Verdens øjne hviler på Grønland: I den lokale bank er alt – næsten – som det plejer
Et pludseligt stormløb af kunder, der ville veksle dollarsedler. Det er et af de eneste tegn på, at Grønland er centrum i et storpolitisk spil, som de ansatte i Grønlandsbanken har set på jobbet. Ellers går arbejdslivet sin vante gang, fortæller tillidsrepræsentant.

Grønland på dagsordenen
Og generelt har der været megen virak omkring Grønland, siden den amerikanske præsident Donald Trump igen begyndte at tale om at købe landet. Den blev ikke mindre, da hans søn Donald Trump jr. lagde vejen forbi Nuuk i januar, ligesom amerikanske influencere og medier generelt også har vist stor interesse for Grønland og det overståede valg.
Nyhedsbrevet Finans har taget fat i Anja L. Nielsen for at høre lidt om, hvordan det er at gå på arbejde, mens hele verdens øjne hviler på en.
Og det er faktisk ikke den helt store forskel, afslører hun. For med undtagelse af virakken med dollarsedlerne så går arbejdslivet sin vante gang i Grønlandsbanken.
Anja L. Nielsen har været ansat som privatkunderådgiver i snart 15 år. Sidste år blev hun tillidsrepræsentant for cirka 45 danske og grønlandske kolleger.
”Vi mærker det ikke i vores daglige arbejde, men der tales om det ved kaffemaskinen,” siger hun og fortæller, at både hun og kolleger også følger med i danske medier for at se, hvad der interesserer folk uden for Grønland.

Natur lige uden for døren
En stor del af Anja L. Nielsens arbejde består i at vejlede og rådgive private kunder om deres økonomi.
”Jeg hjælper med alt fra boligfinansiering, opsparing, investeringer og pension og har særlig erfaring med boligkøb,” fortæller hun.
Og hende og kollegernes arbejde ligner derfor nok til forveksling det, som mange ansatte i danske bankfilialer kender til, forklarer hun.
”Bortset fra, at vi kun har 5 minutter til arbejde, og at vi kan klare hjernen i den friske luft og natur, når vi har fri,” siger Anja L. Nielsen.