Fremtidens finans kræver AI-kompetencer
Finansforbundet arbejder for, at alle i sektoren får mulighed for kompetenceudvikling inden for AI og lige adgang til AI-værktøjer, så medarbejderne er rustet til den teknologiske udvikling.
AI kommer til at få store implikationer for den finansielle sektor. Flere undersøgelser viser, at finanssektoren er den branche, som bliver mest påvirket af AI. En rapport fra McKinsey fra 2023 viser, at generativ AI har potentialet til at automatisere 32 pct. af arbejdsaktiviteterne i den finansielle sektor, mens en analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at 98 pct. af stillingerne i den finansielle sektor vil blive påvirket af generativ AI.
Det betyder, at en stor del af arbejdsstyrken står over for en markant transformation, der sker med en større hastighed sammenlignet med tidligere teknologiske skift. AI kommer også til at medføre ændringer, hvor medarbejdere skal over i nye jobfunktioner.
Derfor er det essentielt, at AI bliver en drivkraft for hele arbejdsstyrken i den finansielle sektor – ikke kun for en udvalgt gruppe. Vi skal undgå et arbejdsmarked, hvor kun nogle får fuldt udbytte af AI’s potentiale, mens andre aldrig kommer med. Der må ikke skabes et A- og B-hold. Alle medarbejdere i den finansielle sektor skal derfor have adgang til AI-værktøjer.
I dag er der store forskelle på, hvordan medarbejderne i sektoren er rustet til at håndtere de jobforandringer, AI kan medføre på tværs af virksomheder og uddannelsesniveau. En medlemsundersøgelse foretaget af Epinion for Finansforbundet i ultimo 2024 viser, at det kun er kun en tredjedel af medlemmerne, der er kompetenceudviklet inden for AI.
Der er store variationer på tværs af virksomhederne i finanssektoren. I de største virksomheder er det 50 pct., der er blevet kompetenceudviklet, mens det kun sig gældende for 17 pct. i de mindste virksomheder. Forskellene kommer også til udtryk i uddannelsesbaggrund. 40 pct. af medlemmerne med en lang videregående uddannelse er kompetenceudviklet inden for AI, mens det gør sig gældende for 25 pct. med en erhvervsfaglig baggrund.
Hanne Shapiro og HBS Economics har for Finansforbundet udarbejdet en omfattende analyse af udviklingstendenser i finansielle sektor. Analysen viser, at for at sikre, at AI kommer alle medarbejdere til gavn, er det nødvendigt at investere bredt i opkvalificering og kompetenceudvikling inden for AI, så ingen hægtes af udviklingen. Derudover er det vigtigt, at virksomhederne prioriterer en involverende og eksperimenterende tilgang, hvor medarbejderne får mulighed for at udforske teknologiens potentialer og begrænsninger i praksis i dagligdagen i jobbet, fx anvendelse af AI-værktøjer i forhold til opgaveløsning og gennem udviklingsprojekter.
Du finder hele politikken her.
Finansforbundet foreslår
Virksomhederne i den finansielle sektor skal i højere grad strategisk prioritere og styrke kompetenceudvikling inden for AI, hvis virksomhederne og medarbejderne skal stå rustet til fremtiden. Det er afgørende, at der udvikles kompetenceudviklingsforløb tilpasset forskellige jobfunktioner og målrettet kerneopgaver, fx rådgivning, compliance osv.
At eksperimentere med og udnytte mulighederne i AI, såsom Copilot, bør indgå som en del af arbejdstiden. Det er ikke realistisk at forvente, at medarbejdere kan mestre disse værktøjer ved blot at deltage i et kompetenceudviklingsforløb. For at blive fortrolig med AI-værktøjer er det en forudsætning, at medarbejderne har mulighed for og tid til at afprøve og anvende værktøjerne på deres faktiske arbejdsopgaver eller gennem udviklingsprojekter.
Der er behov for, at virksomhederne har tydelige og letforståelige retningslinjer og principper for medarbejdernes anvendelse af AI. Det skal gøre det overskueligt og nemt for medarbejderne at få en klar forståelse af virksomhedens holdning til brugen af AI.
Derudover er det essentielt, at virksomhederne klart kommunikerer de strategiske mål med AI-satsningen samt de potentielle konsekvenser for medarbejdernes jobroller, og hvordan de kan blive rustet til fremtidige forandringer.
AI medfører, at der løbende opstår nye jobroller, og medarbejderprofiler gennemgår ændringer, hvor der skal løses andre eller nye opgaver. Udviklingen indebærer, at der vil være medarbejdere, som skal over i nye jobfunktioner, fx fra rådgivning til stabs- og specialistfunktioner.
Virksomhederne bør sikre, at den strategiske tilgang til kompetenceudvikling er koblet til en systematisk tilgang til intern mobilitet, som kan understøtte, at medarbejdere i højere grad kan foretage jobskifte på tværs af virksomheden. Det kan også bidrage til, at den enkelte virksomhed kan fastholde dygtige medarbejdere, mindske sårbarhed, løfte hele organisationen kompetencemæssigt, øge mulighed for rekruttering og bidrage til synlige karriereveje.
Det er afgørende, at den ledelsesmæssige forankring med hensyn til AI bliver styrket, og det bliver en ledelsesmæssig prioritering både i den øverste ledelse og hos den nærmeste leder. Lederne skal være tydelige i deres kommunikation om strategien bag introduktionen af AI. De skal sætte retning for arbejdet med AI, herunder hvordan medarbejderne bliver kompetenceudviklet og for, hvordan værktøjerne reelt kan frigøre tid, højne kvaliteten, og hvordan evt. produktivitetsgevinster vil blive omsat.
Finansforbundet foreslår en national progressionsplan, der kan skabe en sammenhængende indsats for digital dannelse og digitale kompetencer - fra grundskolen, til ungdomsuddannelserne, til de videregående uddannelser til efter- og videreuddannelse.
Der skal i højere grad være muligheder for, at man kan blive opkvalificeret inden for AI i voksen- og efteruddannelsessystemet (VEU) uanset uddannelsesniveau. AI kommer til at ramme bredt på tværs af brancher og en stor del af arbejdsstyrken står over for en markant transformation.
Det kræver en ambitiøs og inkluderende indsats, hvor vi arbejder for at skabe lige muligheder for AI-opkvalificering uanset branche, baggrund eller uddannelsesniveau. Kun gennem en fælles indsats kan vi sikre, at AI bliver en løftestang for hele arbejdsmarkedet – og ikke en faktor, der øger skel og ulighed.
Finansforbundet foreslår, at alle ledige, uanset uddannelsesniveau, får samme vilkår og muligheder for digital opkvalificering inden for VEU-området. Finansforbundet mener også, at a-kasserne i højere grad skal hjælpe ledige i relevante opkvalificeringsforløb med fokus på udvikling af digitale kompetencer.