Menu luk

Sådan kan du bruge AI til at lande dit første fuldtidsjob

IT-PERSPEKTIVER: At træde ind i arbejdsmarkedet som ung kan være en udfordrende rejse, men heldigvis kan moderne teknologi, især kunstig intelligens (AI), være en uvurderlig allieret for unge jobansøgere.

17. jan. 2024
5 min

Af Palle Broe, CEO & founder, Graduateships.

It-perspektiverne er alene et udtryk for forfatterens synspunkter.

At træde ind i arbejdsmarkedet som ung kan være en udfordrende rejse, men heldigvis kan moderne teknologi, især kunstig intelligens (AI), være en uvurderlig allieret for unge jobansøgere.

AI kan ikke kun åbne døre, men det kan også guide og optimere din jobjagt på måder, der tidligere var utænkelige.

Men hvordan bruger man egentlig bedst AI i sin jobsøgning?

Der er ingen tvivl om, at AI bliver en særdeles hjælpende hånd for de studerende, som i de kommende år kommer til at skulle finde deres første fuldtidsjob.

Ligeså vel som meget få i dag slår op i en dansk/engelsk, engelsk/dansk ordbog, kommer man om nogle få år heller ikke til at se jobsøgende lave CV og ansøgninger fra bunden.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Palle Broe, CEO & founder, Graduateships.

Få hjælp med disse værktøjer

Vi ser allerede nu at mange virksomheder fokuserer på de forskellige trin i en jobansøgning og forsøger at udvikle AI-løsninger, der kan hjælpe med at få et job. De er også relevante for nyuddannede.

Nedenfor er nogle af de områder, hvor vi har set innovative løsninger:

ChatGPT

Den helt store AI revolution kom med udgivelsen af ChatGPT. Den er i dag blevet en fast del af manges arbejdsgange. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bruge den til.

Om det så er at generere et CV, en ansøgning eller få den til at optimere din Linkedin profil, så er det et godt sted at starte.

AI prompts

Kvaliteten af svarene fra ChatGPT afhænger af, hvor gode spørgsmål du stiller - også kaldet 'prompts'.

I Graduateships har vi udviklet en guide med 28 prompts som kan hjælpe jobsøgende med at stille bedre spørgsmål til ChatGPT og dermed få bedre svar.

Du kan finde dem her.

 CV og motiveret ansøgning

Du kan nu få lavet dit resume og dit cover letter online ved blot at give meget få informationer omkring dig selv og få et skræddersyet CV og ansøgningsbrev.

 Autosearch

Træt af at finde og søge virksomheder og stillinger manuelt? Nu kan du automatisk ansøge flere hundrede stillinger på en gang ved blot at udfylde dit CV og hvilke typer stillinger, du er interesseret i.

Træning af jobinterview

AI-drevne virtuelle træningsprogrammer simulerer realistiske job interviews. Disse værktøjer giver feedback om kropssprog, toneleje og svar kvalitet. Unge kan gentage øvelser for at forfine deres færdigheder og opbygge selvtillid, så når de går til det virkelige interview, er de velforberedte og klar til at imponere arbejdsgiveren.

Når jeg snakker med HR ledere for C20-virksomhederne i Danmark er det også tydeligt, at man forhøjer sine chancer, hvis man kan differentiere sig selv.
- Palle Broe, CEO & founder, Graduateships.

Dette kan få dig igennem nåleøjet

Når alt dette er sagt, tror jeg dog mere end nogensinde på, at velovervejede og selvskrevne ansøgninger vil stå endnu mere frem end før. Virksomheder vil gerne føle og mærke mennesket bag.

De vil gerne føle at personen har gjort sig umage og taget sig tid til at forstå den virksomhed, de har valgt at ansøge. Det bør stadig være tydeligt, at det er et rigtigt menneske med succeser og fiaskoer bag ansøgningen.

Når jeg snakker med HR ledere for C20-virksomhederne i Danmark er det også tydeligt, at man forhøjer sine chancer, hvis man kan differentiere sig selv og vise, at man har sat sig ind i virksomheden.

Sådan skiller du dig ud

Vil man skille sig ud, gælder det om at gøre noget, der er anderledes end de mange andre ansøgere. De måder, vi ser virke bedst, er en blanding af to ting. 

For det første skal man lave en skræddersyet ansøgning til virksomheden. Man er simpelthen nødt til at tage sig tiden til at matche ens egne kompetencer og erfaringer med det, virksomheden leder efter. Det vil sige, at man skal lave noget research på virksomheden og finde en vinkel, hvor man kan skille sig ud og vise, hvorfor man er et godt match.

 Derudover er det som regel en god ide at snakke med nogle fra virksomheden og på den måde få kendskab til virksomheden og rollen samtidigt med, at virksomheden får noget at vide om dig.

Det kan man gøre ved at række ud til andre i virksomheden, til hiring manager og deltage i deres open houses. Hvis man kender nogen i virksomheden og kan få dem til at referere dig til hiring manager, er det allerstærkeste. 

Graduateships

Graduateships blev stiftet i 2016 af Palle Broe og andre universitetsstuderende, som ønskede at skabe mere transparens på jobmarkedet for studerende og nyuddannede.

Virksomheden leverer hvert år det største overblik over åbne graduate-programmer i Danmark og Europa, hvor mere end 300 graduate-roller er med.

 

Sæt dit personlige præg på ansøgningen

Når det kommer til stykket, får man en stilling på baggrund af en blanding af gode karakterer, relevant erhvervserfaring samt en god portion gåpåmod og entusiasme for virksomheden.

Man skal huske, at den erfaring, man har som nyuddannet, er relativt begrænset, så virksomhederne kigger meget på, hvor umage man har gjort sig i sin ansøgning, samt hvor godt et match man er med virksomheden rent kulturmæssigt. 

Jeg tror, at det bedste resultat opnås ved at integrere de uomtvistelige gode ting, AI kan tilbyde den jobsøgende som en sparringspartner, der kan hjælpe dig på vej, rådgive om hvad du er god til og hjælpe med den første CV-kladde.

Men sørg for, at dit personlige præg og engagement kommer tydeligt til udtryk.

Det er trods alt stadig mennesket de vil ansætte.

 

Seneste nyt