”Faktisk aner jeg ikke hvad min arbejdsgiver holder øje med”
Uvisheden om, hvordan Finansansatte bliver overvåget og hvad det bliver brugt til skaber utryghed. Det viser svarerne i en Epinionsundersøgelse lavet for Finansforbundet.
Besvarelserne i rundspørgen er anonyme, men alle fra den finansielle sektor. En beskriver sin oplevelse af arbejdspladsen sådan:
”Det føles som en overvågningsplads. Der bliver tjekket op på, hvad tid startede man sin computer, hvornår åbnede med en kundesag i forhold til, hvornår mødet med kunden er i kalenderen. Kommunikation via Skype, Teams mv. bliver lyttet. Det skal markeres privat, hvis de ikke skal lytte med - men ingen har fortalt, hvordan vi markerer det som private samtaler. Folk ringer nu via mobiltelefoner til en kollega, fordi de ikke vil risikere at få sagt noget forkert.”
I et andet eksempel er der tvivl om, hvornår det er legitimt at fravælge optagelsen af samtaler.
”Har fået at vide, at vi efter overgang til andet telefonsystem vil får optaget alle samtaler og chats. Ved følsomme samtaler f.eks. medarbejdersamtaler kan optagelsen vælges fra, men dette skal gøres aktivt, og jeg er ikke sikker på hvilket signal, det vil sende, hvis jeg ikke ønsker samtalen optaget.”
Tilliden er på spil
I Finansforbundet mener Steen Lund Olsen, at der klart er brug for mere åbenhed for at bevare den vigtige relation mellem ledelse og medarbejdere.
”Det handler om tillidsforholdet mellem medarbejdere og virksomhed. Det kræver, at man som ledelse bruger de teknologiske muligheder med omhu og omtanke. Og så kræver det også involvering, åbenhed og gennemsigtighed overfor medarbejderne omkring, hvordan man gør det.”
Datasikkerhed og faste procedurer omkring dokumentation i forbindelse med rådgivning og de omfattende procedurer om AML har længe været hverdag i finans.
Men med AI bliver de store mængder data langt nemme at kombinere og analysere. Sten Lund Olsen mener, at det gør det endnu vigtigere at få mere klarhed om de etiske grænser.
I undersøgelsen svarer flere, at de bekymrer sig om, hvor data om dem kan bruges mod dem.
Én føler sig udsat på grund af sin alder, og har tænkt over, om data vil kunne misbruges ved en fyring. En anden undrer sig over, hvad det kan bruges til, når arbejdergiver både logger data fra adgangskort og nummerplade, trafik på internettet på arbejde samt alle brugsdata fra Teams og Office365.
AI accelererer risikoen for overvågning
De store mængder data har længe givet bekymrede miner i Finansforbundet. Set hver for sig kan den enkelte dataindsamling være meningsfuld. Men også meget fristende at bruge til at formål end det oprindeligt var tænkt til:
”Vi ser en bekymrende tendens til, at ønsket om at måle mere, vide mere og handle hurtigere skubber os ud på en glidebane. Når data og teknologi bruges som ledelsesværktøj med gode intentioner, risikerer det at underminere den tillidsbaserede kultur, der kendetegner vores arbejdsmarked. Det kan komme til at lugte af overvågning og skabe en oplevelse af kontrol frem for tillid.”
Finans Danmark svarer i forbindelse med undersøgelsen, at det er vigtigt, at medarbejderne er trygge ved virksomhedens indsamling og anvendelse af medarbejderdata. Og at arbejdsgiverne derfor – udover de lovregler der allerede eksisterer – har lavet en aftale om medarbejderdata ved de netop overstået overenskomstforhandlinger
Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet, ser frem til arbejdet om klarere retningslinjer.
”Mulighederne for at bruge teknologien til overvågning er der jo. Det har de været længe, men der er ingen tvivl om, at de accelereres af AI. Det gør det endnu vigtigere at få mere klarhed om de etiske grænser.”