I Finansforbundet insisterer vi på, at AI kan udvikles ansvarligt
AI ændrer måden, vi arbejder på. Men hvem kontrollerer teknologien, hvordan bruges den, og hvad betyder det for medarbejderne? Det er helt centrale spørgsmål, som Finansforbundet er optaget af, når vi taler om ’ansvarlig AI’.
AI ændrer måden, vi arbejder på. AI anvendes bredt i dag – i kundeservice, rådgivning til IT, compliance, HR og ledelse – til fx at finde og strukturere viden, forudsige kundebehov, vurdere kreditrisiko, i hvidvask, understøtte sagsbehandling – og i stigende grad til at automatisere eller påvirke beslutningsprocesser.
Men hvem kontrollerer teknologien, hvordan bruges den, og hvad betyder det for medarbejderne? Det er helt centrale spørgsmål, som Finansforbundet er optaget af, når vi taler om ’ansvarlig AI’.
Ansvarlig AI handler nemlig ikke kun om teknologi – det handler om mennesker, rettigheder, beslutningskraft og fælles ansvar. I Finansforbundet anerkender vi fuldt ud, at ny teknologi som AI og datadrevne løsninger er en naturlig og nødvendig del af både forretning og arbejdsliv i den finansielle sektor. Vi ser et stort potentiale i AI – til at forbedre arbejdsmiljøet, strømline processer og skabe værdi for både bundlinjen, kunder og medarbejdere.
Men det kræver klare rammer, reel medarbejderinddragelse og bedre kompetencer til at anvende teknologierne. For det handler ikke kun om, hvad der er teknisk muligt eller lovligt – det handler også om, hvad der er ansvarligt.
Finansforbundet mener grundlæggende, at AI kan være en drivkraft for økonomisk udvikling, bedre produkter og service og mere bæredygtige arbejdspladser – men kun hvis teknologien anvendes med omtanke, anvendes mere transparent og er demokratisk forankret.
Finansforbundet arbejder for:
Vi anerkender, at AI kan frigøre tid og øge effektiviteten. Men effektivitet må aldrig blive et mål i sig selv. Vi arbejder for, at AI bruges til at reducere arbejdspres og frigøre tid til kerneopgaver – ikke til at skære i medarbejdere eller skure op for hastigheden.
AI kan skal være driver til øget kvalitet fremfor kvantitet. AI skal bidrage til bæredygtige arbejdsliv og et godt arbejdsmiljø, reducere stress og udbrændthed.
Derfor arbejder vi for:
- AI er et arbejdsmarkedsspørgsmål og noget, vi høster sammen
- AI må ikke føre til øget stress og kontrol – systemer skal være gennemsigtige og må ikke fjerne medarbejdernes autonomi
- Beskyttelse mod overvågning og uretfærdig brug af medarbejderdata skal være en grundforudsætning – ikke en eftertanke.
- Der er behov for at finde løsninger til, hvordan man kan øge medarbejdernes rettigheder og kontrol over egne data
- AI skal understøtte faglighed, ikke erstatte den
- AI-systemer skal være transparente og retfærdige, så beslutninger kan forstås og udfordres.
AI må ikke forskyde magtbalancen på arbejdsmarkedet, men i stedet understøtte den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter samarbejder om løsninger.
Finansforbundet mener, at virksomheder skal udvikle tydelige og praksisnære strategier og retningslinjer for brugen af AI med henblik på at sætte og kommunikere mål og retning for virksomhedens teknologianvendelse. Det vil skabe tryghed, skabe fælles retning for alle virksomhedens aktører samt sikre fælles forståelse for god og uønsket praksis med AI. I de klare retningslinjer, bør der også opstilles procedurer for, hvordan man løbende opfanger og håndterer utilsigtede hændelser, som må forventes med AI.
Derfor arbejder vi for, at:
- Alle virksomheder bør udarbejde AI-strategier, der tydeligt kommunikerer virksomhedens visioner og retninger for AI anvendelse, så alle forstår og kan tilpasse sig.
- Klare retningslinjer og kommunikation, så alle kender virksomhedens spilleregler.
- Særligt i tilfælde hvor AI anvendes i HR og ledelses – eksempelvis i rekruttering, performancevurdering eller beslutninger om løn og udvikling – skal der sikres klare retningslinjer og kommunikation om, hvad der indsamles og hvordan, hvad der anvendes og hvordan (AI-modellen), hvilket formål og hvem der har adgang.
Vi ser desværre, at beslutninger om AI tages uden inddragelse af medarbejdere og tillidsvalgte. Det vil vi ændre. AI må ikke blive en black box, der styrer arbejdet uden demokratisk forankring. Når medarbejdere og deres repræsentanter tages med, skaber det ikke kun bedre løsninger – det styrker også tilliden og øger kvaliteten i implementeringen. Det er ganske enkelt i alles interesse.
Derfor arbejder vi for:
- Inddragelse af medarbejderperspektivet – inddragelse af medarbejderrepræsentanter, som den kollektive repræsentant for medarbejderne, skal sikre reel mulighed for indflydelse. Tillidsrepræsentanter skal tages med på råd i god tid, have adgang til relevant viden og mulighed for at påvirke beslutningerne.
- At ledere og medarbejdere inddrages aktivt med deres faglige viden og erfaringer. Det er dem, der kender opgaverne, arbejdsgangene og kunderne – og derfor dem, der bedst kan vurdere, hvordan AI faktisk bør bruges i praksis.
- At der skabes faste procedurer og rammer, der sikrer medarbejdernes rettigheder og muligheder for indflydelse. Retten til at blive hørt og inddraget skal ikke afhænge af ledelsens velvilje – det skal være en del af den måde, vi arbejder med teknologi på i sektoren.
Hvis vi skal sikre et balanceret arbejdsmarked, hvor ingen efterlades på perronen, skal alle have lige muligheder for at lære og tage teknologien i brug. I dag ser vi store forskelle i, hvem der faktisk bruger AI, og hvem der føler sig klædt på. Der er markante skel baseret på køn, alder, uddannelsesniveau og virksomhedsstørrelse. Alt for mange savner adgang til værktøjerne og viden om, hvordan man kommer i gang – og trygheden ved at bruge dem.
Derfor arbejder vi for:
- Adgang til AI-efteruddannelse skal kombineres med forståelsen af, at læring ikke kun foregår på skolebænken. Medarbejdere udvikler i høj grad deres kompetencer, når de får mulighed for at eksperimentere med og afprøve AI-værktøjer i forbindelse med deres daglige opgaver. Derfor skal der afsættes både tid og rum i arbejdet til, at medarbejdere kan lære gennem praksis og udvikle sig i takt med de opgaver, de løser.
- At ledere og tillidsvalgte rustes til at navigere (bruge effektivt, være kritisk mv.) i en hverdag, hvor AI som arbejdsredskab eller ledelsesværktøj anvendes i hverdagen fx til vurdering, rekruttering af medarbejderne.
- At alle får adgang til AI-værktøjer og tid til at afprøve og lære at bruge dem i praksis.
Vi ønsker ikke detailregulering, men markedet styrer ikke ansvarlighed af sig selv. Derfor kæmper vi for politisk regulering, der beskytter medarbejderne, men også bidrager til at skabe fair konkurrence. Når virksomheder opererer uden fælles spilleregler, risikerer vi, at ansvarlighed bliver en ulempe, og at dem, der går forrest med etik og dataansvar, bliver overhalet af dem, der skærer hjørner.
Vi mener, at fælles og forpligtende regler er afgørende for at skabe tillid og bæredygtig konkurrence i sektoren. Det kan og bør være en konkurrencefordel at tage dataetik, medarbejderinddragelse og langsigtede værdier alvorligt.
Derfor arbejder vi for:
- Et EU-direktiv om algoritmer på arbejdspladsen, der sikrer medbestemmelse og menneskelig kontrol.
- En genindførelse af AI Liability-direktivet, så arbejdsgivere holdes ansvarlige for fejl begået af AI.
AI rummer et enormt potentiale for at styrke Danmarks konkurrenceevne, skabe jobs og øge produktiviteten. For at sikre, at vi udnytter mulighederne optimalt – og på en måde, der gavner både virksomheder, medarbejdere og samfund – skal AI udvikles og anvendes ansvarligt, med klare etiske retningslinjer.
Derfor arbejder vi for:
- At AI skal være en løftestang til at få mere tid til kerneopgaverne, så medarbejdere kan fokusere på værdiskabende arbejde frem for rutineopgaver
- At øge samarbejdet og investeringen i danske og nordisk fintechs
I en usikker verden er der behov for, at vi styrker den europæiske digitale, herunder AI-suverænitet og sikrer, at AI ikke monopoliseres.
Derfor arbejder vi for:
- At Danmark samarbejder med de nordiske lande og EU for at gøre ansvarlig AI og dataetik til en konkurrencefordel – frem for at lade regulering opfattes som en barriere for udvikling.
- Større investeringer i offentlig og etisk AI-infrastruktur.
- At data opbevares sikkert i europæiske cloud-tjenester.
Fagforeningerne har også et ansvar for at byde konstruktivt ind i udviklingen. Vi kan ikke alene være reaktive og forholde os til andres initiativer. Vi skal også på banen med løsninger. I Finansforbundet tager vi vores ansvar alvorligt.
Vi arbejder aktivt for, at fagbevægelsen:
- Får en stærkere fælles stemme i AI-debatten (bl.a. gennem Fagbevægelsens Hovedorganisation),
- Deltager aktivt for at påvirke danske og internationale fora om digitalisering,
- Sikrer at tillidsvalgte anvender deres stemme og indflydelse – og har de rette forudsætninger for det
- Er med til at etablere en national AI-komité under Beskæftigelsesministeriet, der skal følge AI’s indvirkning på arbejdslivet – og sætte arbejdstagerne i centrum.