Steffen Kretz: Derfor skal vi tale om Trump i Danmark
Både som dansker og finansansat er der god grund til at holde sig opdateret på, hvad der sker i USA, mener DR's internationale korrespondent.

Usikkerhed er det nye nøgleord
Og det er der også god grund til lyder det fra DR’s internationale korrespondent. For alt, hvad vi tidligere har taget for givet, i en nogenlunde stabil verden er pludselig vendt på hovedet og behæftet med en usikkerhed, der kan få betydning for verdensøkonomien - og dermed også for de ansatte i den finansielle sektor.
”Det er jo ikke noget, man kan gardere sig imod, men man må bare vide, at det vi har taget for givet, de målinger vi sidder og kigger på, når man prøver at fremskrive, hvad udviklingen er, er jo mere usikre end nogensinde,” siger Steffen Kretz til Nyhedsbrevet Finans efter arrangementet.
Han peger på, at de nationaløkonomiske tal fra USA er altovervejende gode med vækst, lav ledighed og høj beskæftigelse.
”Men det, man jo ikke kan læse ud af de tal, er den ekstreme ulighed. Der er ikke stabilitet i et land, der har de gode nøgletal, hvis hovedparten af alle mennesker ønsker at omstyrte demokratiet,” siger Steffen Kretz.
Trump eller Putin?
De amerikanske vælgere vidste nemlig udmærket, da de i efteråret valgte Donald Trump, at ”han har svært ved at sige to sætninger uden at kommer til at sige noget, som ikke er sandt, er en dømt kriminel og stod bag et kupforsøg”, som Kretz betegner stormløbet på kongressen den 6. januar 2021.
”Han lovede vælgerne, at han ville fængsle politiske modstandere, lukke kritiske medier og internere millioner af immigranter i lejre. Det var det, han gik til valg på,” siger Steffen Kretz fra scenen i Kosmopol og inviterer tilhørerne til et tankeeksperiment, hvor de i stedet for Donald Trump forestiller sig, at der er tale om den russiske præsident Vladimir Putin.
”Så vil jeg påstå, at det her er opskriften på en autoritær leder. Det er opskriften på, hvordan man afvikler et demokrati og skaber noget, der måske i stedet kan beskrives som et autoritært styre eller et stærkmandsvælde. Et diktatur som vælgerne selv har valgt at få,” lyder det fra Steffen Kretz.
Farvel til middelklassen
Godt tanket op på kaffe og croissanter får tilhørerne i Kosmopol og de mange onlinedeltagere Steffen Kretz’ forklaring på, hvordan en mand som Donald Trump har kunnet overbevise vælgerne om at give ham nøglerne til det ovale kontor på trods af, at de allerede kendte hans generalieblad, inden de satte deres kryds.
Det bunder ifølge DR-korrespondenten først og fremmest i en grundlæggende vrede og mistro vendt mod systemet.
”Den drivende kraft er i mit perspektiv den økonomiske ulighed, som har udviklet sig gennem de sidste 40 år, hvor man fra skiftende regeringer - både demokratiske og republikanske - praktisk talt har afviklet middelklassen. Eller i hvert fald har udvandet og afviklet de velfærdsydelser, som man ellers havde opbygget efter 2. verdenskrig og frem til 1980,” siger Steffen Kretz.
Han forklarer, at den økonomiske ulighed for den enkelte amerikaner kan mærkes i alle livets aspekter - lige meget om det handler om at få et ordentligt sted at bo, at få et godt job eller ordentlig lægehjælp.
”Det er en enormt farlig situation, hvis man har et flertal i samfundet, der føler deres sociale og økonomiske status smuldre,” siger han og peger på, at 38 millioner amerikanere lever i fattigdom.
Har du penge kan du få
Et andet vigtigt aspekt er ifølge Steffen Kretz penges betydning i amerikansk politik.
”Man kan investere i politik. Man kan betale så meget, man vil, til politikere for at få indflydelse. Og det betyder jo over tid, at dem, der har penge, får større og større indflydelse. De får en lovgivning, der gavner dem selv, som betyder, at de bliver endnu rigere, siger han og forklarer, at der derfor gennem de sidste 40 år har været en udvikling, hvor magten i samfundet er blevet samlet på færre hænder.
”Så der er sket en koncentration i samfundet, hvor det er de få, der styrer de mange,” siger han.
Han peger på meningsmålinger, der viser, at 7 ud af 10 amerikanere betragter det politiske system som korrupt. Og det er noget af det, der driver den strøm af vrede vendt mod systemet, som blandt andet har været med til at sikre Donald Trump et genvalg, mener Steffen Kretz.
”Det er en strømning, der vender sig mod alt, der er etableret. Washington, de etablerede medier, domstolene, videnskaben, eksperterne. Alt det, som vi normalt læner os op ad i et demokratisk samfund,” forklarer han.
Derfor valgte amerikanerne Trump
Lagt sammen har bølgen af misinformation, den store ulighed og penges betydning i politik banet vejen til det hvide hus for Donald Trump, mener Steffen Kretz.
”Hvis man lever i et demokrati og år for år bliver fattigere og føler, at man ikke bliver lyttet til og at ens sociale status smuldrer, hvad skal man så bruge et demokrati til? Er det så ikke bedre med en stærk mand, der lover at gøre alting godt igen. Og rive det her system ned, som han siger er korrupt. Det var det, som hovedparten af amerikanere i efteråret sagde ja til,” forklarer han.
Den vigtige viden
Men hvad skal vi bruge den viden til her i Danmark?
”Det er måske ikke et særligt muntert budskab, men det er vigtigere at vide noget end ikke at vide noget,” siger Steffen Kretz.
Han har som journalist rejst i 100 lande og er altid glad for at komme hjem til Danmark, fordi vi lever i et demokrati, der ikke er korrupt. Og det skal vi værne om, mener han.
”Det, vi kan gøre, er, at vi kan være aktive i demokratiet, ikke kun hver fjerde år, når man skal stemme, men også at tale med dem, man omgiver sig med. Orientere sig. Gøre sin stemme tydelig og klar,” siger han.
Og så skal man forsøge at holde fast i fakta og modstå misinformation – også på sociale medier.
”Man skal også tage snakken med den næste generation. Jeg har daglige diskussioner med mine børn om, hvad der driver de sociale medier, og hvad man skal passe på,” siger Steffen Kretz.
Han anser også sin egen rolle som vigtig og vil som journalist fortsætte med at rapportere fra og om USA.
”Jeg synes aldrig journalistik har været vigtigere end det er lige nu. Det har aldrig været vigtigere i min levetid at hjælpe folk med at adskille, hvad der er løgn og hvad der er sandt.”