Pas på med at kontakte din tidligere arbejdsgivers kunder
I næste uge falder dom i en sag om forretningshemmeligheder, i hvilken Finansforbundets advokat repræsenterer et medlem. Hans tidligere arbejdsgiver forlanger en markant erstatning.

”Det er selvfølgelig vigtigt at være påpasselig med at kontakte din tidligere arbejdsgivers kunder, da det kan udgøre et brud på en kundeklausul eller en overtrædelse af lov om forretningshemmeligheder. I den konkret sag mener vi dog ikke, at det er tilfældet.”
Den tidligere arbejdsgiver mener imidlertid, at medlemmet har kontaktet sine tidligere kunder systematisk og brugt de kundeoplysninger, han kun kunne have kendskab til via sit arbejde i virksomheden.
Intet hemmeligt
Mette Hjøllund Schousboe argumenterer for, at det ikke er tilfældet, da medlemmet kontaktede de tidligere kunder som led i sit generelle opsøgende salgsarbejde, og kontakten er sket på baggrund af offentligt tilgængelige oplysninger, da alle de tidligere kunders kontaktoplysninger var at finde på internettet.
Medlemmet har i øvrigt et stort privat kendskab til kundekredsen i det geografiske område, der er tale om. Han er blandt andet med i foreninger, hvorigennem han også kender nogle af kunderne – og altså ikke alene via sit tidligere arbejde.
Kunder vidner
Flere af kunderne har også vidnet og fortalt, at de selv kontaktede medlemmet for at blive kunder – og ikke den anden vej rundt.
”Vi mener ikke, at der er tale om brud på lov om forretningshemmeligheder, da medlemmet alene har anvendt offentligt tilgængelige oplysninger. Det, der er foregået, er en del af det almindelige opsøgende arbejde som forsikringsmægler. Vores medlem har stort kendskab til den pågældende branche, han har selv arbejdet indenfor den og er formand for diverse foreninger, og har den vej igennem kontakter til kunder,” forklarer advokaten.
Selv om Mette Hjøllund Schousboe forventer, at sagen lander godt, advarer hun generelt om at være påpasselig med at kontakte kunder fra sin tidligere arbejdsplads.
”Vi får jævnligt henvendelser fra medlemmer, der spørger ind til reglerne. Det er dog usædvanligt, at vi står med en sag, hvor vi når helt til en retssag.”
Den slags sager kan have store konsekvenser, når arbejdsgivere får medhold i retten:
”Ud over et erstatningskrav fra den tidligere arbejdsgiver kan der i yderste konsekvens blive nedlagt et fogedforbud, og dermed risikerer medlemmet konkrete begrænsninger i forhold til at udføre sit arbejde fremadrettet. Så kan det være vanskeligt at fastholde sit erhverv.”
Kundeklausul og forretningshemmeligheder
En kundeklausul er en aftale om, at en medarbejder i en aftalt periode efter sin fratræden ikke må arbejde hos eller have direkte eller indirekte erhvervsmæssig kontakt med virksomhedens kunder og andre forretningsforbindelser.
Når klausulen er udløbet, er der stadig lov om forretningshemmeligheder at tage hensyn til. Oplysninger om en arbejdsgivers kunder, som en medarbejder har erhvervet under ansættelsen, kan være beskyttet af loven, og det kan medføre erstatning, hvis man bruger oplysningerne uden arbejdsgivers samtykke.