Menu luk

Ny overenskomst på plads: Her er hovedpunkterne

En ny treårig overenskomst er netop faldet på plads i den finansielle sektor. Se hovedpunkterne i aftalen her.

20. feb. 2025
2 min
Dansk / English

Efter 16 timers forhandling kunne Finansforbundet og Finans Danmark/Arbejdsgiver tidligt torsdag morgen trykke hånd på en ny overenskomstaftale.

”Det har været lange forhandlinger, men jeg meget glad for, at vi er nået frem til et rigtigt godt resultat. Vi har fået en fornuftig lønudvikling over de næste tre år og en række vigtige forbedringer i arbejdslivet som finansansat. Vi har brug for bedre kompetenceudviklingsmuligheder, mere fleksibilitet og håndtering af behov i forskellige livssituationer. Det har vi fået i aftalen,” siger Dorrit Brandt, formand for Finansforbundet.

Den nye treårige aftale dækker 46.000 medarbejdere i den finansielle sektor og sikrer blandt andet reallønnen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Overenskomstens protokollater underskrives.

Hovedoverskrifterne i aftalen

Varighed
Aftalen gælder – hvis den godkendes af Finansforbundets repræsentantskab og medlemmer ved urafstemning – fra 1. april 2025 til 31. marts 2028

Løn
Den aftalte lønramme er årligt 2,4 procent, 2,5 procent og 2,5 procent og altså 7,4 procent over perioden.

Årligt kan 0,6 procent af rammen udmøntes som lokale puljer, hvis virksomheden supplerer puljen med 0,4 procent. I det tilfælde bliver lønrammen for perioden 8,6 procent – hvoraf 5,6 procent er garanteret som generelle lønstigninger.

Joblønsgrænserne reguleres med lønstigningerne.

Bedre kompetenceudviklingsmuligheder
Finansieringen til finanskompetencepuljen øges markant.

Mere bæredygtigt arbejdsliv 
Aftalen giver fuld løn til medarbejdere, der går til fertilitetsbehandling. 

Og der bliver bedre muligheder for at planlægge overenskomstmæssige feriedage i forbindelse med personlige mærkedage eller dage, der betyder noget særligt for medarbejderen.  

Etablering af fritvalgsbank og større fleksibilitet omkring en række særlige livssituationer
Den hidtidige timebank bliver fremover en fritvalgsbank, som giver endnu bedre muligheder for mere fleksibelt brug af opsparede timer til forskellige formål som f.eks. pasning af døende, frihed ved bl.a. ved partners fertilitetsbehandling og mulighed for at placere feriedage på dage af særlig betydning. Desuden forbedres fleksibiliteten i rammerne for indretning af seniordeltid.

Det faglige system indarbejdes i onboardingen af nyansatte
Alle nye medarbejdere i sektoren får mulighed for at blive introduceret for deres lokale tillidsrepræsentant.

Hvem gælder overenskomsten for?

Overenskomstresultatet gælder for medarbejdere i virksomheder, der er medlemmer af Finans Danmark / Arbejdsgiver og derfor omfattet af standardoverenskomsten (STOK).  
 
I en række finansielle virksomheder bliver der i de kommende måneder også forhandlet en lokal virksomhedsoverenskomst (VOK). Virksomhedsoverenskomsterne tager udgangspunkt i hovedresultatet, men bliver tilpasset lokale forhold.  
 
Er man i en virksomhed med VOK, er man stemmeberettiget i urafstemning om både STOK og VOK.

Det sker der nu

Aftalen skal nu behandles på et repræsentantskabsmøde i Finansforbundet den 25. februar.

Hvis Finansforbundets repræsentantskab beslutter at sende resultatet videre, skal medlemmerne tage stilling til den nye overenskomst ved elektronisk urafstemning. Godkendes den af medlemmerne, kan den nye overenskomst træde i kraft 1. april.


Emner

Seneste nyt

1. apr. 2025

Finanskompetencepuljen genåbner

Efter det midlertidige stop for bevillinger fra Finanskompetencepuljen i efteråret genåbner puljen nu.

31. mar. 2025

Ekspert: Storrumskontorer er bedre end deres rygte

Skal vi længes efter de traditionelle enmandskontorer? Nej, siger indretningsekspert, der mener, at de åbne kontorlandskaber er langt bedre end deres rygte.

31. mar. 2025

Medlemmer stemmer ja til ny overenskomst

Det blev et markant ja fra Finansforbundets medlemmer til den nye overenskomst. Det glæder formand Dorrit Brandt, at så mange bakker op om overenskomsten.

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans

26. mar. 2025

Her er den største trussel mod finanssektoren

En række risici får alarmklokkerne til at ringe hos danske finansvirksomheder. To overskygger dog alle de andre, viser ny data fra Finanstilsynet.

26. mar. 2025

AI er i gang med at ændre jobmarkedet for it-folk

En større forandring af arbejdsmarkedet for it-ansatte er sat i gang i kølvandet på AI-udviklingen. Og det er ikke ubetinget positivt.

26. mar. 2025

AI-agenter rykker ind i driften

AI-agenter er det helt nye, og flere virksomheder har allerede sat dem i produktion. Her er 5 eksempler på, hvor det kan gøre en forskel.

26. mar. 2025

De hurtige it-notifikationer

Dankort får comepack i Apple Pay. Ny undersøgelse: Danske it-folk er ok tilfredse med deres løn. SAP lover fuld automatisering inden 2027.

26. mar. 2025

Finanssektoren efterspørger finansieringen til efteruddannelse i den nye uddannelsesreform

Uddannelsesreform mangler finansiering til efteruddannelse. Det mener organisationer på tværs af finanssektoren.

24. mar. 2025

Fyret efter 29 år i Danske Bank – nu er han videre

Dennis Vangsgaard fik et chok, da han blev afskediget. Efter 100 kaffemøder og 6 jobsamtaler har han landet et nyt ønskejob.

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans

24. mar. 2025

I Grønlandsbanken er alt - næsten - som det plejer

Bortset fra et stormløb af kunder, der ville veksle dollars, ligner de ansattes arbejdsliv sig selv i Grønlandsbanken, fortæller tillidsrepræsentant.

24. mar. 2025

Finanstilsynet gav 723 påbud sidste år

Finanstilsynet gav sidste år flere påbud end i 2023. Samtidig fortæller direktør Louise Mogensen, at sagerne nu bliver afsluttet hurtigere.

24. mar. 2025

Hvorfor lønpuljer? Seniorøkonomen forklarer

Der er flere gode grunde til, at lønpuljer er blevet en del af overenskomstaftalen med arbejdsgiverne, forklarer Finansforbundets seniorøkonom.

20. mar. 2025

Jeg har lært at sige fra

Som ny tillidsrepræsentant er Johanne Nive Mikkelsen i Bankivik spændt på, hvilke opgaver, der venter i en tid med ny ledelse - og nye tider for Grønland.

17. mar. 2025

Finanstilsynet gør klar til de første DORA-tilsyn

Finanstilsynet vil snart tage på de første inspektioner for at vurdere, hvordan finansielle virksomheder efterlever de nye krav i DORA-forordningen.

Pressefoto: Nordea
17. mar. 2025

Våbenkapløb med svindlere

Presset fra svindlere stiger. Det gør både antallet af medarbejdere. Nordea har investeret et stort trecifret millionbeløb i medarbejdere