Menu luk

Nannas bedste råd til nye studerende: Husk dig selv i studiestarten

Det er fedt at starte på et nyt studie, men det er også en god idé at huske dig selv på at gøre de ting, du godt kunne lide, inden studielivet begyndte. Ellers risikerer du at miste dig selv, lyder rådet fra Nanna Wolfhagen, der er i gang med sit sjette semester på CBS.

Nanna Wolfhagen
Nanna Wolfhagen, 26 år og læser HA (psyk.) på CBS.

Der er nok at holde styr på, når man begynder på et nyt studie, for hvordan kommer man bedst i gang både fagligt og socialt?

Vi har spurgt Nanna Wolfhagen, der er 26 år og læser HA (psyk.) på CBS om, hvad hun bedst husker fra sin egen studiestart, og hvilke gode råd hun vil give til nye studerende.

Hvorfor har du valgt en uddannelse, der kan målrettes inden for finans?
”Jeg tror, at man skal huske, at når man læser HA (psyk.), så læser man en økonomisk uddannelse med en psykologisk vinkling. Jeg har et studiejob i HR Operations i Nykredit, hvor jeg sidder med kontraktbehandling, oprettelse- og fratrædelse af medarbejdere og alle tillæg til kontrakter. Mit arbejde med HR giver rigtig god mening, fordi det er total hands on i forhold til det, vi lærer på studiet.”

”Det er min interesse, der gjorde, at jeg søgte ind i en bank i sin tid. Og nu kan jeg slet ikke forestille mig at skulle væk fra finanssektoren.”

Hvad husker du bedst fra din egen studiestart?
”Introugen var det fedeste, fordi man var til stede, og det gjorde, at det var mere overkommeligt og overskueligt, da undervisningen begyndte, fordi man havde nogle relationer at læne sig opad.”

”Det, jeg var allermest glad for, var, at vi i starten var inddelt i nogle mindre grupper, der blev kaldt morgenmadsgrupper. Det var dem, du mødte allerførste dag. Man var ikke nødvendigvis sammen resten af tiden, men man havde et helt specielt bånd, fordi man mødte hinanden den første dag. Og jeg har hængt sammen med min gruppe siden.”

Hvad var det sværeste ved at starte på studie?
”Det allersværeste var, at man hurtigt kommer til at glemme, at der også var et liv før studiet. Et godt råd er, husk dig selv i studiestarten. Alt er nyt og man forsøger at fokusere 100 procent på studiet, 100 procent på nye relationer og 100 procent på læsning og at komme til alle forelæsninger. Der glemte jeg at løbe den tur, jeg godt kunne lide eller at se min familie og mine gamle venner. Man behøver ikke smide alt væk, fordi man starter på uni.”

”Det gør bare, at det ramler på et tidspunkt. Eller det gjorde det i hvert fald for mig. Nogle måneder inde i første semester, tænkte jeg pludselig, hvor fanden er mit liv henne? Der kan man med fordel huske de ting, man godt kan lide, og tage det med ind i det nye studieskema.”

Hvordan kommer man bedst i gang fagligt?
”Der er selvfølgelig rigtig mange ting, man skal læse, og der er rigtig mange forelæsninger, man skal komme til, for at tingene bliver ved med at give mening. Men det er også vigtigt at prioritere sig selv og tage en løbetur, hvis det er det, man har lyst til, og det der gør dig godt.”

”Det er ikke fordi, du dumper alle dine eksaminer, fordi du ikke kommer til én forelæsning. Men jeg vil sige, sørg for at få læst. Det handler rigtig meget om en rutine. Prøv at lave en læseplan, eller spørg dine medstuderende, om de har lavet en. ChatGPT er også rigtig god til at lave læseplaner. Prøv så vidt muligt at følge planen, men lad være med at dunke dig selv i hovedet, når du ikke gør.”

”Man kan også få ChatGPT til at lave flashcards. Det har hjulpet mig meget. Du kan eksempelvis indlæse formuleringen på de 400 begreber, du skal kunne i et pensum. Så spørger den måske, hvad betyder hermeneutisk? Og det skal jeg så selv kunne svare på, før jeg vender kortet, og så kører man pensum igennem på den måde.”

”Mange har travlt med at komme ud og finde et studierelevant job. Det havde jeg også selv. Jeg stressede mig selv sindssygt meget og fik det job, jeg har nu, på første semester. Det var totalt unødvendigt. Jeg er selvfølgelig glad for det nu, men det er ikke nødvendigt fra dag et. Du skal nok finde et studiejob, når det bliver relevant for dig.”

Hvad er dine bedste råd til nye studerende? 
”Deltag i så meget socialt som muligt. Det vil føles overvældende. Det gjorde det i hvert fald for mig. Jeg synes alligevel, at man skal prøve at hænge i, fordi introforløbet er meget intenst, men det ligger også fundamentet for de meget vigtige relationer, man får på studiet og som er meget vigtige senere hen.” 

”Og så er det meget vigtigt, at man lytter til sig selv. Og det er jo en balance om at turde at presse sig selv, men samtidig ikke gå på kompromis med sine egne grænser.”

”Og lad være med at sammenligne dig selv med andre. Det skal man virkelig passe på med. Man har vidt forskellige vilkår, når man starter. Nogle er flyttet hertil fra et andet land, nogle har allerede læst det første halve års pensum. Det er virkelig forskelligt. Og der skal man huske sig selv og huske, at der sker rigtig meget for dig på én gang. Ny skole, nye relationer og en ny hverdag, og man skal ikke glemme det, der i forvejen gør en glad. Hold fast i de gamle venskaber, brug tid med sin familie, løb en tur, træn, slap af og gøre de ting, der lader dig op. Selvom studietiden er social, så er det i sidste ende dig, der skal trives og klare dig igennem, så du skal passe på dig selv hele vejen.”

”Og så det allervigtigste råd, som er, du har ikke travlt, og du skal huske at nyde processen.”

"Husk dig selv i studiestarten"

- Nanna Wolfhagen, 26 år og læser HA (psyk.) på CBS.

Seneste nyt