bjerg Nielsen, trivselskonsulent i Finansforbundet

 

Seneste nyt