Menu luk

Over halvdelen er over 50 år: "Erfaring er guld værd i sektorens it-afdelinger"

Erfarne it-folk med mange år i bagagen fylder meget i finansielle it-afdelinger. Det viser en ny optælling fra Finansforbundet. Her er årsagen.

30. okt. 2024
5 min

Ikke mange branche er så tungt digitaliserede og afhængige af it-systemer som den finansielle, hvor der mange steder stadig findes kode fra 70’erne og 80’erne.

Det har også sat sine spor på aldersdemografien i it-afdelingerne.

Blandt Finansforbundets medlemmer med en it-orienteret profession er over halvdelen over 50 år, mens en fjerdedel har passeret 60 år.  Det viser en ny optælling fra Finansforbundet.

Det er udtryk for, at den finansielle sektor fortsat er meget afhængige ældre teknologier og et komplekst it-landskab, som kræver dybe og specialiserede kompetencer.

Sådan vil det givetvis være i en rum tid endnu.

Det vurderer Robert Bo Jensen, der er direktør hos Thursday Consulting, der blandt andet rådgiver virksomheder i den finansielle sektor inden for it-området. 

”Der er ingen tvivl om, at den finansielle sektor har nogle af de ældste og mest stabile og i positiv forstand konservative systemer i Danmark,” siger han og følger op:

”De erfarne it-folk kender teknologierne og kravene, og de ved, hvad der ligger i kernesystemerne. Der er masser af grå guld i branchen, som ikke kan undværes. Og selvom mange banker kigger ind i på sigt at skifte kernesystemer, er det en proces, der kommer til at tage tid,” siger han.

Tager tid at opbygge

I nogle dele af arbejdsmarkedet kan en alder på plus 60 år måske ses som en ulempe. Men det er anderledes i den finansielle sektor.

Selvom udviklingen inden for teknologi går stærkt, er gruppen af erfarne it-folk helt afgørende, pointerer Finansforbundet næstformand Steen Lund Olsen.

"Erfaring er guld værd i sektorens it-afdelinger. Samspillet mellem teknologi og finans udvikler sig dagligt, men den integration er jo langt fra ny," siger han og følger op: 

"Derfor er der også rigtig mange medarbejdere, der både er vant til at omstille sig og har stor erfaring med feltet, og det tager altså tid at opbygge. Til gengæld er det grundlag enormt vigtigt for at være bedst muligt rustet til de næste skridt inden for bl.a. kunstig intelligens."

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Robert Bo Jensen, direktør hos Thursday Consulting, til Finansforbundets Finans IT Dagen.

Fastholdelse og kompetenceudvikling

Med en pensionsalder, der stiger og mindre generationer, er der ikke noget, der tyder på, at aldersdemografien vil ændre sig de kommende år. Snarere tværtimod.

Det er derfor også nødvendigt, at arbejdspladserne arbejder med en strategi for både kompetenceudvikling og fastholdelse af de erfarne it-medarbejdere.

”Det er store årgange, der nærmer sig den sidste del af deres arbejdsliv, og det er ressourcer, som virksomhederne skal værne om," siger Steen Lund Olsen og fortsætter: 

"Det kræver både et fokus på kompetenceudvikling og den rette fleksibilitet omkring indretningen af arbejdslivet, hvis man skal fastholde de kompetencer, der ligger hos de erfarne. Og det har virksomhederne brug for."

"Det bliver helt afgørende, at generationerne samarbejder og lærer af hinanden."
- Robert Bo Jensen, direktør hos Thursday Consulting.

Udviklingen går stærkt

Robert Bo Jensen har selv mange års erfaring med digitaliseringsprojekter i den finansielle sektor. Han har en fortid fra CBS og DTU, og i hans tidlige karriere har han arbejdet med nu aldrende teknologier som client server, Java og .NET.

Mens der stadig i sektoren er behov for skarpe kompetencer inden for de ældre  teknologier, herunder COBOL og mainframe, rykker et teknologisk skifte nærmere.

Der vil derfor blive behov for nye kompetencer, som vil kunne true nogle typer it-job, vurderer Robert Bo Jensen.

”Vi står over for en enorm opgave med at renovere den finansielle infrastruktur i de kommende år, og det kommer kun til at gå hurtigere,” siger han og fortsætter:

"Udviklingen går enormt stærkt navnlig inden for AI, kodekonvertering og cloud. De teknologier er en voldsom trussel mod mainframe-teknologien, hvor der ikke længere er meget nyudvikling. Det begynder at tage så meget fart, at vi inden for en overskuelig fremtid vil kunne se, at de trivielle udviklingsopgaver på de gamle platforme bliver overflødige."

Det er, siger Robert Bo Jensen, dog en tung og tidskrævende proces at skifte store finansielle kernesystemer.

Men det vil ske gradvist og i stigende grad medføre behov for kompetencer i nyere teknologier og platforme og et tæt samarbejde mellem generationerne, mener Robert Bo Jensen.

"Den erfarne generation spiller en central rolle i den teknologiske overgang, vi står overfor. Det bliver helt afgørende, at generationerne samarbejder og lærer af hinanden." 

Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet.

Ingen brændende platform, endnu

På et tidspunkt vil de gamle platforme og teknologier være udfaset, forudser Robert Bo Jensen. Derfor er der også behov for, at flere erfarne it-folk prioriterer kompetenceudvikling og rykker mod nyere teknologier, siger han.

"Jeg oplever ikke, at folk er så bange for de nye teknologier, men nogle har måske svært ved helt at omfavne dem. Måske også fordi de ikke føler sig truet af det. Når vi ser på incitamenterne for den erfarne generation af it-folk, er der nok en tendens til, at man holder lidt for meget fast i det, man er vokset op med,” siger han.

Han hæfter sig samtidig ved, at den danske finanssektor står et rigtig godt sted.

"Sektoren er ekstrem adaptiv og digital kompetent. Den står enormt stærkt. Der er masser af erfaring, og jeg ser heller ikke for mig, at den danske finansielle sektor, vil få udfordringer med at tiltrække nyuddannede og yngre it-specialister," lyder det.

At udnytte ressourcerne hos de erfarne til at skabe værdi på tværs af generationer og kompetencer, bliver ifølge Steen Lund Olsen også den helt centrale udfordring for sektoren fremover.

"Der er hverken tvivl om, at teknologi kommer til at fylde endnu mere i sektoren eller, at der bliver brug for et bredt spektrum af kompetencer," siger han og slutter: 

"Vi ved, at de erfarne medarbejdere meget gerne både vil inddrages i ny udvikling og dele deres viden med yngre kolleger. Det skal virksomhederne benytte sig af, så vi får hele puljen af ressourcer, viden og erfaring i spil."

Seneste nyt