De hurtige it-notifikationer
Danske Bank begrænser adgang til kinesisk AI-model. Ressourcemangel forsinker EU’s AI-regulering. Linux Foundation advarer open source-udviklere om amerikanske sanktioner. Lokationsdata fra tusindvis af danske mobiltelefoner lækket. OpenAI lancerer nyt AI-værktøj til dybdegående research.
Ressourcemangel forsinker EU’s AI-regulering
EU skulle være foregangsland i reguleringen af kunstig intelligens, men et år efter AI Act blev vedtaget, kæmper Kommissionen stadig med at få loven implementeret. Ressourcemangel, uklare retningslinjer og intern uenighed skaber forsinkelser og kritik fra både industri og politikere.
“EU’s ambition om at være først og bedst på regulering af AI hæmmes af ressourcemangel, uenighed og et bøvlet forløb med at omsætte loven til praksis. Det risikerer at svække lovens legitimitet,” skriver chefanalytiker Rasmus Foss i en ny analyse fra Tænketanken EUROPA.
En central udfordring er Kommissionens manglende kapacitet til at håndhæve AI Act.
Ifølge Tænketanken EUROPA havde EU i december kun ansat 30 ud af de planlagte 85 eksperter til det nye AI-kontor, der skal føre tilsyn med reglerne. Forsinkelserne kan skabe “lovsjusk” og gøre det vanskeligere at sikre, at virksomheder overholder reglerne, advarer Europa-Parlamentsmedlem Axel Voss (EPP).
Desuden peger Tænketanken EUROPA på risikoen for, at AI Act vil lide samme skæbne som GDPR, hvor forskellige nationale fortolkninger har gjort det vanskeligt for virksomheder at navigere i reglerne.
Linux Foundation advarer open source-udviklere om amerikanske sanktioner
Open source-udviklere skal være opmærksomme på internationale sanktioner, især dem fra den amerikanske myndighed OFAC (Office of Foreign Assets Control).
Det understreger Linux Foundation i en ny vejledning, der skal hjælpe udviklere med at forstå og overholde gældende regler.
OFAC-sanktionerne regulerer interaktioner med bestemte lande, virksomheder og personer, og overtrædelser kan resultere i store bøder og strafansvar.
Ifølge Linux Foundation gælder reglerne ikke kun for finansielle transaktioner, men også for open source-samarbejder, hvis deltagere er underlagt sanktioner.
Selvom open source-fællesskabet er baseret på globalt samarbejde, er det nødvendigt at navigere i de komplekse juridiske rammer, understreger fonden.
“Det er skuffende, at open source-fællesskabet ikke kan operere uafhængigt af internationale sanktionsprogrammer, men disse sanktioner er lov i hvert enkelt land og er ikke valgfrie,” skriver Linux Foundation i vejledningen
Lokationsdata fra tusindvis af danske mobiltelefoner lækket
Lokationsoplysninger fra over 10.000 danske mobiltelefoner er blevet lækket, efter hackere stjal data fra databrokeren Gravy Analytics.
Det skriver Version2.
Dataene fylder lidt mere end en gigabyte og er blev lagt ud på et russisk hackerforum. De viser præcise placeringer for millioner af enheder i Europa.
”Jeg kan ikke huske, at vi har set noget lignende før,” siger Rasmus Larsen, leder af efterforskningsafdelingen for cyberkriminalitet hos CSIS, til Version2.
Han advarer om, at oplysningerne kan bruges til profilering, svindel og afpresning.
Gravy Analytics' moderselskab, Unacast, har bekræftet hackerangrebet.
Selskabet oplyser, at det har sikret systemerne og iværksat en undersøgelse med eksterne cybersikkerhedseksperter. Myndighederne er blevet underrettet, og sagen efterforskes stadig.
OpenAI lancerer nyt AI-værktøj til dybdegående research
OpenAI har introduceret deep research i ChatGPT – et nyt værktøj, der kan udføre komplekse researchopgaver på internettet og levere omfattende analyser. Ifølge OpenAI kan agenten "på få minutter gøre, hvad der normalt ville tage et menneske mange timer”.
Værktøjet er optimeret til web-browsing og dataanalyse og kan finde, sammenfatte og vurdere information fra hundredvis af kilder.
Brugere kan bede om alt fra markedsanalyser til produktanbefalinger, og resultatet leveres som en dokumenteret rapport med kildehenvisninger.
Deep research er dog kun tilgængelig for betalende brugere og har i første omgang en grænse på 100 forespørgsler om måneden. OpenAI planlægger at øge denne grænse, når en mere effektiv version af værktøjet lanceres.
Værktøjet adskiller sig fra en almindelig ChatGPT-søgning ved at tage mellem 5 og 30 minutter om at udarbejde en analyse. OpenAI erkender dog, at deep research stadig kan lave faktuelle fejl og have problemer med at skelne mellem troværdige kilder og rygter.
Deep research er tilgængelig for Pro-brugere og bliver snart rullet ud til Plus- og Team-abonnementer.
It i den finansielle sektor
Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.
Tjek vores tilbud til dig som it-medlem