Menu luk

Fordyb dig i baggrundsdata

Baggrundsdata fra beregneren kan både give dig en mere detaljeret forståelse af resultatet og bruges som afsæt i en lønsamtale. Download baggrundstal og få mere detaljeret viden om lønniveauet for en profil som dig.

Data i lønberegneren er baseret på et registertræk fra Danmarks Statistik, og beregningerne er derfor baseret på faktiske lønoplysninger for knap 71.000 ansatte i den finansielle sektor – vel at mærke lønoplysninger, som arbejdsgiverne selv har indberettet. 

Du kan dykke ned i de rå, overordnede tal fra Danmarks Statistisk, hvis du har brug for en dybere indsigt i de faktiske lønoplysninger fra sektoren, eller hvis du vil stå endnu stærkere til din næste lønsamtale.  

Se baggrundsdata fra Danmarks Statistik

Sådan bruger du tabellen med baggrundsdata

Tabellen viser for hvert enkelt variabel, hvor mange personer vi har hentet løndata for fra Danmarks Statistik og det faktiske lønspænd for gruppen.

Hvis du fx har et højere uddannelsesniveau, arbejder i hovedstaden eller har en højere alder end det typiske for stillingsområdet, så bør dit resultat i lønberegneren også ligge højere end det tilsvarende niveau i rådatatabellen. Det modsatte vil være tilfældet, hvis du har et lavere uddannelsesniveau, er i starten af din karriere eller er bosat i f.eks. Syddanmark.

Eksempel: 

I modellen indgår lønoplysninger for 8.714 personer, der arbejder i kategorien ”Privatkunder – direkte rådgivning”. Ser man på de lønoplysninger, som virksomhederne har givet til Danmarks Statistik, har de indberettet lønoplysninger, hvor 25. pct. af medarbejderne tjener mindre end 49.891 kr. og 25 pct. tjener mere end 62.581 kr.

Det vil altså sige, at arbejdsgiverne selv har indberettet, at halvdelen af medarbejderne i sektoren der arbejder med ”privatkunder – direkte rådgivning” tjener mellem 49.891 kr. og 62.581 kr. Det er helt faktuelle tal, der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved. Så hvis du f.eks. sidder med en arbejdsgiver, der siger, at de stort set ikke kender nogen privatkunderådgivere, der tjener mere end 50.000 kr., så kan du sige, at det er helt faktuelt forkert, for det gør 75 pct. af alle privatkunderådgivere.

Kort om beregningerne

Lønniveauet i tabellen er beregnet som:

  • Samlet løn = basisløn + pensionsindbetalinger (egne indbetaling + arbejdsgivers) + uregelmæssige betalinger (bonus og overskudsbetalinger).
  • I basislønnen indgår følgende: Basisfortjenesten pr. standard time er inklusive de samlede feriebetalinger i kr. og består af grund-, kvalifikations- og funktionstillæg m.m., samt ferie- og søgnehelligdagsbetalinger, særlig feriegodtgørelse, bruttotræk og event.

For at få værdien pr. måned er nogle af tallene først opgjort på betalinger i hele det seneste år og derefter delt med 12. Det gælder fx bonus, overskudsbetalinger og udbetaling af ferietillæg. I lønnen indgår ikke over-/merarbejdsbetaling. Vi benytter altså det lønbergreb, som Danmarks Statistik definerer som "Standardberegnet månedsfortjeneste ekskl. genetillæg". Det er det lønbegreb, som kommer nærmest en månedsløn på lønsedlen.

Spørgsmål om løn?

32 66 13 30

Har du brug for rådgivning om løn, er du velkommen til at kontakte jura. 

raadgivning@finansforbundet.dk