Menu luk

Arbejdslivet er sat et gear ned

Jan Sørensen takkede ja til Topdanmarks seniorordning, hvor salgsbudgettet er reduceret til 70 procent, men hvor han fortsat får fuld grundløn og provision af hans salg. ”Det giver mig håb om at kunne fortsætte til jeg fylder 67”, siger den nu 61-årige erhvervsassurandør.

21. okt. 2021
3 min

Erfarne medarbejdere skal anerkendes og skal kunne bevare deres fodfæste på arbejdsmarkedet, selv om fødselsattesten viser, at de har rundet 60 år.
Finansforbundet har sat senkarriere på dagsordenen og vil have både virksomheder og politikere til at understøtte, at de, der kan og vil, bliver længere på arbejdsmarkedet – også gerne udover folkepensionsalderen.

Jan Sørensen, 61 år og erhvervsassurandør, er i gang med sin senkarriere. I foråret fejrede han 25-års jubilæum i Topdanmark, og planen er, at han også skal nå at runde 30 år i selskabet, inden han takker af.

For fire år siden gik han over på den seniorordning, som Topdanmark tilbyder medarbejderne. Den indebærer, at hans budget bliver sat ned på 70 procent af det normale salgsbudget, og at han fortsat får fuld grundløn og derudover provision af det salg, han hiver hjem.

”Jeg er glad for ordningen, som betyder, at jeg kan gå lidt ned i tempo og fortsat tjene en fornuftig løn. På 100 procents salgsbudget skal der knokles mere, og arbejdsdagen slutter ofte først ved 18-tiden. Nu kan jeg ind imellem holde fri kl. 14 efter at have været i gang fra kl. 8 om morgenen, og det passer mig fint”, siger Jan Sørensen, der selv vurderer, at han i gennemsnit kan holde en arbejdsuge på 35-37 timer.

Canvasarbejdet er blevet hårdere

Hans portefølje består af erhvervskunder med 14 ansatte og derover, og fysisk er de placeret over hele Sjælland. Jan Sørensen hører organisatorisk under Ringsted-kontoret i Topdanmark, men for det meste arbejder han fra sit hjemmekontor på bopælen i Holbæk, hvorfra kan kører rundt til kundebesøg, hvis ikke han klarer dem over telefonen.

”Jeg har nok at se til med at passe den portefølje, som jeg har bygget op siden 1996, hvor jeg kom til Topdanmark. Derudover er der også canvasarbejdet, som jeg kan mærke er blevet hårdere for mig. Jeg har jo ikke den samme energi som for ti år siden”, siger Jan og smiler.

”Det er min plan, at jeg vil fortsætte som assurandør til jeg når folkepensionsalderen, som for mit vedkommende er 67 år, men jeg tror ikke, at jeg ville kunne klare det, hvis jeg var på 100 procents salgsbudget”.

Ønske til næste overenskomst

Han har et stort ønske om, at erhvervsassurandører ved næste overenskomst i selskabet i foråret 2022 kan blive omfattet af samme seniorordning, som man har i landbrugsafdelingen for det man kalder landbokunder.

”De er udelukkende på fast løn og kører rundt og servicerer eksisterende kunder. Nogle af serviceassurandørerne i landbo har endda rundet folkepensionsalderen men fortsætter alligevel. Det ville være skønt, hvis man kunne aftale samme regler for os modne erhvervsassurandører. Vi besidder også en stor erfaring og viden, som selskabet vil kunne nyde godt af”, siger Jan Sørensen.

Hård konkurrence fra forsikringsmæglere

Konkurrencen fra forsikringsmæglere er blevet væsentlig hårdere indenfor de seneste fem år, hvor de er begyndt at gå langt ned i markedet. Hvor det før primært var kunder over 20 ansatte de solgte til, er det nu helt ned til enkeltmandsvirksomheder.

Med snart 30 år i forsikringsbranchen i ryggen har Jan Sørensen oplevet en stor teknologisk udvikling i sit fag. Han er dog ikke nervøs for erhvervsassurandørernes fremtid.

”Det er stadigvæk det personlige salg, der trækker på erhvervsområdet. Privatforsikringer er blevet mere digitalt, og den udvikling vil nok fortsætte. Den største udfordring er for mig at se konkurrencen fra forsikringsmæglere”, siger Jan Sørensen.

Jan Sørensen

61 år, erhvervsassurandør i Topdanmark siden 1996. Før det var han ansat i Alka i fire år. Oprindelig er han uddannet bankmand.
Jan Sørensen er holbækker med stort H. Tidligere har han spillet meget fodbold, men problemer med bentøjet har fået ham til at kaste sig over cykelsport i stedet for i fritiden. Han cykler på landevejene på sin racercykel og i skoven på sin cross-cykel, og om vinteren går han til spinning.
Jan Sørensen er gift og har to voksne børn og et barnebarn på tre år, som han har et svagt punkt for.

Seneste nyt