Menu luk

Regenerativ ledelse: Når teamet rykker i skoven sænkes skuldrene

Alle taler om regenerativ ledelse. Men hvad betyder det, og hvad kan det? En af dem, der har personlige erfaringer, er Philip Sonne, leder i Nationalbanken. Vi mødte ham i skoven.

2. sep. 2024
9 min

‘Regenerativ ledelse’ er på manges læber. For i en tid, hvor man desperat søger løsninger på store kriser som klimakrisen og trivselskrisen, vender man sig mod naturen og det oprindelige. Mod det vi er gjort af som mennesker. 

"Som samfund er vi på en vanskelig kurs. Vi står over for betydelige problemer og har en naturlig længsel efter at menneskeliggøre os selv," siger Philip Sonne. Han er leder af strategi og projekter i Nationalbanken og har konkrete erfaringer med regenerativ ledelse, han gerne deler ud af. 

At regenerere betyder at ‘genskabe.’ At lede regenerativt handler om at bygge op og få verden - herunder arbejdspladser og medarbejdere - til at gro i en sund og selvbærende retning.

For Philip Sonne var indgangsvinklen medarbejdertrivsel, da han for knap et år siden valgte at gøre noget radikalt anderledes med sit team af 13 medarbejdere. For med tanke på, at op mod 20 procent af de ansatte i finanssektoren mistrives, er man tvunget til selvransagelse og nytænkning, siger han.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

"Vi har tilladt et meget højt tempo og en udpræget digitalisering. Det dræner os for energi og fjerner os fra det liv, vi også har behov for at leve. Et liv, hvor vi kan mærke hinanden og os selv som mennesker. Hvor vi kan forbinde til os selv. Vi har brug for at mærke livet som det er, når det ikke er digitalt - også på arbejdspladsen. "

Åbne sanser

Derfor rykker Philip Sonne og hans team på 13 medarbejdere ud blandt træer, mos og dyreliv mindst én gang for hver årstid. Også dette interview foregår i det fri, nærmere bestemt Bøllemosen tæt ved Skodsborg Station, hvor Philip Sonnes team også arbejder. For når man ser åben himmel, lytter til bladenes raslen og dufter jorden, sker der noget i ens sind, siger Philip Sonne. 

"Vi får lettere adgang til vores tanker og følelsesliv. Sanserne åbnes, aktiveres og skærpes, og det spiller ind på vores evne til at forholde os til hinanden."

"Samværet med kollegerne får en anden intensitet, når man bliver revet ud af de lidt stive rammer og fastlåste roller, der kan være i et kontormiljø. Den konventionelle omgangsform bliver afløst af noget mere frit," siger Philip Sonne. 

"På et kontor begrænser vi os i forhold til ting vi vil sige og måder, vi er sammen på. I skoven kommer vi tættere på hinanden som mennesker, og det er et stærkt virkemiddel i forhold til at få ideer frem, som kan løse svære problemer. Vi begrænser ikke os selv i måden vi lytter, taler og agerer på, men åbner os og tør sige flere ting og derfor kommer en samtale længere. "

Udsynet bliver anderledes. Der er - bogstaveligt talt - højt til loftet i en skov, siger han.

"Man kan ikke rigtigt fejle herude. Det gør, at vi kan nå til nye erkendelser og løsninger. Vi frisættes og får forløst et potentiale. Det er i hvert fald det, jeg har erfaret indtil nu. "

Output fra skoven

"Gennem knap et år har Philip Sonne og hans team brugt skoven som arbejdsplads med nogle måneders mellemrum, og det har fra begyndelsen været tænkt som et eksperiment. For skal man bruge regenerativ ledelse, kan man ikke bare adoptere en praksis, men skal finde sin egen vej i det," siger Philip Sonne. 

"Arbejdshypotesen var, at nu undersøger vi, hvad skoven som arbejdsplads gør ved os. De fleste ting, du kan gøre på en traditionel arbejdsplads, kan du også gøre i en skov. Det at vi formår at tænke, udtrykke noget og løse noget i fællesskab, kan vi ligeså vel gøre i naturen, selvom vi ikke har strøm. Vi har eksempelvis lavet årshjul for milepæle og store aktiviteter, talt om fravalg og prioriteter og lagt arbejdet an, så vi har fået et output vi kunne tage med hjem. "

Banal sandhed

Men man tager også noget andet væsentligt med sig hjem fra skoven, har Philip Sonne noteret sig. Nemlig nye vaner og måder at agere på, hvor man tillader sig at værne om sig selv som menneske på arbejdspladsen. 

"Det kan være at holde bevidste pauser, hvor man går i et rum for sig selv og samler tankerne og lægger telefonen væk. Det kan være gåture, sund pausetid og refleksionstid.. Det lyder banalt, men det er sandheden nok også. "

"Det vigtige er, at der er plads til den enkeltes menneskelighed. Så har man brug for at lave yoga, strikke eller slå kolbøtter i løbet af en arbejdsdag, kan det også være det, man gør. "

Regenerativ ledelse

      Handler om ikke at se verden opdelt og adskilt, men som ét stort sammenhængende økosystem, vi alle er en del af.

      Vil bringe balancen tilbage i både ydre og indre økosystemer. 

      De indre handler om, hvordan vi hver især trives: Hvordan taler vi sammen, hvordan er vores relationer, hvordan er vores stressniveau osv. 

      De ydre økosystemer handler om måden, vi håndterer jordens ressourcer på. 

"Det handler om at sikre sig et rum, hvor man er overladt til egne sanser, tanker og aktiviteter. Man skal mærke, at man er menneske i verden, og man skal kunne forholde det til arbejdslivet, så man husker på, at livet er større end det at gå på arbejde," siger Philip Sonne.

Diversitet og rummelighed

For hvorfor skal man ikke kunne tage privatsfæren ind på arbejdspladsen? Når man i årevis har tilladt det modsatte og har svaret på arbejdsmails hjemme i sofaen sent om aftenen. 

"Vi har i høj grad ladet arbejdet invadere privatlivet. Så bør vi vel også skabe rum for, at det vi kan lide som mennesker får små lommer af tid og plads på arbejdspladsen. Jeg mener ikke, vi skal være så skeptiske over for at den bevægelse finder sted. Tværtimod. "

Det at man tør vise sig selv frem som man er, betyder også, at der opstår en anden rummelighed, påpeger Philip Sonne. Det bliver tryggere og lettere at være på en arbejdsplads, og det kan forebygge stress og trivselsproblemer. 

"Der er en form for diversitetsdagsorden i det regenerative, fordi vi møder hinanden på en ny måde. Vi får lov at vise vores interesser og værdier og giver dem plads til at eksistere. Det at vi omfavnes og accepteres som de mennesker vi er, er en styrke i forhold til at kunne fungere i travlheden, fordi vi ikke taber vores egen menneskelighed af syne. "

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Hvis vi bilder os ind, at præstationsmål er den eneste sandhed og ikke kan se det fra distancen, så bliver individets skuldre tynget, og vi kan opleve et meningstab.
- Philip Sonne, leder af strategi og projekter i Nationalbanken

Mere overskud

Men når man bruger tid på  gåture og pauser eller yoga, ja så har man vel mindre tid til sine opgaver?

Jo, det handler om at tage tempo ud og turde det som leder, men regenerativ ledelse er ikke en hindring for at være produktiv, siger Philip Sonne. Faktisk tværtimod. 

"Det, der sker, er, at vi finder energi til også at kunne levere noget den sidste del af dagen i stedet for blot at sidde og være trætte i blikket. Når vi etablerer små lommer, hvor vi kan regenerere, bærer det os igennem arbejdsdagen på en god måde, og vi får løst opgaver hurtigere og bedre og kan gå hjem med overskud og smil på læben. Den her tilgang med, at vi bare skal klø ekstra på, når der er travlt, det er et blændværk," mener jeg. 

Forbindelsen til livet

Her på bænken i Bøllemosen, hvor samtalen med Philip Sonne foregår, sænkes skuldrene i hvert fald, og det er essentielt, hvis vi skal løse stress- og trivselskrisen, siger Philip Sonne. 

"Mistrivsel kommer af et individuelt pres, vi tager på os. Sammen med højt tempo, udbredt digitalisering og præstationsmål kan det give et ensidigt og fremmedgørende - ja nærmest karikeret - arbejdsliv. For hvis vi bilder os ind, at præstationsmål er den eneste sandhed og ikke kan se det fra distancen, så bliver individets skuldre tynget, og vi kan opleve et meningstab."

Det regenerative hjælper os til en stærkere forbundethed til selve livet. Til naturen, der gror uden om os og inden i os. Det er den forbindelse vi skal opretholde og styrke, siger Philip Sonne. 

"Med regenerativ ledelse sikrer du, at medarbejderne kan mærke sig selv og bliver gen-erindret om deres egen menneskelighed. I det øjeblik du forbinder med dig selv som menneske og er til stede i din egen krop, bliver du mindre påvirkelig for arbejdslivets stressfaktorer, fordi du har selve livets modstandskraft i dig. "

Inspireret?

      Philip Sonne deltog sidste år i et forskningsforløb gennem Finanssektorens Uddannelsescenter, der også har valgt at sætte fokus på regenerativ ledelse.

      Kursisterne gik i dybden med regenerative praksisser fra egen hverdag og organisation til det større samfundsniveau.

      Se mere om forskningsforløbet og læs om temaet på FUs hjemmeside.

      I et kommende inspirationshæfte fortæller Philip Sonne og hans team desuden, hvordan man egentlig arbejder ude i en skov – det publiceres via LinkedIn.

Seneste nyt