Menu luk

Se billederne: Her er Nykredits nye hovedsæde

Med inspiration fra blandt andet Harry Potter, mursten fra medarbejdernes gemmer og gamle døre fra Nationalbanken er Nykredit Huset næsten klar til første rykind af medarbejdere. Få et smugkig på det nye hovedsæde på de over 50 billeder fra fotograf Mathias Eis.

21. maj 2024
9 min

Gulvet er et virvar af afdækningsplader, afspærringsbånd, bunker af paller og enkelt sted står en malerbøtte parat ved siden af en stige. På væggen lige inden for indgangen er væggen blotlagt, så rockwoolen indenunder er tydelig. 

I Nykredit Huset i Nordhavnen er der fuld gang i de sidste forberedelser før et stort rykind af medarbejdere går i gang, når tre adresser rykker sammen under et tag.

I alt kommer omkring 2.000 medarbejdere til at arbejde her med udsigt til vandet, Svanemøllehavnen og Svanemølleværket på den modsatte side. I første omgang rykker 100 af koncernens ansatte ind torsdag og herefter følger løbende flere rykind, inden alle ifølge planen er på plads den 28. juni.

Se alle fotograf Mathias Eis' flotte billeder gennem artiklen

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Umiddelbart kunne den stramme tidsplan og det endnu ufærdige hus give de fleste mennesker sved på panden. Men direktør for Facility Management Martin von Horsten er ganske rolig, da han tager imod Nyhedsbrevet Finans fredag eftermiddag - kun 6 dage før det første rykind.

”Vi skal nok nå det,” siger han, mens han smilende viser rundt på de 6 etager, hvor 45 af hans medarbejdere sammen med håndværkerne har været i fuld gang, siden Nykredit overtog huset for 3 uger siden.

Direktør for Facility Management Martin von Horsten viser rundt i Nykredit Huset. Foto: Mathias Eis

Vandt slåskamp med arkitekten

Nykredit rykker fra tre ejendomme ved Kalvebod Brygge i København til Nordhavnen først og fremmest for at sikre en bedre sammenhængskraft.

”Den store gevinst er, at vi sammenlægger 3 huse til 1 og får lettere adgang til hinanden,” forklarer Martin von Horsten.

Han fremhæver, at man ved at flytte fra de 3 lejede bygninger på Kalvebod Brygge sparer 50 millioner kroner om året. 

Men hvad koster det nye hus så? 

”Det kan jeg ikke svare på, da det er AP Pension, der har bygget det for os,” siger Martin von Horsten og forklarer, at pensionsselskabet selv får til huse i bygningens anden ende.

”Når vi er mere effektive, kan vi bo på færre kvadratmeter. Og så er det måske en mere ydmyg adresse, som i virkeligheden passer bedre til os som foreningsejet virksomhed,” siger han og forklarer, at det nye hus er bygget af mursten, hvilket han også mener passer langt bedre til Nykredit end glasfacaderne på havnefronten.

”Jeg har haft en slåskampen med arkitekten, fordi vi ville have det bygget af mursten. Nykredit er mursten og realkredit – det signalerer hus,” fortæller Martin von Horsten, mens han lader hånden glide over de mørke sten med changerende lyse nuancer.

Mursten fra medarbejdernes gemmer

Men facaden er ikke det eneste sted i huset, hvor mursten spiller ind rolle. I jorden uden for bygningens hovedindgang løber en stribe af forskellige mursten, der fortsætter hele vejen igennem huset og ud på den anden side.

Og det er ikke bare tilfældige mursten. Det er derimod nogle, som medarbejderne har kunnet sende ind sammen med en historie.

”Der er nogle, der har sendt os en sten fra forældrenes gamle gård. Eller et andet sted, der har betydet noget for dem. Alle stenene har en historie,” siger Martin von Horsten og forklarer, at man arbejder på at samle alle historier, så man på sigt kan scanne en QR-kode og finde frem til historierne og de enkelte stens placeringer.

Ingen hjørnekontorer til cheferne

For medarbejderne skal det nye hus ifølge Facility Management-direktøren sikre optimale rammer for en god arbejdsdag.

”Den primære guideline har været, at det skal være branchens bedste sted at arbejde,” siger han.

Derfor har det også været udgangspunktet, at lys og udsigt skal komme alle til gode. Ikke bare cheferne, der godt kan pakke drømmene om et hjørnekontor med udsigt over vandet langt væk. De kommer også til at sidde sammen i et stort lokale, men har selvfølgelig mødelokaler tæt på, hvor de kan trække ind, hvis de laver noget, der kræver fortrolighed.

”Vi tror på, at det giver en bedre ledelsesstil og en bedre brug af huset,” forklarer Martin von Horsten.

Fordelingen af pladser har været en del af et større puslespil, hvor afdelingernes egne ønsker og antallet af medarbejdere skulle gå op i en højere enhed.

”Hver etage er en lang slange, hvor vi kan skubbe lidt, hvis en afdeling pludselig bliver større,” fortæller Martin von Horsten.

Han forklarer, at udgangspunktet har været, at jo mere stille, man arbejder, jo længere ude mod vinduerne sidder man, fordi der selvfølgelig er mere lyd, jo tættere på mod midten og husets hjerte med de små caféer på hver etage, man er.

”Men vi har tænkt meget over akustikken,” siger Martin von Horsten og peger på de lyddæmpende egetræslameller, der dækker de fleste vægge, og gulvtæpperne på gulvet i kontorlokalerne.

Også i selve opbygningen af huset er akustikken tænkt ind.

”Gangene er vinklet i stedet for at lægge lige på, så lyden kan bøje af,” forklarer han.

Farver skal vise vej

Lige nu er kun få af kontorerne færdig indrettet. Nogle steder står skriveborde, der er lavet af genbrugsmaterialer fra de gamle skriveborde, linet op, mens rummene andre steder fortsat står helt tomme. På gulvene rundt omkring står der kasser med nogle af de i alt 359 pendler, der stadig mangler at blive hængt op.

”Man tænker ikke over det, men det tager altså tid at hænge så mange lamper op,” forklarer Martin von Horsten.

Selvom huset er stort, skal forskellige farver på etagerne hjælpe medarbejderne med at finde rundt uden brug af skilte.

”Det er ligesom hjemme på villavejen, hvor du heller ikke kigger på husnummeret, men bare ved, at du skal dreje ind ved bøgehækken,” siger Martin von Horsten.

9 terrasser fordelt rundt omkring på de forskellige etager skal give medarbejderne let adgang til at gå ud og drikke en kop kaffe eller tage en telefonsamtale, mens de nyder udsigten.

Inspireret af Harry Potter

Et stort åbent rum i midten af huset forbinder etagerne med en åben trappe. Det er inspireret af Hogwarts – troldmandsskolen fra Harry Potter-bøgerne, forklarer Martin von Horsten.

”Vi ville have en fordelingsgang, så man nemt kan komme igennem. Det skal være nemt at trække sig ud og få ro og nemt at komme til andre,” fortæller han, mens vi passerer mødelokaler med navne fra Randers til Rudkøbing. 

Temaet er danske stednavne, forklarer Martin von Horsten og fortæller, at det også hænger sammen med bygningens placering og vinkling, der kan minde lidt om Danmarkskortet.

På vej forbi en af husets kaffemaskiner stopper Martin von Horsten op, da en tekniker får kaffen til at løbe. Det er nemlig den allerførste kop kaffe brygget på en af husets 27 kaffemaskiner, der skal sikre medarbejderne deres daglige skud koffein.

”Indtil nu har pionererne herude måttet klare sig med neskaffe,” siger Martin von Horsten og griner.

Medarbejderne har været med i processen

Undervejs i byggeprocessen har medarbejderne haft mulighed for at komme på rundvisning på deres kommende arbejdsplads. Og antallet af rundvisninger har rundet 200 forklarer Morten von Horsten.

Samtidig har afdelingerne kunnet påvirke indretningen, hvor de skal sidde, så dem der vil have eksempelvis projektborde, samtalemiljøer eller flere lukkede telefonbokse, har kunnet få det.

På væggene mellem egetræslamellerne har man på hver etage indbygget en række skabe. Der er nemlig ikke noget, der hedder faste pladser, men til gengæld får alle medarbejdere et personligt skab.

”Vi har ingen husregler med undtagelse af den ene, at bordet skal være ryddet, når man går hjem, så en anden kan bruge pladsen, hvis nu man er syg eller arbejder hjemme dagen efter,” siger Martin von Horsten, mens vi passerer et af bygningens i alt 136 toiletter.

Fandt Nationalbankens gamle døre i genbrugsbutik

Der er ikke skrivebordspladser til, at alle medarbejdere kan være inde samtidig, men ellers kan man også sætte sig i det bibliotek, der er lavet i bygningens stueetage.

Det er indrettet, som et gammeldags bibliotek og kan også bruges af koncernens studentermedhjælper, der vil have ro til at læse. 
Martin von Horsten peger stolt på et par høje, smalle kasser, der står lænet op ad væggen.

”Det der er Nationalbankens gamle mahognidøre, som jeg pludselig så blev sat til salg hos Genbyg på Amager, der sælger brugte byggematerialer. Der huggede jeg altså til og sendte en medarbejder ud efter dem,” forklarer han.

Tanken er at dørene skal hænges op på væggen og bidrage til at skabe det klassiske, gamle biblioteksmiljø.

Mormormad eller grønt alternativ?

I stueetagen breder den store kantine sig ud over en stor del af arealet. Her kan man vælge mellem mad fra 6 forskellige spisestationer med alt lige fra retrokøkkenet med mormormad til det grønne vegetariske køkken. 

På skærme ved kontorpladserne kan man følge med i, hvor travlt der er i kantinen, så man kan vente med at gå ned, til den værste trængsel er overstået.

Når medarbejderne har fået deres mad, kan de sætte sig i en af de 7 saloner eller på en af de 150 spisepladser udenfor ved vandkanten.

Både kantinepladsen og husets mange mødelokaler er tænkt som fleksible, så de kan fungere i det daglige arbejde såvel som til særlige arrangementer ved blot at flytte rundt på borde eller åbne eller lukke en skydedør.

”Vi vil gerne have et åbent hus med liv og arrangementer, men samtidig kunne drive en effektiv arbejdsplads, der kan køre samtidig uden problemer,” fortæller Martin von Horsten.

Gæster skal føle sig velkommen

Man regner med, at omkring 100-200 gæster hver dag vil lægge deres vej forbi Nykredit Huset. Og også de skal føle sig velkommen.

”Vi er foreningsejet og ejet af kunderne, så her skal også være en hjemlig atmosfære. Det skal ikke bare være hard business,” siger han og fortæller, at det blandt andet har betydet, at man har gentænkt de lave glasskydedøre, der skiller den åbne del af huset fra den lukkede bankforretning, hvor man skal have tilladelse til at komme.

”De plejer jo at stå lukkede. Men her står de åbne og lukker så, hvis man ikke bliver godkendt.”

En ny feature er også, at medarbejderne kan scanne deres håndflade og bruge den til at komme igennem, hvis de ikke vil bruge deres adgangskort og kode.

”Men det er helt valgfrit, om man vil det,” siger Martin von Horsten.

Aktiv forbindelse til byen

Tanken er også, at huset skal være forholdsvis åbent for lokalsamfundet med en café i bunden ud mod en offentlig park, som efter planen skal opføres i den ene ende. Huset er bevidst trukket ud mod vejen, så der mod vandsiden er en offentlig fodgængerpromenade. 

Her vil man også placere en 60 meter lang Per Kirkeby skulptur, som man tager med sig fra det gamle hovedsæde.

Tanken er også, at kantinen på sigt skal kunne fungere som en restaurant i aftentimerne, ligesom gæster også skal kunne få adgang til husets taghave uden for kontortid. 

Medarbejdernes fitnesscenter skal også kunne bruges af lokalmiljøet, ligesom man håber at kunne huse en kajakklub og en vinterbadeklub.

”Det bliver fantastisk at blive en del af byen på den måde, og vi tror på, at det bliver godt,” siger Martin von Horsten.


Emner

Seneste nyt