Menu luk

Topøkonom har droppet Excel og er gået all in på ChatGPT

Han kalder sig Money Doctor på LinkedIn, har rådgivet regeringer og topledere samt arbejdet med statistiske modeller i 30 år. Nu har Lars Christensen droppet Excel og er sprunget på ChatGPT-toget. Vi står overfor en enorm omvæltning, siger han.

17. jun. 2024
4 min

"Jeg har besluttet mig for, at det, der lige nu sker med AI, er så interessant, at jeg gerne vil være en del af det.”

Ordene kommer fra topøkonom Lars Christensen, da Nyhedsbrevet Finans møder ham på hans bopæl på Frederiksberg.

Efter en næsten 30-årig karriere med fokus på at formidle og analysere økonomiske og finansielle data og prognoser, har han taget skridtet fra observatør til aktiv deltager i den udvikling, verden står midt i.

”I hele min karriere har jeg stået ’udenfor’ og kigget ind og fortalt, hvad jeg så baseret på data, statistik og prognoser. Men for mig at se er ChatGPT og andre store sprogmodeller ’the real deal’," siger han og følger op:

"Det er så interessant, at jeg simpelthen er nødt til at blive en del af det."

"Vi har ikke set noget lignende"

Lars Christensen, der i dag ejer sit eget rådgivningsfirma, har lidt på cv'et. Han holder foredrag om brugen af data og analyser inden for sport og digitalisering i den finansielle sektor, og ja, så kalder han sig for ’Money Doctor’ på Linkedin.

Han har rådgivet regeringer, virksomheder, formidlet analyser i TV2 News og hos Nordnet. Han har været chefanalytiker hos Danske Bank, hvor han var i 15 år.

Dertil har han oplevet store skælsættende perioder med kommunismens og murens fald, Kinas voldsomme vækst, internettets begyndelse og mange andre historiske begivenheder, der har sat deres spor i økonomien og hos økonomen.

Men udviklingen inden for kunstig intelligens, den lave pris for at processere data og fremkomsten af store sprogmodeller som ChatGPT er uden sidestykke, mener han.

”Jeg tror, at det er gået op for de færreste, hvad det er, vi egentlig står overfor. Vi har ikke set noget lignende før,” slår han fast.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Lars Christensen, international økonom, "Money Doctor", rådgiver, foredragsholder, bestyrelsesmedlem og lektor ved Copenhagen Business School. Alt data fra finans, sport og sundhed til AI. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Excel er blevet et filformat

For Lars Christensen slog den erkendelse ned som et lyn, da han første gang prøvede ChatGPT i slutningen af 2022. 

Fast forward til nu, har det fundamentalt ændret hans måde at arbejde på.

Hvor Excel og statistiske it-systemer har været trofaste værktøjer for ham i mange år, er ChatGPT nu udgangspunktet for meget af hans arbejde.

”Jeg har arbejdet med statistiske modeller i 30 år. Den slags krævede avancerede programmer og en masse tid med at rode rundt med data og få det i ordentlig stand,” forklarer han.

Han sammenligner ChatGPT eller andre af de store sprogmodeller som at have adgang til sin egen studentermedhjælper, der giver superkræfter ved fx at kunne generere grafer eller køre komplekse beregninger på få sekunder.

"Jeg bruger ikke rigtig Excel længere. Det er mere eller mindre bare et filformat, som jeg uploader. Nu beder jeg bare ChatGPT om at skrive et program i Python, der kan lave en graf eller særlig beregning,” siger han.

”Du kan skrive dit program i menneskesprog, og den skriver tilbage i menneskesprog. Du kan have en dialog om data. Det er ret vildt,” tilføjer han.

Ekstremt stærkt til data

Et andet felt, hvor Lars Christensen benytter ChatGPT, er til at holde sig opdateret om ny forskning. Det kan således i en travl hverdag være svært at nå at læse alle nye interessante forskningsartikler.

Her beder han eksempelvis ChatGPT om at give et kort resumé, hvorefter han kan vurdere, om det kræver yderligere opmærksomhed.

Det er blot et par få brugsscenarier fra Lars Christensens eget arbejdsliv, men overordnet er ChatGPT og andre af værktøjerne ifølge ham ekstremt stærkt i arbejdet med data i bred forstand; sprog, lyd, tal.

”Jeg får både mere interessante statistiske analyser med bedre data, og det går langt hurtigere at foretage beregningerne. Så skal jeg selvfølgelig selv tilføje kreative eller sjove ingredienser, som giver det kant," siger han.

Vil smitte af på samfundsøkonomien

Hans egen oplevelse med ChatGPT er nok til, at han ikke i tvivl om, at det har enorme potentialer for rigtig mange professioner og brancher.

”Det er en superkræft, som alle pludselig har adgang til. Det kommer til at smitte af på samfundsøkonomien. Produktiviteten har de seneste 20 år været forbavsende svag trods computere, smartphones og internettet," siger han og fortsætter:

”Vi begynder at se en stigning i produktivitetsvæksten, som er svær at ignorere, selv i lyset af en global pandemi. Nu kan vi så småt ane, at produktivitetsvæksten tager til ganske kraftigt."

Katten er ude af sækken

At kunstig intelligens er ved at forme det økonomiske landskab, oplever han, er begyndt at gå op for flere og flere.

Hvor han før rådgav om fx makroøkonomiske tendenser, fortæller han, at han nu bliver spurgt, om han vil bruge 2 timer med en topdirektør, en logistikchef eller en bestyrelse og hjælpe dem med ChatGPT.

"Det begynder ofte  ofte med en snak om, hvad man lavpraktisk kan bruge værktøjet til og videre over i at handle om, hvad AI kommer til at betyde for verdensøkonomien, aktiemarkedet og rammevilkår,” siger han og fortsætter:

”Man skal ikke sidde ret længe og lege med det, før det går op for én, at det har potentialet til fundamentalt at få indflydelse på alt muligt, og kan føre til 10 procent færre ansatte her eller 10 procents mere produktivitet her.”

Seneste nyt