Menu luk

Nanna vil hjælpe folk ind i finansbranchen med AI

Nanna Boye Nielsen forlod bankverdenen i 2022 og blev selvstændig. Nu er hun klar med ny nichepræget jobportal til finanssektoren med færre fordomme. "Alle har styrker, det er ikke kun den ene procent," siger hun.

29. jan. 2024
5 min

”Min bankkarriere har ofte været præget af at prøve at passe ind i en kasse, hvor jeg i virkeligheden ikke fik mine bedste kompetencer i spil."

Sådan siger Nanna Nielsen om sine 12 år som primært rådgiver i Danske Bank, Handelsbanken og Nykredit. 

Nanna Nielsen omtaler hendes bankkarriere som succesfuld og med mange opture. 

Men hun følte også ofte, at hendes faglige kompetencer og talenter ikke blev mødt eller kom i spil.

"Jeg havde nok en lidt anderledes profil end den typiske rådgiver," siger hun og fortæller, at hun aldrig rigtig blev gode venner med hverken Excel eller KPI’er.

Bias i ansættelser

Til sidst fik det hende til at sige sit job op i Nykredit i 2022. Hun gik i stedet selvstændig og stiftede Finanskandidaten.

Her arbejder hun nu med rekruttering, og hvad hun omtaler som bæredygtige jobmatch i finanssektoren.

”Mit mål med Finanskandidaten er at åbne op for begreberne om talenter og styrker i stedet for at tale om fx køn og alder, så vi kan få en mere nuanceret samtale," siger hun og fortsætter:

"Jeg håber, det kan være med til at mindske den bias, som jeg synes, der er i sproget, når der ansættes.” 

(Artiklen fortsætter efter boksen)
”Det har virkelig påvirket mig og mit selvværd negativt, at jeg ikke fik sat mine potentialer i spil." Nanna Nielsen, stifter og ejer, Finanskandidaten.

Danskerne skifter job som aldrig før

Behovet for gode jobmatch er særdeles aktuelt. I 2022 skiftede 1. mio. danskere arbejde, hvilket satte en ny rekord.

Det er dog dyrt, hvis kandidat og virksomhed ikke passer sammen. Ud over de finansielle omkostninger og mistet tid, kan et dårligt match påvirke både arbejdsplads og kandidat negativt, lyder det fra rekrutteringsvirksomheden Randstad. 

"En fejlrekruttering på funktionærniveau kan hurtigt koste en virksomhed i omegnen af 500.000 kr.," skriver virksomheden i en artikel.

Sagde op efter 8 uger

Nanna Nielsen har selv oplevet et fejlmatch i en ansættelse som privatrådgiver hos Handelsbanken.

Trods gode kollegaer og en dygtig leder skyldtes det fejlmatch ifølge hende, at der ikke var blevet forventningsstemt godt nok. Hun oplevede en helt anden dynamik og typer af opgaver, end hun forventede.

Det blev meget hurtigt til en følelse af 'ikke at passe ind', og så sagde hun op efter 8 uger i sin prøvetid. 

”Det har virkelig påvirket mig og mit selvværd negativt, at jeg ikke fik sat mine potentialer i spil. Problemet var ikke kun udefra, men også fordi jeg ikke selv kunne sætte ord på mine styrker og værdier. Det vil jeg gerne forsøge at hjælpe andre med,” siger hun. 

En HR-partner fik hende til at forsætte i en anden stilling hos Handelsbanken, men oplevelsen havde forplantet sig, fortæller hun.

”Det handler om, at virksomhed og kandidat bliver langt bedre til at forventningsafstemme, inden en ansættelse, og at man stopper med at være forudindtaget om, hvem der passer ind i en bestemt stilling i finansbranchen.” 

Lancerer ny jobportal

Til at skubbe på for de gode match mellem kandidat og finansvirksomheder har Nanna Nielsen netop lanceret en helt ny nicheorienteret jobportal til sektoren.  

Det særlige med portalen er ifølge Nanna Nielsen, at der er skruet markant op for fokus på diversitet og inkludering, hvilket skal hjælpe med at finde de rette match i alle stillinger inden for økonomi og finans.  

Hun mener, at finansvirksomheder bør udvide deres horisont og fokus på diversitet i talenter, når det kommer til relevante ansøgere.  

Et godt sted at begynde er ifølge hende at skabe et fælles sprog mellem kandidater og virksomheder, hvor fokus er på kompetencer, motivation og potentialer, i stedet for at være baseret på erfaring og forudindtagede meninger om kompetencer ud fra fx alder, køn og baggrund.

”Vi lever i en sammenligningskultur med bestemte normer og forestillinger om rigtige kompetencer og karakterer. Men alle har styrker, det er ikke kun den ene procent, som bliver udtaget til talentprogrammer, som har potentialer og flere ressourcer at byde på,” siger hun. 

”Det giver en kæmpe værdi at blive mere bevidst om, at folk har forskellige styrker og dernæst sørge for at sætte styrkerne i spil.” 
- Nanna Nielsen, stifter og ejer, Finanskandidaten.

AI kan være en del af løsningen

Som led i hendes vision har Nanna Nielsen hentet hjælp fra kunstig intelligens. Mens det er et værktøj, der baseret på historisk data kan rumme risici for diskrimination og bias, kan det ifølge Nanna Nielsen også afhjælpe udfordringerne.  

Finanskandidaten er således på vej med et AI-værktøj, der kan optimere virksomhedernes jobannoncer med henblik på at undgå netop bias samtidig med, at der sættes flere nuancer på den profil og de talenter, virksomheden søger.

Det skulle ifølge Nanna Nielsen gerne være med, at annoncen motiverer og gør sig identificerbar for de rette kandidater, med de rette talenter, uagtet deres køn, alder og baggrund.  

Den tager udgangspunkt i evidensbaseret teori om talenter fra amerikanske Gallup, fortæller hun.

Hun tilbyder samtidig kandidater en pendant af Gallups talenttest, der hedder Play Your Talent, der på baggrund af en række spørgsmål kan hjælpe med at identificere og formidle den enkeltes styrker mere detaljeret.

Og så har hun også fået koblet et AI-baseret værktøj på, der automatisk kan generere et pitch og en profiltekst til CV’et. 

Alt sammen skal være med til at bedre jobmatch, mener Nanna Nielsen.  

”Det giver en kæmpe værdi at blive mere bevidst om, at folk har forskellige styrker og dernæst sørge for at sætte styrkerne i spil.” 

Nanna Nielsen, stifter og ejer, Finanskandidaten.

Savner fællesskabet

Nanna Nielsen siger, at hun er begejstret for hendes nye tilværelse som iværksætter og selvstændig, som hun mener har givet mulighed for at sætte ”en visionær og idérig hjerne samt optimerende og menneskelige talenter i spil.” 

Men hun savner også de store arbejdspladser i bankerne. 

”Jeg har givet køb på at være en del af et stort fællesskab. Det prøver jeg at kompensere for ved at gå med i andre fællesskaber, fx Fintech Lab, som jeg er blevet en del af, og hvor jeg er blevet taget enormt godt imod,” siger hun.  

”Men jeg savner da it-afdelingen, en masse skønne kollegaer omkring mig og en leder, der en gang imellem kan tage de svære beslutninger og stå til ansvar. Det hele hviler nu på mig selv.”  

Arbejdsliv og udvikling

Få en samtale om dit arbejdsliv

Finansforbundet hjælper dig med at trives og lykkes i dit arbejdsliv. Vi er din uvildige sparringspartner og vores dygtige konsulenter sidder klar til at give dig sparring. Log på Mit Forbund for at booke en karrieresamtale.

Mit forbund

Seneste nyt