Menu luk

SDC har sagt farvel til HR: ”Mennesker og kultur tager tid at ændre"

En større omstilling er i fuld gang hos SDC, der i sommer droppede det gamle HR-begreb. "Vi skal mere end før, og det paradigmeskifte kræver, at vi tænker nyt," siger ny kvinde ved roret for people & culture, Jeanette Bonnevie Sonne. Her er hendes plan.

27. nov. 2024
4 min

HR er fortid hos SDC – i hvert fald som navn og begreb. Det er sket som led i en større forandring, som SDC er i gang med.

Afdelingen hedder nu People & Culture, og det symboliserer et opgør med blot at se medarbejdere som ressourcer, der skal forvaltes.

Navneskiftet er ikke blot en kosmetisk ændring i organisationsdiagrammet, men en helt anden måde at tænke HR på, hvor medarbejderne og virksomhedskulturen er i centrum.

Det fortæller Jeanette Bonnevie Sonne, der tiltrådte som direktør for afdelingen i sommer.

"Det understreger, at vi vil sætte fokus på at skabe en engagerende, inkluderende og udviklingsorienteret arbejdsplads, hvor trivsel og medarbejderudvikling er i højsædet," siger hun.

HR rækker ikke længere

Sporskiftet i HR-afdelingen hænger sammen med, at Torben Finnemann, der tiltrådte som direktør 1. september 2023, har sat gang i en større transformation af datacentralen.

Men en ny strategi for organisationen og de mere end 900 ansatte er fokus bl.a. på øget professionalisme, samarbejde på tværs og en højere medarbejdertilfredshed.  

Jeanette Bonnevie Sonne blev headhuntet til at støtte op om den strategi, og et af hendes første forslag var netop at omdøbe HR-afdelingen.

"HR som begreb rækker ikke længere. Vi skal være en strategisk samarbejdspartner, der favner bredere end klassiske HR-opgaver som løn, ansættelser og medarbejderudvikling," siger hun og uddyber:

"Vi skal også arbejde proaktivt med trivsel, sundhed, ledelse og samarbejde."

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Jeanette Bonnevie Sonne, direktør for People & Culture hos SDC.

Her er planen

Jeanette Bonnevie Sonne, der begyndte sin karriere som bankfuldmægtig, har siden slutningen af 1990’erne arbejdet med HR og organisationsudvikling.

Senest har hun været HR-direktør, development & culture, hos Topdanmark, hvor hun har gennemført lignende forandringer, som nu er i gang hos SDC.

I sine første 100 dage hos SDC har Jeanette Bonnevie Sonne fokuseret på at lære organisationen at kende og identificere områder, hvor afdelingen kan effektivisere arbejdet.

"Jeg har mødt en dygtig HR-afdeling med styr på opgaverne. Det er hele forudsætningen for, at vi nu kan bygge mere på. For vi skal mere end før,  og det paradigmeskifte kræver, at vi tænker nyt, fx ved at digitalisere eller systematisere, så vi får frigivet tid til andre aktiviteter."

De nye aktiviteter for People & Culture-afdeling handler blandt andet om at være mere synlig og proaktiv i organisationen.

"Vi skal løfte trivsel og sundhed, støtte lederne i deres udvikling og finde de rette løsninger for kompetenceudvikling i en tid præget af AI-revolutionen. I en travl hverdag er det os, der skal have tid og ressourcer til at forholde os til de daglige udfordringer og muligheder, som løbende opstår," siger hun.

"Vi har et stærkt fundament, og vores største opgave bliver at lede forandringerne og fastholde og motivere vores dygtige medarbejdere." 
- Jeanette Bonnevie Sonne, direktør for People & Culture hos SDC.

Det begynder og slutter med lederne

Meget af arbejdet komme ifølge Jeanette Bonnevie Sonne til at centrere sig om lederne. Forandringerne i SDC begynder og slutter nemlig med dem, pointerer hun.

"Hvis vi vil styrke samarbejde og kundefokus, skal vi investere i ledelse. I min optik er kultur lig med ledelse. Lederne skal tage ansvar og gå forrest, og det kræver, at vi støtter dem aktivt," forklarer hun.

Det handler ifølge Jeanette Bonnevie Sonne især om også at prioritere de menneskelige kompetencer hos lederne, som kan være sværere at måle.

Men de blødere kompetencer vil fremover veje tungere i vurderingen af, hvad der er en god leder hos SDC, og det vil afspejle sig i alle afdelingens processer, siger hun.

Desuden vil ledelsesudviklingen i højere grad foregå som en integreret del af hverdagen fremfor på kurser.

"Vi skal komme til lederne med konkrete løsninger og værktøjer i forhold til deres daglige udfordringer. Det handler om at være proaktive, så vi håndterer problemer, før de opstår. Det er konkrete tiltag, som vi er i fuld gang med."

Kan tage op til 5 år

Som en del af transformationen vil people & culture gerne begynde at bruge AI og chatbots til at håndtere de mere klassiske administrative opgaver. Det vil kunne frigive timer, der skal bruges til det strategisk arbejde, lyder det. 

Medarbejderne vil mærke en forskel, pointerer Jeanette Bonnevie Sonne videre: Der vil være flere tilbud og øget fokus på sundhed, hvilket skal understøtte trivsel i en tid med forandringer.

"Ambitionerne er høje, men det skal de være, hvis vi skal lykkes med strategien," siger hun.

Forandringerne kommer ikke til at gå så hurtig som en konvertering natten over.  En vis portion tålmodighed og accept af, at det kommer til at tage tid, er derfor nødvendig, indskyder hun.

"Mennesker og kultur tager tid at ændre. Baseret på min erfaring, vil det kunne tage op til fem år at nå helt i mål," siger hun og slutter:

"Men vi har et stærkt fundament, og vores største opgave bliver at lede forandringerne og fastholde og motivere vores dygtige medarbejdere." 

Seneste nyt