Menu luk

De hurtige it-notifikationer

Dankort får comepack i Apple Pay. Ny undersøgelse: Danske it-folk er ok tilfredse med deres løn. SAP lover fuld automatisering inden 2027. Nvidia i nyt kæmpe strategisk sats. Her er vinderen af IT-Prisen 2025.

26. mar. 2025
5 min

Dankort får comepack i Apple Pay

40 pengeinstitutter hos SDC og BEC har åbnet for betaling med Dankort via Apple Pay.

Det skriver Finanswatch.

Med åbningen håber Nets at bremse det markante fald i Dankorts markedsandel.

“Vi håber, at vi kan stoppe faldet i vores markedsandel i år og så få vækst i transaktionerne i de kommende år,” siger Esben Torpe Jørgensen, direktør for Dankort hos Nets til Finanswatch.

De 40 nye banker tæller bl.a. Nykredit, Arbejderens Landsbank og Sparekasse Kronjylland. De tilslutter sig dermed Nordea og Danske Bank, som åbnede for Dankort i henholdsvis 2022 og 2024.

Ifølge Nets udgør mobilbetalinger i dag 35-40 procent af alle betalinger i fysiske butikker – og Dankorts andel er i perioden 2017 og frem faldet fra 75 til blot 39 procent.

Detailbranchen har længe presset på for, at Dankort blev tilgængeligt i Apple Pay, da transaktionsomkostningerne for butikkerne typisk er lavere end ved brug af internationale kort. Nets forventer ikke en øjeblikkelig vending i markedet, da forbrugerne aktivt skal geninstallere deres kort i Apple Pay for at aktivere Dankort-funktionen.

Bankdata forventer at åbne for Dankort senere i år.

Ny undersøgelse: Danske it-folk er ok tilfredse med deres løn

En ny undersøgelse blandt 1.600 danske it-professionelle viser, at 74 procent er tilfredse med deres løn.

Det er en markant stigning i forhold til de to foregående år, hvor andelen lå på henholdsvis 63 og 62 procent.

Det skriver Computerworld, som i samarbejde med It-Jobbank står bag lønundersøgelsen.

Ifølge rekrutteringsekspert Morten Ballisager er forklaringen ret enkel: lønnen er steget, og det spiller stadig en afgørende rolle, når folk skifter job.

“I de undersøgelser, som jeg har adgang til, kan jeg se, at folk stadigvæk har relativt stort fokus på løn, når de skal ud at søge nyt job. Under corona så vi, at lønnen pludselig steg til det vigtigste kriterium hos danskerne, når de søgte nyt arbejde, og det gælder også for it-folk,” siger han til Computerworld.

Ifølge IT-Branchen lød gennemsnitslønnen i it-branchen 1. halvår 2024 på 55.027 kroner, hvilket er en stigning på 4 %, sammenlignet med samme kvartal i 2023.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

SAP lover fuld automatisering inden 2027

I løbet af to år vil ingen brugere af SAP’s software længere skulle taste data manuelt. Det var det markante budskab fra SAP’s CEO, Christian Klein, da han i denne uge præsenterede selskabets AI-satsning på det koreanske marked.

Det skriver CIO.com.

Udmeldingen faldt i forbindelse med SAP’s 30-års jubilæum i Korea og blev bakket op af konkrete teknologiske løfter.

Særligt to produkter stod i centrum: SAP Business Data Cloud, som blev lanceret i februar og integrerer interne og eksterne datakilder til brug i AI og avanceret analyse – og SAP Joule, SAP’s generative AI-assistent, der er designet til at effektivisere opgaver med naturligt sprog.

“Virksomheder, der har taget Joule i brug, vil opleve en produktivitetsforøgelse på mindst 30 til 40 procent,” sagde Christian Klein blandt andet.

Ifølge SAP er fundamentet for den AI-drevne effektivisering et globalt datagrundlag: Over 800 millioner brugere af SAP’s cloud-løsninger har bidraget til den adfærdsanalyse, der ligger bag udviklingen af Joule. 

Teknologien anvendes allerede i over 130 brugsscenarier inden for HR, finans og supply chain – med fokus på høj datasikkerhed og næsten fejlfri præcision, ifølge selskabet.

Business Data Cloud er udviklet i partnerskab med Databricks og har på blot to uger genereret en salgs-pipeline på 650 millioner dollar, ifølge Christian Klein. 

Nvidia i nyt kæmpe strategisk sats

I et nyt samarbejde med universiteter og teknologipartnere vil Nvidia med et nyt forskningscenter i Boston smelte kvantehardware og AI-supercomputing sammen – for at tage livtag med det, mange ser som den næste og måske sidste store teknologiske milepæl. 

Det skriver Networkworld.com.

Centret, Nvidia Accelerated Quantum Research Center (NVAQC), skal fungere som bindeled mellem kvantehardware og klassisk supercomputing.

Ifølge selskabet selv er det en af de største private investeringer i kvantecomputing til dato – og markerer en væsentlig strategisk drejning.

Ved annonceringen under Nvidias årlige udviklerkonference i denne uge erkendte CEO Jensen Huang, at han har ændret syn på, hvor langt ude i horisonten kvantecomputing egentlig er. 

"Det er første gang i historien, at en CEO inviterer alle gæsterne for at få forklaret, hvorfor han tog fejl," sagde Jensen Huang med henvisning til en udtalelse i januar om, at kvantecomputere lå 20 år ude i fremtiden.

Det nye center skal arbejde med hybridmodeller, hvor kvanteprocessorer (QPU’er) og grafikprocessorer (GPU’er) integreres via Nvidias egen udviklingsplatform CUDA-Q. Fokus er især på kvantesimuleringer, fejlkorrektion og integration med eksisterende AI-infrastruktur. 

Med i projektet er aktører som Quantinuum, QuEra og forskningsmiljøer fra MIT og Harvard.

Analytikere vurderer, at Nvidia skiller sig ud fra konkurrenter som IBM og Google ved at satse mindre på at udvikle egne qubits og mere på at orkestrere samspillet mellem kvante- og klassiske systemer.

Strategien kan gøre Nvidia til en platform for hele kvanteøkosystemet, lyder det fra flere analytikere.

Centret forventes at gå i drift senere i 2025.

Her er vinderen af IT-Prisen 2025

Den danske fysiker og professor, Jan Westenkær Thomsen, har for få dage siden modtaget IT-Prisen 2025, som hvert år uddeles af IT-Branchen i samarbejde med Computerworld. 

Med mere end tre årtiers arbejde har han ifølge juryen været en af de samlende kræfter bag både forskningssamarbejder, politisk opbakning og industriel anvendelse af kvanteteknologi i Danmark.

”Jan Westenkær Thomsen er en af hovedarkitekterne bag Danmarks positionering som frontløber inden for kvanteteknologi,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen i en meddelelse

”Hans arbejde står på skuldrene af arven fra Niels Bohr og et verdensførende dansk forskningsmiljø, og han har helt unikt samlet og skabt grobunden for Danmarks globale kvanteøkosystem i et stærkt samarbejde med virksomheder, ministerier og startups.”

I et interview med Computerworld forudser Jan Westenkær Thomsen, at vi inden for 10-12 år formentlig vil se en 'Full Tolerant Quantum Computer' – det vil sige en selvkorrigerende kvantecomputer.

Han mener dog allerede, at kvanteteknologi om få vil kunne revolutionere bl.a. geolokation, kryptering og reducere energiforbruget til regnekraft til et meget lavt niveau. 

IT-Prisen uddeles af IT-Branchen og Computerworld til en person, der på “særlig fremragende vis sætter fokus på den danske it-branche.”

Tidligere modtagere tæller bl.a. David Heinemeier Hansson og Michael Holm.

It i den finansielle sektor

Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.

Tjek vores tilbud til dig som it-medlem

Seneste nyt