Menu luk

Vi kan betale med fysiske kort, hvis krisen kommer

Danskerne betaler primært digitalt. Hvis der kommer en krise, kan vi fortsat bruge fysiske kort. Betalingsrådet er klar med en løsning efter nytår.

2. dec. 2024
2 min

”Vi forventer, at beredskabet er fuldt udrullet i begyndelsen af det nye år. Derefter skal det jævnligt testes for at sikre, at det virker, hvis der bliver behov for det.”

Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen kunne i sin tale på Finans Danmarks årsmøde i Skuespilhuset i København opdatere de forsamlede om Betalingsrådets arbejde.

Betalingsrådet og Nationalbanken har fundet løsninger på, hvordan danskerne fortsat skal kunne købe dagligvarer og medicin, hvis en krise uden internet gør det umuligt at bruge de digitale betalingsmetoder, som er de mest almindelige i dag.

Udgangspunktet for et offline-kortbetalingsberedskab i Danmark er godt, for de fleste ligger inde med fysiske kort, som ikke kræver forbindelse til betalingssystemerne i betalingsøjeblikket.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen fortalte om offline-kortbetalingsberedskab i Danmark ved Finans Danmarks årsmøde. Foto: Ty Stange

Slår ring om dansk økonomi

’Finansiel sikkerhed og tryghed i en urolig verden’ var det overordnede emne for årsmødet, som satte fokus på nødvendigheden af en robust finanssektor i en tid med geopolitiske spændinger og økonomisk usikkerhed, krige, inflation og cyberangreb.

En virkelighed som den finansielle sektor er klar til at tage sit ansvar i, lovede formand for Finans Danmark, Michael Rasmussen.

Danskerne er stadig økonomisk tilbageholdende, og bankerne spiller en afgørende rolle ved at opbygge kundernes tillid, blandt andet gennem rådgivning:

”Vi har næste 40.000 medarbejdere, der hjælper med at navigere og skabe tryghed i sektoren,” sagde formanden:

”Vi står vagt. Slår ring om danskerne økonomi”.

Den aktuelle cybertrussel mod finanssektoren

• MEGET HØJ trussel fra cyberkriminalitet

• HØJ trussel fra cyberaktivistiske angreb

• MIDDEL trussel fra cyberspionage

• MIDDEL trussel fra destruktive cyberangreb

• INGEN trussel fra cyberterror

Kilde: Center for Cybersikkerhed

 

Godt arbejde og forventninger

Erhvervsministeren Morten Bødskov (S) havde i sin tale ros med til bankerne for det forebyggende arbejde mod svindel, som for nylig udmøntede sig i 18 anbefalinger.

Han havde også flere mindre rosende udmeldinger, som at det er for svært for iværksættere at komme igennem i bankerne - og at der skal arbejdes med at gøre det nemmere at gennemskue og sammenligne de produkter, bankerne konkurrerer om at tilbyde kunderne.

”Skærp konkurrencen om kunderne, det er vejen frem. Det forventer vi af jer.”

Bødskov konstaterede også, at det går godt i sektoren med store overskud:

”Hvordan kan de gode forhold smitte af på kunderne med bedre rådgivning og bedre priser? Det spørgsmål, bør I stille jer selv hver dag.”

Michael Rasmussen kom – efter paneldebatter om dagens tema– med svar på tiltale og argumenterede mod kritikken. Da havde Bødskov dog for længst forladt årsmødet.

Men hans kommentarer blev drøftet over bambusbådene med små frokostanretninger, som afsluttede årsmødet.

Seneste nyt