Menu luk

Scor jobbet ved online jobsamtale

Det er måske lidt meget at love, men med nogle enkle teknikker fra kommunikationsrådgiver og kropsprogsekspert Lene Kobbernagel kan du med øjeblikkelig effekt få større gennemslagskraft til første jobsamtale, der ofte foregår online

Illustration: Simon Væth

Simon Væth

1. Find den perfekte baggrund

Brug ikke en virtuel baggrund, virkeligheden virker altid bedre. Baggrunden er dit jakkesæt, det skal se pænt ud uden rod. Ofte vil stuen gøre sig bedst, fordi det giver noget dybde og gerne baggrund med en grøn plante, et billede eller en reol. Og gerne nogle objekter, der siger noget om dig. For eksempel kan en blankpoleret racercykel være en icebreaker under samtalen.

2. Tjek kameravinkel

Det kræver muligvis nogle kasser under computeren, for du skal stå op og have samtalen. Det får dig automatisk til at bruge hænderne, og det skaber dynamik i stemmen. Derefter skal du åbne platformen. Læg en knytnæve på toppen af hovedet. Det skal passe med toppen af billedet, for så har du kameraet i øjenhøjde. Du skal som udgangspunkt fylde 70 procent af billedet.

3. Mental forberedelse

Gør dig tryg, så varm op allerede dagen før med en ven, der kan give feedback. De typiske spørgsmål du skal have svar på er: Fortæl om dig selv? hvorfor har du søgt stillingen? Forbered også et godt spørgsmål, og hav en personlig succeshistorie i ærmet. Og lige inden samtalen spiller du til din yndlingsmusik for fuld knald, så har du ild i øjnene, når samtalen starter.

4. Skab nærvær med øjenkontakt

Jo mere man kigger ind i kameraet, jo mere nærværende virker du på den anden side. Men kameraet er en død linse, det kan være svært at holde fokus på. Skab en ramme omkring det evt. med en smiley it eller et foto af en du kan lide, så det er den du taler til. Jeg har en ”Bernie” jeg fortæller til, og når jeg lytter, kigger jeg ned. Du må også meget gerne flirte med øjnene.

5. Hænder skaber liv

Vi har aftalt, at du står op, så nu er det let at bruge dine hænder til at understrege ting visuelt. Det får dig og dine budskaber til at virke mere overbevisende. For eksempel: Når du samler fingerspidserne, viser du, at det er noget du har fokus på. Eller en-to-tre fingrekast understreger tre pointer. Eller flyt hænderne fra A til B vertikalt, vi skal herfra og dertil.

6. Gør budskabet klart

Gør indholdet levende, så i stedet for den sædvanlige, så gjorde jeg det og også sådan, så del dine pointer op i punkter(bullets) 1,2,3. Eller og den er svær for mange, men brug et stykke stift karton og tegn det med sort fed tusch, objekter husker folk bedre. Humor, altså ikke platte vittigheder, men bemærkninger der får smilet frem, bliver også husket positivt. Held og Lykke.