Trump ryster EU-aftale: Cloud-løsninger risikerer at blive ulovlige
Europæiske virksomheder kan blive tvunget til at droppe amerikanske cloud-udbydere som Microsoft, AWS og Google. Danske virksomheder bør have en plan klar, lyder opfordringen.
Europæiske virksomheder bør forberede sig
Hvis Donald Trump fortsætter med at afmontere de mekanismer, der holder aftalen sammen, vil det betyde, at europæiske og danske virksomheder og organisationer er nødt til at tage stilling til deres cloud-strategi.
Uden EU-aftalen som garant for et gyldigt overførselsgrundlag, vil det i praksis blive meget svært at opretholde brugen af amerikanske cloud-ydelser.,
"Mens argumenterne for EU-US-aftalen ser ud til at smuldre, kan virksomheder stadig basere sig på aftalen, så længe den ikke formelt er annulleret," lyder det fra Max Schrems, der fortsætter:
"Men i lyset af udviklingen i USA er det vigtigere end nogensinde, at virksomheder og organisationer har en beredskabsplan for hosting i Europa."
"Transatlantic Data Privacy Framework" blev formelt vedtaget af Europa-Kommissionen 10. juli 2023, og er den tredje EU-US aftale i rækken, der søger at løse de tidligere juridiske udfordringer omkring potentiel amerikansk masseovervågning af europæisk data.
Den tillader, at EU-virksomheder kunne overføre persondata til organisationer i USA, der er certificeret under aftalen.
EU-Domstolen har to gange (Schrems I og Schrems II) konkluderet, at amerikansk lovgivning ikke lever op til EU’s krav på grund af USA’s overvågningslove, der tillader adgang til data uden dommerkendelse eller tilstrækkelige garantier.
Den europæiske databeskyttelseslovgivning kræver bl.a., at dataoverførsler kun må finde sted til lande, der yder en "tilsvarende beskyttelse" som i EU.
It i den finansielle sektor
Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.
Tjek vores tilbud til dig som it-medlem