Mange studerende forhandler ikke løn
Studerende risikerer at snyde sig selv for lønforhøjelse, når de ikke prøver at forhandle. Lønsamtaler er også for studerende, og cheføkonom i Finansforbundet Klaus Mosekjær Madsen opfordrer til at komme i gang med at øve sig.
“Det er frit for alle at forhandle løn. Og det er også en god øvelse i at forhandle løn i dit første rigtige job,” siger Klaus Mosekjær Madsen.
"Lønforhandling er en vigtig færdighed, som du vil bruge mange gange i din karriere, og det er bedre at starte tidligt og øve sig, mens du stadig er i et studiejob. Hvis du samtidig har sat dig ind i, hvad andre studerende på din arbejdsplads eller i lignende job tjener, giver det dig et stærkt udgangspunkt. Når du går ind i en forhandling med den slags fakta på plads, viser du ikke kun, at du er godt forberedt, men også at du tager dig selv og dit bidrag alvorligt," siger han.
Mange lader være med at prøve at få mere i løn, fordi det vil være akavet, hvis chefen siger nej eller bliver vred. Og nogen studerende kan måske have en tendens til at undervurdere, hvor stort et bidrag de rent faktisk yder.
"Men mange ledere vil have særlig stor respekt for, at du tør og har tillid nok til dine egne evner,” siger Klaus Mosekjær Madsen.
"At forhandle løn handler ikke kun om kroner og øre, men også om at signalere, at du ved, hvad du er værd,” siger han.
Mange studerende undervurderer, hvor vigtigt det er at tage initiativ til en samtale om løn – det viser både selvstændighed og modenhed.
“Ledere ser ofte lønforhandlinger som et positivt tegn på, at du er ambitiøs og tænker langsigtet. Selv hvis din leder ikke kan imødekomme dit krav lige nu, vil de ofte huske din indsats og være mere tilbøjelige til at overveje dig til fremtidige muligheder eller andre fordele.”
Det kan for eksempel være et mere krævende projekt, der kan give dig endnu flere færdigheder på dit CV.
“Mit bedste råd er, at du forbereder dig godt “ siger Klaus Mosekjær.
Se 6 trin til en succesfuld lønsamtale for studerende
Husk fryns
Du skal også være opmærksom på, at nogle arbejdspladser tilbyder frynsegoder i tillæg til studiejobbet, som sjældent kommer i betragtning, når man taler om løn.
Frynsegoder kan være en vigtig del af din samlede kompensation.
"Hvis det viser sig svært at få en lønforhøjelse, kan du stadig forhandle om andre goder, som kan gøre en stor forskel for dig. For eksempel kan du spørge om hjælp til studiebøger, betalt transport eller fleksible arbejdstider, der gør det lettere at balancere studie og arbejde. Det kan også være at du kan få betalt et kursus eller foredrag du synes er interessant – og evt. få løn, mens du deltager," siger Klaus Mosekjær Madsen.
Derudover kan det være værd at undersøge, om virksomheden tilbyder bonusordninger til deres ansatte. Hvis det er tilfældet, kan du høre, om du som studerende også kan være en del af ordningen.
“Det kan være en ekstra motivationsfaktor og en værdifuld tilføjelse til din samlede kompensation. Selvom frynsegoder generelt ikke bliver regnet ind i lønnen, kan de gøre din hverdag lettere og spare dig penge – hvilket i sidste ende føles som en lønforhøjelse," siger Klaus Mosekjær Madsen.
Fryns - hvad kan det være?
- Betalt uddannelse (med eller uden løn)
- Betalt internetforbindelse
- Betalt mobil
- Betalt computer
- Økonomisk hjælp til studiebøger
- Fitness
- Events og medarbejderfordele
- Andet som giver mening for dig