Sådan oplevede tre ansatte oprettelsen af Scoutz
En dag i november fik over 100 ansatte på tværs af fire virksomheder besked om, at deres job ville fortsætte i et nyoprettet selskab i form af Scoutz. Her fortæller tre af de ansatte, hvordan de har oplevet den både svære og spændende første tid.


Ikke en fest for alle
Da beskeden var sunket ned hos de nye ansatte hos Scoutz, var det hårdeste, siger de tre, at kigge rundt på tætte kollegaer, som ikke blev en del af det nye.
Det var en mærkelig og underlig følelse, husker Louise Rank.
”Vi havde to tætte kollegaer, som skulle blive tilbage. Det fyldte ekstremt meget, og det var vildt hårdt – i virkeligheden nok mest for dem,” siger hun og fortæller, at den ene kollega faktisk er rykket med over til Scoutz i dag.
Thomas Kjellin Jeppsson fortæller om en lignende oplevelse.
”Der var flere, som jeg havde arbejdet sammen med i mange år, som blev tilbage. Jeg tror, at det var sværest for dem. Vi andre tog trods alt på en rejse sammen, om man så ville det eller ej.”
Hjemmearbejde og attraktive lån
For alle ansatte, der nu skulle være en del af Scoutz, var det på forhånd bestemt, hvor de ville blive placeret på tværs af de tre nye lokationer – under hensyntagen til, hvor man var placeret inden.
Det betød som udgangspunkt ikke så meget for de ansatte i Nykredit, SparNord og i Polen, men for især BEC's ansatte i Roskilde var det en markant ændring.
De blev flyttet til det indre København – nærmere bestemt til Marmorvej på Østerbro, fortæller Anders Skovgaard Bach.
”Flere bor langt fra København og kunne se ind i, at deres rejsetid ville blive længere. Det har været hårdt for nogle af mine kolleger, for det går jo ud over familieliv og fritid."
En anden ændring af arbejdsforholdene har været graden af hjemmearbejde, hvor nogle af de ansatte har været vant til at kunne arbejde hjemme tre til fire dage om ugen.
I Scoutz hedder det dog, ligesom hos BEC, "mere på kontoret end hjemme"; dvs., at man som udgangspunkt kan arbejde hjemme op til to dage om ugen.
De ansatte fra de tre banker har desuden måtte vinke farvel til de personalelånevilkår, som bankerne tilbyder deres ansatte.
Men derudover fortælle alle tre, at der ikke har været dramatiske praktiske eller kontraktuelle knaster.
Som en division af BEC er alle Scoutz-ansatte dækket af Finansforbundets standardoverenskomst, eftersom BEC også er det i dag.

Lidt som når børn begynder i skole
Fra januar i år åbnede det nye Scoutz så dørene til kontorene i København, Aalborg og Warszawa.
I front for de store ambitioner finder vi Peter Smith. Han kom fra en stilling som senior vice president for boligområdet i Danske Bank og tidligere CEO for Lunar Bank.
Det blev hans opgave at sætte retningen for de over 100 ansatte fra fire forskellige organisationer og kulturer. En kæmpe udfordring, som der ingen drejebog er for, siger han.
"Da sommerferien kom, var jeg glad, og det var alle andre også. Det er ligesom, når børn begynder i en ny skole; det er hårdt at skulle vænne sig til en masse nye ting og mennesker. Jeg har heller aldrig været i en datacentral før," siger han og fortsætter:
"Der har været meget, der lige skulle falde på plads. Men jeg synes, at vi er kommet rigtig godt fra start."
Kaotisk, hårdt, fedt og sjovt
Også hos de ansatte var den første tid mentalt udfordrende, fyldt med indtryk og nye ansigter.
"Vi havde ingen kultur, ingen rammer og en besked om, at vi bare skulle slå os løs med en tidligere direktør fra Lunar. Jeg synes, at det har været meget anderledes, end jeg har været vant til. Den første tid har været kaotisk og hård," lyder det fra BEC's Anders Skovgaard Bach, der fortsætter:
"Men det har også været vildt fedt og sjovt. Når man er en del af en opstart, må man også selv gøre en indsats i forhold til præge arbejdspladsen og kulturen. Det føler jeg, at alle har bakket op om."
Thomas Kjellin Jeppsson og Louise Rank er helt enige i den oplevelse, og de forklarer videre, at det har været en udforende og spændende første periode, hvor der har været meget fokus på at få skabt sammenhold og lære hinanden at kende.
Det har der heldigvis været plads og ressourcer til, og Peter Smith har været meget åben, og endnu ikke sagt nej til sociale initiativer endnu, siger de.

Silent disko og minigolf
Spoler vi forbi den forsigtige og usikre honeymoon-fase, er de over 100 ansatte på mange måder i dag blevet rystet sammen i deres nye hverdag.
Det blev for alvor synligt, da BEC for lidt over en måned siden holdt 60 års jubilæumsfest i Lokomotivværkstedet i København. Scoutz var også inviteret, og de var klar på at feste.
”Vi gik rundt i en stor klynge – alle var sammen ude på dansegulvet, til silent disko eller minigolf. Jeg tror godt, at man kunne mærke, at Scoutz fyldte meget og havde meget energi,” siger Anders Skovgaard Bach.
Præmissen for Scoutz var, at det skulle have sin egen identitet. Og selvom processer, governance og retningslinjerne stadig er præget af BEC, synes de tre på mange måder, at det er lykkedes.
"For mit vedkommende er jeg i dag Scoutz," siger Thomas Kjellin Jeppsson.
"Jeg føler mig 100 % Scoutz i dag," følger Louise Rank op.
For den tidligere BEC-ansatte Anders Skovgaard Bach er det en lidt anden følelse.
"Jeg føler mig nok 2/3-dele Scoutz. Der står stadig BEC på min kontrakt, og jeg sidder stadig i de samme systemer og tonser rundt. Nu har jeg bare fået en masse nye kollegaer."
Kan Scoutz leve op til de høje ambitioner?
Et væsentligt spørgsmål, som trænger sig på, er, om det har været det hele værd?
Mener de tre, at Scoutz kan leve op til sit opdrag om at levere bedre og hurtigere Salesfoce-løsninger til bankerne i fællesskabet?
Det skal tiden vise.
"Da man startede Scoutz var der fire forskellige udviklingsafdelinger. Vi har skullet bruge en del tid på at bygge det sammen til en kasse, og nu skal vi til at levere," siger Anders Skovgaard Bach og tilføjer:
"Men i forhold til den musketer-ed, der ligger i BEC, er der ingen tvivl om, at det er en virkelig god idé med Scoutz."
Thomas Kjellin Jeppsson følger op:
"I bankerne har man måske haft en forventning om, at efter et halvt år ville det bare begynde at rulle ud med en lind strøm af fede produkter. Dér vi ikke helt endnu. Men vi skal til at levere på det, for vi skal ikke ende med, at hver bank igen har sin egen Salesforce-afdeling om 10 år," siger han.
Louise Rank er spændt på den næste fase.
"Vi har mange ambitioner, og jeg tror på, at de første store leverancer vil ramme fællesskabet i slutningen af året og i starten af det nye. De skal stå deres prøver i fællesskabet. Det bliver vildt spændende."