Han har trænet sportsfolk til toppræstationer: Her er hans bedste råd
Kasper Schmeichel og William Kvist har gjort brug af Christian Engells metoder. Og lige meget om du skal præstere på fodboldbanen eller i mødelokalet, så er det nogle af de samme mekanismer, der gør sig gældende, mener mentaltræneren.

Gå ind i ubehaget – løb ikke væk fra det
Mentaltræneren bruger William Kvist som eksempel. For selvom fodboldspilleren den oktoberaften i 2010 allerede var kommet langt i sin karriere, så var han der ifølge Christian Engell ikke helt endnu.
”Grundlæggende var han ikke sig selv. Vi havde prøvet at arbejde med at komme væk fra de negative tanker og følelser, som fik ham til at spille bolden bagud, når han egentlig burde spille den fremad, men det hjalp ikke, når han råbte ad sig selv i spejlet eller pakkede følelserne væk,” forklarer han.
Derfor ville de to teste en helt ny tilgang på en af verdens største scener.
”Vi ville se, hvad der skete, hvis han første gang, han fik bolden på Camp Nou, driblede fremad og turde at udfordre på trods af, at han egentlig havde mest lyst til at gå på toilettet,” forklarer Christian Engell til grin fra de fremmødte ledere.
Det handler ifølge ham i bund og grund om at træde ind i ubehaget.
”Det, at lære at være med ubehaget, at bære det, er afgørende. Toppræstationer over tid er lig med mestring af ubehaget. Ikke kontrol, men mestring af det. Og alle de store stjerner har fundet en måde at gøre det på. Det er ikke den samme, men de har fundet deres måde,” forklarer Christian Engell.
Og det var netop, hvad der skete for William Kvist den aften på Camp Nou. Han trådte ind i ubehaget og driblede fremad i stedet for tilbage.
”Når du har turdet at være i ubehaget, når du har gjort det og tør gøre det igen og igen, så laver du et lidt skarpere snit af, hvem du er. Det er ikke ensbetydende med, at du lykkes hver gang, men du træder i karakter over for dig selv og over for andre. Det giver dig større ansvarlighed, troværdighed, respekt og ikke mindst mening,” siger Christian Engell.
Mod til ledelse
Og det er det også det, der skal til i ledergerningen.
”I forbindelse med store præstationer, når du skal noget, der er supervigtigt. Det kan ikke lade sig gøre uden at have et forhold til det ubehag, du har med dig. Så det at lære at være med det og bære det er afgørende,” siger mentaltræneren.
Og det er også det, der viser, om du har mod til ledelse. For mod til ledelse handler ikke om, at man skal kaste sig ud fra et fly eller springe bungyjump, slår Christian Engell fast.
”Mod til ledelse handler om at acceptere og genkende, at jeg er nødt til at være modig som leder, for det er en del af ledergerningen. Det er en del af ansvaret,” siger han og understreger, at det ikke handler om mod på en absolut skala.
”Men man ved godt selv med sig selv og sin egen samvittighed, når ubehaget er der, og man er nødt til at gøre noget ved det. Det er det mod, jeg taler om,” understreger han.
Det gælder på fodboldbanen, men det gælder i lige så høj grad på arbejdspladsen og i ledelse.
Derfor kan ledere med fordel minde sig selv om at træde ind i ubehaget.
”En af de ting, der for mig er kendetegnende for ledergerningen er, at man har ansvaret for først at gå ind i ubehaget.”
På en arbejdsplads kan det eksempelvis komme til udtryk, når man tager hul på en svær samtale med en medarbejder. Her handler det ifølge Christian Engell om at gå ind i ubehaget og spørge ind til det, der kan gøre ondt, og som man lige så nemt kunne glide udenom.
”I alle møder mellem mennesker er der et afstemningsforhold – nogle agendaer. De ligger der hele tiden i vores mellemværender. Når du først er trænet til at gå ind i det ubehag, så bliver du også dygtig til at se, om folk er med eller ej, og om de har det godt. Når du er trænet til det, så kan du gå ind i det ubehag og sige: ”Jeg kan se, at du ikke har det godt, har det noget med os at gøre?” Og så kan man komme videre derfra,” forklarer han.
Varm og vis slår kold og kynisk
En anden af Christian Engells pointer er, at varm og vis ledelse slår den kolde og kyniske.
”Det handler grundlæggende om, at vi i lang tid har accepteret, at så længe resultaterne er der, så er det okay, at ledelse foregår på den en måde, hvor mennesker bliver en ressource, som bliver brugt og misbrugt for at nå et mål. Og som organisation kommer vi ikke til at performe og lykkes, hvis vi gør det på den måde,” siger Christian Engell.
I stedet handler det ifølge ham om at vise, at der findes en anden vej, hvor du både kan performe og have folk med dig.
”Det at møde mennesker med empati er ikke en modsætning til resultatskabelse,” understreger han.
Det handler samtidig om at skabe et rum, hvor der er plads til at fejle, mener Christian Engell.
”Du kan blive så bange for at trykke på knappen, at ingen trykker på knappen. Så ryger vores performance og vores arbejdsglæde, fordi alle er bange for at lave fejl.”
Derfor gælder det samme for ledere rundt om på kontorerne i den finansielle sektor, som det gjorde for William Kvist den aften på Camp Nou. At man skal have modet til at gøre det ubehagelige. For selvom bolden røg ud over sidelinjen, så blev den fejl overskygget af det faktum, at han turde risikere det, tage den chance og træde ind i det ubehag, som for ham var at spille bolden fremad.
”Vi havde i lang tid søgt efter en vej ud af det fængsel, som det opleves, når negative tanker og følelser har dig, fremfor du har dem. Så det var en kæmpesejr at se, at nu havde vi taget det første skridt – og så på den allerstørste scene,” lyder det fra Christian Engell.
Gode råd fra Christian Engell
Du er aldrig en bedre leder end et godt menneske
”Du kan ikke skille det ad. Så forhold dig til, hvordan du er som menneske. Din måde at være på. Dine basisværdier. Og vær meget varsom med at gå på kompromis med dem,” siger Christian Engell.
Selvtillidshandlinger kommer før selvtillidsfølelser
”Mange har det omvendt. De venter på den gode følelse, før de tager initiativet. Væn dig til at gøre det modsat. Den gode følelse kommer, når du har gjort den gode handling,” lyder rådet.