Menu luk

AI ændrer vores arbejdsliv - derfor skal medarbejderne involveres

AI er ikke længere et fremtidsscenarie, men er i fuld gang med at forandre vores arbejdsliv – og alt for ofte uden, at vi som medarbejdere har indflydelse på hvordan. Det skal vi ændre.

Dorrit Brandt, formand i Finansforbundet.

Kunstig intelligens handler ikke kun om teknologi. Det handler om mennesker. Om vores arbejdsliv, udviklingsmuligheder og trivsel i en sektor, der bliver stadig mere digital. 

Bevægelsen er i gang på rigtig mange fronter – og lige nu står vi et afgørende vigtigt sted. Undersøgelser viser, at AI kommer til at påvirke stort set alle jobs i sektoren. På nogle områder og funktioner er det fuld gang, hos andre er det endnu ikke rigtig begyndt endnu.
Men jeg er ikke i tvivl: Lige nu ser vi kun toppen af isbjerget. 

Vi skal udnytte muligheder og dæmme op for faldgruber

Derfor er det også tid til, at vi tager debatten, om hvad vi vil med teknologien. For AI kan skabe en masse nye muligheder, som vi kan bruge til at frigøre ressourcer, skabe værdi og gøre vores arbejdsliv bedre. Det kan omvendt også medføre nye og enorme ubalancer, hvis vi ikke sikrer medbestemmelse, transparens og en debat om, hvordan vi bruger både værktøjet og gevinsterne. 

Derfor skal vi insistere på, at den danske model også gælder, når det handler om AI. For det er i samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere, vi skaber bæredygtige løsninger. 

AI er et så stort teknologispring, at det kræver, at vi tager ejerskab og så meget styring over udviklingen som muligt. At vi som fagforening er nysgerrige, modige og på forkant med det, der kommer. Fordi det kommer til at påvirke dit arbejdsliv i sektoren.

Den dialog skal vi have arbejdsgiverne med på og ind i. 

"AI må ikke blive noget, der sker rundt om medarbejderne, men noget, der sker sammen med os".
- Dorrit Brandt, formand i Finansforbundet.

Tre afgørende skridt 

Derfor sætter Finansforbundet fokus på, hvordan teknologien bruges med ansvar og med mennesket i centrum.  AI kan nemlig blive et afgørende konkurrenceparameter – ikke kun i effektivitet - men i kvalitet, innovation og ordentlige arbejdsforhold. Men det kræver, at vi som medarbejderrepræsentanter og fagforbund vi insisterer på, at digital fremtid også skal være en fremtid, hvor mennesket naturligvis stadig kommer først.

Al er så stor en bevægelse på vores arbejdsmarked, at vi som medarbejdere skal længere frem i bussen. Vi skal tages debatterne om, hvad vi kan og skal bruge AI til.

Og så skal vi styrke tre grundlæggende faktorer:

  • Det hele starter og slutter med involvering. Teknologien ender hos medarbejderne – derfor skal de naturligvis også længere i udviklingsrummet og involveres i brugen af AI.
  • Påvirkningen vil være så stor og bred, at AI kommer til at kræve et gennemgribende kompetenceløft, hvis vi skal udnytte teknologien. Det kommer ikke af sig selv – og det er noget, virksomhederne også skal investere i. Det er også noget, vi sammen med en række andre organisationer og virksomheder i AI-kompetencepagten har sat et ambitiøst mål om at gøre for en million danskere.
  • Og så er der brug for et skarpt og fælles fokus på etik og ansvarlighed, når vi taler AI, fordi vi har brug for en fælles debat om, hvordan vi håndterer alt det, teknologien også kan – men absolut ikke skal – bruges til.

Ansvarlig AI udvikling

Ansvarlig AI kræver bl.a. medindflydelse, kompetenceudvikling og klare etiske retningslinjer.

Bliv klogere på AI