Menu luk

Se tallene: Så mange hjemmearbejdsdage har it-folk i finans

It-ansatte i den finansielle sektor har markant flere hjemmearbejdsdage end andre medlemmer. Det viser Finansforbundets store trivselsundersøgelse.

29. maj 2024
3 min

It-folk arbejder markant mere hjemmefra end andre medlemmer af Finansforbundet. 

Mere end 2 ud af 3 it-folk arbejder hjemmefra to eller flere dage om ugen. Blandt de øvrige medlemmer er det kun lidt over 40 %, der har 2 eller flere hjemmearbejdsdage om ugen. Og over halvdelen har blot har 1 dag eller slet ingen.

Det viser Finansforbundets årlige trivselsundersøgelse. 

Helt ekstraordinært er det også, at knap 38 % har over 3 dages hjemmearbejde om ugen mod den ellers typiske norm om 2 dage i sektoren. 

De fleste it-folk er da også godt tilfredse med deres mulighed for at arbejde hjemme. 

Næsten 70 % af de adspurgte it-medlemmer arbejder hjemme i det omfang, de ønsker.  Det gør it-folk til den mest tilfredse gruppe i Finansforbundet, når det kommer til andelen af hjemmearbejdsdage. Det skyldes formodentlig også, at hjemmearbejde har været mere udbredt blandt it-ansatte end for andre professioner længe før corona.

Går ud over humøret

Over 1.500 it-ansatte har deltaget i undersøgelsen, der blev gennemført i marts 2024 med svar fra over 9000 af Finansforbundets medlemmer.

De mange hjemmearbejdsdage er dog en tosidet mønt. Undersøgelsen viser nemlig også, at trivsel og fællesskabsfølelsen falder i takt med omfanget af hjemmearbejdsdage. 

For it-folk, der arbejder mere end 3 dage hjemme om ugen, er det fx over halvdelen, der i mindre grad trives i deres job. Hele 63 % af it-folk med over 3 hjemmearbejdsdage om ugen melder om ikke at føle sig som del af et stærkt fællesskab.

Den pointe bider næstformand hos Finansforbundet Jakob Thorgaard også mærke i.

”’Der er en meget fin balance mellem individuel fleksibilitet, og så det at være del af et fællesskab på en arbejdsplads. Behov og ønsker varierer fra person til person, men i det brede perspektiv er der ingen tvivl om, at kolleger og arbejdsfællesskabet betyder noget for trivslen," siger han.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Jakob Thorgaard
Jakob Thorgaard, næstformand hos Finansforbundet.

Ingen standardløsning

Arbejdstiden for it-ansatte adskiller sig også sammenlignet med andre stillinger i finanssektoren.

Over 8 ud af 10 it-folk har fleksibel arbejdstid, hvor der fx er mulighed for at planlægge at gå tidligt eller møde sent. Det er blot lidt over halvdelen af øvrige medlemmer, der har den form for fleksibilitet.

Kun 15 % af de it-ansatte har faste mødetider.

På den negative front er det dog kun lige over 30 % af it-medlemmer, der føler sig som del af et stærkt fællesskab.

It-ansatte er samtidig den jobfunktion med den klart laveste andel af medlemmer med en høj trivsel i sektoren. En tendens, som det ikke er lykkedes at ændre på siden 2022.

Ifølge Jakob Thorgaard er det udfordringer, som både Finansforbundet og virksomhederne er opmærksomme på. 

"Teknologien åbner hele tiden nye, hybride muligheder, men at skabe de bedste rammer for fleksibiliteten samtidig med, at vi bevarer sammenhold og tilhørsforhold, er helt fundamentale byggesten i et moderne arbejdsliv," siger han og fortsætter: 

" Den udfordring fylder meget i virksomhederne, og det fylder for os som fagforening, fordi der ikke er nogen standardløsning, der passer til alle. Derfor handler det i meget høj grad om at finde de løsninger i fællesskab, der fungerer i praksis for den enkelte.”

Seneste nyt