Menu luk

AI-ekspert: Finanssektoren ved en skillevej, der kræver mod, læring og medarbejderinddragelse

Det er medarbejdernes egne input, der er nødvendige for at sikre, at AI anvendes på en måde, der både er effektiv og etisk forsvarlig, mener Erik David Johnson.

Kunstig intelligent er for de fleste endnu noget med at bruge Copilot eller ChatGPT, men de virksomheder, der vil gå mere strategisk til værks i brugen af AI, står over for nogle afgørende valg.

Det mener Erik David Johnson, der forsker i kunstig intelligens, holder foredrag om det, hjælper virksomheder med at implementere det og i en årrække har deltaget i råd og nævn for at sætte de lovgivningsmæssige rammer for brugen og etikken af AI.

"Mange virksomheder, især i finanssektoren, er forsigtige og vælger sikre, men begrænsede løsninger, eksempelvis ved at anvende deres egne lukkede modeller," siger Erik David Johnson og fortsætter:

"På denne måde får de en sikker, men "amputeret" version af, hvad AI-teknologi kan tilbyde, og de udnytter slet ikke de muligheder, de egentlig har. Det kræver mere mod og vilje til at tænke stort, hvis man skal tage det næste skridt, og det mangler de fleste virksomheder."

Han opfordrer til, at virksomhederne sætter de forretningsmål, de ønsker at nå, og derefter undersøger, hvordan AI og data kan understøtte disse mål.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Erik David Johnson, forsker og foredragsholder i AI og sprogteknologi samt chief AI officer hos Delegate.

AI erstatter ikke mennesker. Men…

Udviklingen inden for AI går ekstremt hurtigt. Hvor AI-modeller tidligere bevægede sig i små skridt mod kunstig generel intelligens (AGI), har nye modeller sprunget direkte til en meget højere grad af intelligens.

Det betyder, at digitale agenter – såkaldte "AI-kolleger" – i fremtiden vil kunne løse langt mere komplekse opgaver end tidligere.

"AI vil ikke erstatte mennesker, men mennesker, der forstår at bruge AI effektivt, vil overhale dem, der ikke kan. Derfor er det essentielt, at både ledelse og medarbejdere investerer tid i at lære teknologien at kende, og man bør ud fra egen interesse for sin karriere lege og eksperimentere med værktøjer som ChatGPT eller Copilot," mener han. 

Erik David Johnsons gode råd til implementering af AI

  1. Tænk stort fra starten og sæt mål for, hvad man vil opnå med brugen af AI i virksomheden. 

  2. Inddrag de medarbejdere, der skal arbejde med AI, i udviklingen af det i virksomheden. Det giver bedre resultater, større effektivitet, mere gennemsigtighed og bedre arbejdsmiljø.

Medarbejdere i centrum

AI kommer både til at forandre medarbejdernes arbejdsopgaver og ”få markant indflydelse” på arbejdsmiljøet, og derfor er uddannelse på flere områder en nøglefaktor.

Erik David Johnson anbefaler samtidigt, at virksomhederne skaber fora, hvor positive erfaringer om alt lige fra tekniske færdigheder og til at overvinde kulturelle barrierer, der kan bremse innovationen, kan deles.

Det er afgørende, at virksomheder sikrer, at AI-løsninger bliver implementeret med fokus på åbenhed, fairness og medarbejderinddragelse.
- Erik David Johnson, forsker i kunstig intelligens

Hans erfaringer fra talrige opgaver viser, at mellemlederes forsikringer om, at de nok skal "repræsentere medarbejderne", når AI skal udvikles til de samme medarbejdere, ikke er nok. 

"Ledelsen skal ud af udviklingen. Det er medarbejdernes egne input, der er nødvendige for at sikre, at AI anvendes på en måde, der både er effektiv og etisk forsvarlig. Brugen af AI til performancemålinger og beslutningsstøtte kan skabe usikkerhed blandt medarbejdere, særligt hvis processerne mangler gennemsigtighed eller hvis medarbejdere føler sig overvåget eller vurderet på baggrund af ukendte AI-modeller, kan det skade både motivation og trivsel," siger han og tilføjer:

"Derfor er det afgørende, at virksomheder sikrer, at AI-løsninger bliver implementeret med fokus på åbenhed, fairness og medarbejderinddragelse. AI skal ses som en støtte til arbejdet – ikke som en skjult kontrolmekanisme. AI kan aflaste medarbejdere fra rutineopgaver, hvilket giver et mere meningsfuldt arbejdsliv, hvis det håndteres rigtigt. "

AIs evne til at indsamle og analysere store mængder data rejser også bekymringer for, hvordan det kan blive brugt overfor medarbejdere også uden de ved det. 

Men Erik David Johnson mener, at det handler mere om data end om AI.

"Hvis man opsamler performance data på personniveau kan det bruges til uetiske ting - af rapporter og af AI, " siger han. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Seneste nyt