Menu luk

Sådan skriver du et godt CV

Et godt CV kan være forskellen på at lande dit næste drømmejob eller ej. Få vejledning i, hvordan dit CV tager sig bedst ud overfor din kommende arbejdsgiver

Et CV er en af de helt centrale værktøjer, som virksomheder tager i anvendelse, når de skal besætte nye stillinger. 

Med CV’et i hånden skal virksomheden på kort tid kunne vurdere dine faglige kvalifikationer og om du passer til jobbet. Ved første sortering af ansøgninger og CV’er, bliver de ikke læst, men scannet. Typisk på langt mindre end ti minutter. Dit CV er dermed et bilag til din ansøgning, der skal dokumentere indholdet i din ansøgning.

Dit CV skal bl.a. indeholde:

 • Erhvervserfaring
  Al erhvervserfaring og uddannelse er relevant, men ligger de mange år tilbage i tiden, nævner du dem med en linje. Erhvervserfaring inden for de seneste år skal uddybes.

 • Kurser, fritid og kompetencer
  Alle kurser, fritidsaktiviteter og kompetencer er ikke nødvendigvis relevante. Her skal du vælge ud i forhold til jobbet.

 • Hvad du kan
  Fortæl ikke bare, hvad du har arbejdet med eller uddannet dig til, men også hvilke kompetencer, du har på baggrund af dine erfaringer og din uddannelse.
  Eksempler på kompetencer kan være:

  - ’Salg’
  - Opsøgende salg
  - Projektsalg
  - ’Økonomi’
  - Bogholderi
  - Fakturering
  - ’Webprogrammering’ og som undergruppe hertil ’asp, php’
  - ’Webdesign’ og som undergruppe hertil ’html, css’

 • Dit kompetenceniveau
  For at afstemme forventningerne kan det være nyttigt at indikere på hvilket niveau, du besidder de forskellige kompetencer.

Eksempler på kompetenceniveauer kan være:

At beherske: De ting, du behersker er dine vigtigste fagkompetencer. Du behersker f.eks. dit modersmål, hvorimod du kan et fremmedsprog. Andre ord for ”at beherske” er ”ekspert” eller ”stor erfaring”

At kunne: Som nyuddannet kan du dit fag. Jo længere erhvervserfaring du har jo mere behersker du dit fag. Andre ord for ”at kunne” er ”i højere grad” eller ”nogen erfaring”,

At kende: eks. de IT-programmer, du har afprøvet et par gange og som du ved, hvad kan bruges til. Andre ord for ”at kende” er ”i mindre grad”, ”kendskab til” eller ”på brugerniveau”.


En god profiltekst gør hele forskellen

8 ud af 10 arbejdsgivere læser dit CV, før de overhovedet kigger på din ansøgning. Hele 83 procent læser det allerførste i dit CV, nemlig resuméet eller fagprofilteksten. Det er derfor en værdifuld investering at bruge tid på at skrive en god profiltekst.

En god profiltekst skal rumme følgende elementer:

Titel: Faglig titel med x-antal års erfaring

Min erfaringseffekt: Med mere end 15 års erfaring inden for……..og……, har jeg opbygget en solid viden om ……og forståelse for, hvordan man arbejder med………… og derigennem bidraget til….

Mit WHY's effekt: Jeg er drevet af at… og mener, det er gennem x og y at (resultater opstår)

Mit HOW: Det gør jeg ved, at…

Værdi:  Jeg motiveres af at se… Eller: Jeg har den stærke overbevisning at….

Mit motto: Mit motto er: ”xxx”, f.eks. Mit motto er: ”Man skal ku’ sætte tre streger under!”

Hvordan kan dit CV sættes op

Facit for, hvordan du sætter dit CV rigtigt op, findes ikke, men der er nogle tommelfingerregler, der er værd at følge, og som er generelle uanset, hvad formålet er:

 • At beherske: De ting, du behersker er dine vigtigste fagkompetencer. Du behersker f.eks. dit modersmål, hvorimod du kan et fremmedsprog. Andre ord for ”at beherske” er ”ekspert” eller ”stor erfaring”.

 • At kunne: Som nyuddannet kan du dit fag. Jo længere erhvervserfaring du har jo mere behersker du dit fag. Andre ord for ”at kunne” er ”i højere grad” eller ”nogen erfaring”.

 • At kende: eks. de IT-programmer, du har afprøvet et par gange og som du ved, hvad kan bruges til. Andre ord for ”at kende” er ”i mindre grad”, ”kendskab til” eller ”på brugerniveau”.

3 gode råd

 1. Brug tid på opsætning og layout
  Layout og opsætning er vigtig i den henseende, at det hjælper læseren med at danne sig et hurtigt overblik. I Microsoft Word har du adgang til CV-skabeloner.

 2. Skriv en passende længde
  Er al information, som du skriver ned, relevant og interessant, så er dit CV ikke for langt. Mens et CV er for langt, når læseren mister overblikket eller begynder at kede sig ved læsningen.

  Har du kort erhvervserfaring vil et CV på 1-2 sider være passende. Har du længere erhvervserfaring, vil et CV på 2-3 sider være passende.

 3. Vurder relevans af billede
  Nogle virksomheder ser det som en fordel, at der er et billede på et CV, mens andre mener, at det er påtrængende eller overflødigt. Du må derfor vurdere det i forhold til jobbet og virksomheden.