Jeg har lært at sige fra
Som ny tillidsrepræsentant er Johanne Nive Mikkelsen i Bankivik spændt på, hvilke opgaver, der venter om hjørnet i en tid med ny ledelse - og nye tider for Grønland i det hele taget.

Selv har hun også kastet sig over noget nyt. Hun har sagt ja til rollen som tillidsrepræsentant og har brugt en del tid på uddannelsen og den rejseaktivitet, frem og tilbage til Danmark, det har krævet.
”Da jeg blev spurgt, skulle jeg lige overveje, om der var overskud til det – både i forhold til uddannelsen og i hverdagen. Men jeg er glad for, at kollegerne har den tillid til mig og synes også, at det er en spændende måde at udvikle sig personligt.”
Sparringspartner ved hånden
Med i hendes overvejelser var også, at hun ikke taler grønlandsk.
Det gør en nyansat kollega, som tidligere har været tillidsrepræsentant, så egentlig lå det lige for, at han blev deres nye tillidsrepræsentant, syntes hun. Men da han ikke havde været længe nok ansat til at indtage rollen i Bankivik, er han i stedet blevet hendes uformelle sparringspartner.
”Det fungerer rigtig godt, at vi kan sparre. Han har erfaringen, og jeg har ancienniteten fra afdelingen. Hvis nogle af mine kolleger foretrækker at henvende sig på grønlandsk, kan de også tale med ham i første omgang. Det er meget vigtigt, at alle kan bruge det sprog, de foretrækker,” forklarer den nye tillidsrepræsentant for 17 medlemmer i Bankivik.
Selv om Johanne Nive Mikkelsen er grønlandsk og opvokset i Nuuk, talte hun udelukkende dansk hjemme hos sin grønlandske mor og danske far, og gik i dansk klasse som barn.
”Min mor kommer fra en årgang, hvor det var normalt at børn blev sendt til Danmark ét skoleår, når de var 10 år for at lære dansk, og sproget var vejen frem for at få en uddannelse, derfor blev det danske sprog prioriteret i mit barndomshjem - og så havde jeg en dansksproget vennekreds”.
Blandt kollegaerne er det sjældent et problem. Selv om en del er grønlandsksprogede, taler mange dansk og har det enten som modersmål eller 2. sprog.
Tilfredse kolleger
Johanne Nive Mikkelsen forventer ikke umiddelbart, at hun kommer til at håndtere hårde konflikter på sin arbejdsplads, for der er og har altid været en rigtig god medarbejdertilfredshed:
”Det, som jeg kan være lidt spændt på som ny tillidsrepræsentant er uroen i det marked, vi er i. Kommer det til at påvirke os på arbejdspladsen? Og så står vi overfor et lederskifte i afdelingen, for vores områdedirektør har valgt at fratræde. Kan det få en betydning for vores medarbejdertilfredshed?”
Stærk retfærdighedssans
Hvis der bliver ændringer, som ikke er retfærdige, skal Johanne Nive Mikkelsen nok sige til. Hun har en meget stærk retfærdighedssans og er med årene også blevet god til at sige fra.
”Før i tiden var jeg meget autoritetstro, men nu siger jeg fra, og det bliver respekteret. For omkring ti år siden var jeg stressmeldt på en anden arbejdsplads, og det lærte mig meget. Der skal være balance mellem arbejds- og privatliv,” siger hun, der har to piger på 13 og 16 år.
Hun føler ikke den store forandring i kollegernes opfattelse af hende, trods den nye rolle:
”Jeg følte i forvejen, at jeg havde kollegernes tillid. Jeg har altid været en aktiv og opsøgende person, der er åben for at tage en snak og høre, hvordan folk har det. Så en del af rollen som tillidsrepræsentant er også at være, som jeg altid har været. Men nu har jeg et andet ansvar - og det er spændende.”